ΑΘΗΝΑ
07:25
|
17.05.2024
Αύξησε περαιτέρω την ένταση πέριξ του τεμένους Αλ Άκσα στην Α.Ιερουσαλήμ η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την «προκλητική εισβολή» του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Γιαίρ Λαπίντ στην Πύλης Δαμασκού του τεμένους αλ Άκσα στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ την Κυριακή καταδίκασαν σήμερα σε ανακοίνωσή τους το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών και η Διπλωματική Αντιπροσωπεία του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα.

Foreign Minister Yair Lapid (center), Israeli Police Commissioner Kobi Shabtai and head of the police Jerusalem District Doron Turgeman visit the Damascus Gate in Jerusalem's Old City, April 3, 2022. (Arie Leib Abrams/Flash90)

Σε ανακοίνωση της παλαιστινιακής πρεσβείας επισημαίνονται ιδιαίτερα οι υποσχέσεις που έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών «σε Εβραίους εξτρεμιστές να αναπτύξουν περισσότερες ισραηλινές δυνάμεις κατοχής και αστυνομία στην Ιερουσαλήμ» με το πρόσχημα ότι τους παρέχει προστασία κατά τις εβραϊκές γιορτές.

Η Διπλωματική Αντιπροσωπεία του κράτους της Παλαιστίνης υπενθυμίζει ότι η κατεχόμενη Ιερουσαλήμ φιλοξενεί τις τρεις Μονοθεϊστικές θρησκείες, τον Χριστιανισμό, το Ισλάμ και τον Ιουδαϊσμό και ότι η ευνοϊκή προστασία των ακολούθων της μιας πίστης έναντι της άλλης «καταδεικνύει ξεκάθαρα τις επεκτατικές και απαρτχάιντ πολιτικές της ισραηλινής κατοχής».

Και η ανακοίνωση συνεχίζει:

«Αντίθετα, είναι οι Παλαιστίνιοι, οι Μουσουλμάνοι και οι Χριστιανοί, και οι ιεροί τόποι τους, οι εκκλησίες και τα τζαμιά, που χρειάζονται προστασία από τους Εβραίους εξτρεμιστές εποίκους και τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής στην Ιερουσαλήμ και σε ολόκληρη την κατεχόμενη Παλαιστίνη.

Το Ισραήλ ήταν εκείνο, που προσάρτησε παράνομα την Κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, μια πράξη που μέχρι σήμερα καταδικάζεται διεθνώς. Η Διπλωματική Αντιπροσωπεία του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα θεωρεί τις υποσχέσεις αυτές του Υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ Lapid για υποκίνηση βίας κατά των αυτόχθονων Παλαιστινίων στην πατρίδα τους και στην αιώνια πρωτεύουσά τους την Ιερουσαλήμ, διατηρώντας το προνόμιο να τους απαγγέλει κατηγορίες εκ προοιμίου, ενσαρκώνοντας έτσι τις χειρότερες μορφές του ισραηλινού καθεστώτος απαρτχάιντ στους Παλαιστίνιους».

Η παλαιστινιακή πρεσβεία θυμίζει ότι πριν περίπου 10 μέρες Εβραίοι έποικοι της οργάνωσης Ατέρετ Κοχάνιν υπό την προστασία της αστυνομίας εισέβαλαν στο ξενοδοχείο Little Petra, που βρίσκεται στην είσοδο της χριστιανικής συνοικίας της παλιάς πόλης της κατεχόμενης Ιερουσαλήμ και ανήκει στο Ελληνικό Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Υπενθυμίζει επίσης ότι τον περασμένο Φεβρουάριο αποκαλύφθηκε ισραηλινό σχέδιο για κατάσχεση εκκλησιαστικής γης στο Όρος των Ελαιών στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ για να μετατραπεί σε «Εθνικό Πάρκο του Ισραήλ» που γρήγορα αναγκάστηκε να το «αναστείλει» λόγω έντονων αντιδράσεων από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και το Βατικανό.

Τονίζει ότι σε καθημερινή βάση οι Ισραηλινοί έποικοι εισβάλλουν στο Τέμενος Αλ-Άκσα υπό την προστασία της ισραηλινής αστυνομίας, εμποδίζοντας την πρόσβαση των Παλαιστινίων στον χώρο.

Αναφέρει επίσης ότι τα τελευταία χρόνια οι προκλήσεις αυτές πληθαίνουν σε μια προσπάθεια αλλαγής της δημογραφικής σύνθεσης στην περιοχή και την «εβραιοποίηση»  της Ιερουσαλήμ μέσω διωγμού Παλαιστινίων που μένουν εκεί επί γενεές.

Καταγγέλλει τέλος ότι το Ισραήλ «ενεργεί ατιμώρητα ελλείψει επιβολής λογοδοσίας εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας» και απευθύνει διεθνή έκκληση για προστασία των Παλαιστινίων «που έχουν υπομείνει δεκαετίες εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν από τις συστηματικές πολιτικές Απαρτχάιντ της κατοχής του Ισραήλ».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

11χρονα γενέθλια της ΒΙΟΜΕ στις 17 και 18 Μαΐου

Για το Μουσείο η πενθήμερη εργασία

Ο καιρός σήμερα: Ζέστη, αφρικανική σκόνη και ισχυροί άνεμοι

Νεκρή Ελληνίδα στην επαρχία Ουσάκ της Τουρκίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα