ΑΘΗΝΑ
14:44
|
27.04.2024
«Άνοιγμα» του Προέδρου στην αντιπολίτευση για κυβέρνηση εθνικής ενότητας ενώ ο εξαγριωμένος λαός ζητεί την παραίτησή του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο της Σρι Λάνκα υπέβαλε την παραίτησή του μετά τις μαζικές, πολυήμερες διαδηλώσεις των πολιτών ενάντια στους κυβερνητικούς χειρισμούς για τη διαχείριση της χειρότερης εδώ και πολλές δεκαετίες οικονομικής κρίσης, που πλήττει τη νησιωτική χώρα. Οι 26 υπουργοί παραιτήθηκαν, αλλά ο πρωθυπουργός Μαχίντα Ρατζαπάκσα και ο αδελφός του, πρόεδρος της Σρι Λάνκα, Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα, αρνούνται να εγκαταλείψουν την εξουσία. Οι εξαγριωμένοι πολίτες της Σρι Λάνκα ζητούν την παραίτηση της οικογένειας Ρατζαπάκσα από την εξουσία και χαρακτηρίζουν την παραίτηση του υπουργικού συμβουλίου «άνευ ουσίας».


Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα κάλεσε σήμερα όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας ώστε αντιμετωπίσουν από κοινού την οικονομική κρίση. «Με δεδομένες τις εθνικές ανάγκες, έχει έρθει η ώρα να συνεργαστούμε για χάρη όλων των πολιτών και των μελλοντικών γενιών», ανακοίνωσε το γραφείο του Ρατζαπάκσα. «Ο πρόεδρος καλεί όλα τα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο να δεχθούν υπουργικές θέσεις και να συμμετάσχουν στην προσπάθεια για την αναζήτηση λύσεων στην εθνική κρίση», πρόσθεσε.

Νωρίτερα το χρηματιστήριο στην πρωτεύουσα Κολόμπο είχε διακόψει τη συνεδρίασή του, με τον κυριότερο δείκτη να σημειώνει βουτιά 5,92% λίγο μετά την έναρξη των συναλλαγών, σε αντίδραση στην παραίτηση σχεδόν του συνόλου της κυβέρνησης.

Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί από την κυβέρνηση σε διάφορα αστικά κέντρα της Σρι Λάνκα. Η νησιωτική χώρα των 22 εκατομμυρίων κατοίκων είναι αντιμέτωπη με ελλείψεις σε βασικά τρόφιμα, καύσιμα, φάρμακα, ενώ γίνονται καθημερινά πολύωρες διακοπές ρεύματος και ο πληθωρισμός έχει φτάσει σε επίπεδο ρεκόρ. Αναλυτές κάνουν λόγο για τη πιο δεινή οικονομική κρίση μετά το 1948 που η Σρι Λάνκα απέκτησε την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ανάμεσα στους παραιτηθέντες υπουργούς είναι και ο Ναμάλ Ρατζαπάκσα, γιος του Πρωθυπουργού. Σε ανάρτησή του στο Twitter ο υιός του Πρωθυπουργού της Σρι Λάνκα σχολίασε: «Ελπίζω αυτή η απόφασή μου να βοηθήσει τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό να αποκαταστήσουν τη σταθερότητα στη χώρα για το καλό των πολιτών και της ίδιας της κυβέρνησης».

Χρήστης στο Twitter χαρακτήρισε την ανάρτηση του Ναμάλ Ρατζαπάκσα και την παραίτηση των 26 υπουργών ως ένα «αρρωστημένο ανέκδοτο».

Η Σρι Λάνκα έχει ήδη αποταθεί για βοήθεια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά οι διαπραγματεύσεις ενδέχεται να διαρκέσουν ως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Ο στρατός και η αστυνομία έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού, ενώ η απαγόρευση κυκλοφορίας που είχε κηρυχθεί για 36 ώρες έληξε σήμερα τα ξημερώματα, παρά το γεγονός ότι οι υπηρεσίες Πληροφοριών προειδοποιούν για νέες ταραχές. Η κυβέρνηση απαγόρευσε επίσης την  πρόσβαση σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter, το Facebook, το YouTube, το Instagram και το Whatsapp, όπως κατήγγειλε ο σημαντικότερος συνασπισμός της αντιπολίτευσης Samagi Jana Balawegaya (SJB). Αργά χθες ήρθη ο αποκλεισμός αυτός, τον οποίο η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε χαρακτηρίσει παράνομο.

Ακτιβιστές προειδοποιούν ότι πιο μεγάλες διαδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σήμερα σε πόλεις κλειδιά με αίτημα την παραίτηση του Προέδρου και των στενών του συνεργατών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Θάνατος Ναβάλνι: Δεν βρίσκουν στοιχεία για ευθύνες Πούτιν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

Το φοιτητικό κίνημα στις ΗΠΑ απειλεί τον συσχετισμό

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα