ΑΘΗΝΑ
05:49
|
26.04.2024
Στην αιτούμενη περιοχή βρίσκονται η Ακρόπολη των αρχαίων Στύρων, Δρακόσπιτα, και τα σημαντικά λατομεία ρωμαϊκών χρόνων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ενάντια σε μία ακόμη επικείμενη εγκατάσταση σταθμών αιολικής ενέργειας και αιολικών πάρκων καλούν την Κυριακή οι κάτοικοι στα Νέα Στύρα της Εύβοιας. Οι σταθμοί πρόκειται μάλιστα να εγκατασταθούν και εντός της αρχαιολογικής περιοχής του λόφου Πυργάρι κοντά στο χωριό Νημποριό. Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:

Για όλους εμάς, τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής, καθώς και τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό, είναι απαραίτητο να εμποδίσουμε κάθε προσπάθεια περαιτέρω υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος, της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και συνολικά της ζωής μας.

https://www.facebook.com/events/281607380773521/?active_tab=about

Ήδη μόνο στο Δήμο Καρύστου λειτουργούν περισσότερες από 415 ανεμογεννήτριες, ενώ σχεδιάζεται να φτάσουν τις 1000. Πολλοί οικισμοί αλλά και αρχαιολογικοί χώροι της περιοχής έχουν ήδη περικυκλωθεί ή και πληγεί από Α/Γ. Τα υπό αδειοδότηση αιολικά πάρκα στην περιοχή θα δώσουν την χαριστική βολή στον οικισμό των Στύρων και στον αρχαιολογικό χώρο του Αγ. Νικολάου, ενώ το νέο αιολικό πάρκο στο Νημποριό (Θέση «Πυργάρι») κυριολεκτικά θα εκδιώξει τους κατοίκους των γύρω οικισμών και θα εξαφανίσει μοναδικές ρωμαϊκές αρχαιότητες, που αφορούν σε λατομικές δραστηριότητες σε όλη την έκταση του βουνού.

Όλα τα παραπάνω με το πρόσχημα της «πράσινης» ανάπτυξης, αλλά επί της ουσίας, μιας ανάπτυξης που φέρνει τεράστια κέρδη σε λίγους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, καταστροφή του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, ελάχιστες κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας και πανάκριβο ρεύμα για το λαό.

Διαχρονικά οι ευθύνες των κυβερνήσεων είναι τεράστιες, ενώ στον ρόλο των διεκπεραιωτών μπαίνουν υπουργεία και υπηρεσίες δίνοντας θετικές γνωμοδοτήσεις σε καμένες εκτάσεις, περιοχές NATURA και αρχαιολογικούς χώρους. Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί η εγκατάσταση αιολικών πάρκων στα Στύρα Ν. Ευβοίας και κυρίως στον λόφο του Νημποριού.

Πέρα από την θετική γνωμοδότηση του Δασαρχείου Αλιβερίου σε διπλά καμένη και διπλά αναδασωτέα έκταση, την Τετάρτη 2/2/2022, εισήχθησαν στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, τόσο η αρχαιολογική οριοθέτηση του λόφου «Πυργάρι» Νημποριού , όσο και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) των πέντε αιολικών σταθμών στα Στύρα. Με διαδικασίες σούπα (αρχαιολογική οριοθέτηση και αιολικά πάρκα μαζί) και στη λογική της «μικρότερης ζημιάς» για την εταιρεία, το ΚΑΣ κατέληξε σε μια οριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου στο «Πυργάρι» Νημποριού, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του επενδυτή, ενώ παράλληλα έκοψε μόνο δύο από τις δεκατέσσερεις Α/Γ της θέσης, πράγμα που θα οδηγήσει στην αλλοίωση και στον κατακερματισμό του αρχαιολογικού χώρου.

Υπενθυμίζουμε ότι σε προηγούμενη συνεδρίαση του ΚΑΣ επιχειρήθηκε από την πολιτική ηγεσία να συζητηθεί η ΜΠΕ των αιολικών σταθμών χωρίς να έχει προηγηθεί η κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου των αρχαίων λατομείων στο Νημποριό, αποτελώντας ευθεία παραβίαση του αρχαιολογικού νόμου, παρότι τα αρχαιολογικά κατάλοιπα προστατεύονται αυτοδίκαια από αυτόν και ενώ είναι γνωστά εδώ και δεκαετίες στη βιβλιογραφία. Επιπλέον υπήρχε πρόταση κήρυξης-αναοριοθέτησης της περιοχής από την αρμόδια ΕΦ.Α. Εύβοιας, η οποία σχεδιαζόταν να μείνει στο συρτάρι, αλλά τα σχέδια τους τα χάλασε η άμεση αντίδραση και κινητοποίηση κατοίκων και φορέων της περιοχής και εργαζομένων του ΥΠ.ΠΟ.

Οι υπό αδειοδότηση αιολικοί σταθμοί πρόκειται να εγκατασταθούν στο άμεσο περιβάλλον μνημείων της κεντρικής και νότιας Εύβοιας. Στην αιτούμενη περιοχή βρίσκονται η Ακρόπολη των αρχαίων Στύρων, Δρακόσπιτα, και τα σημαντικά λατομεία ρωμαϊκών χρόνων, με λατομικά μέτωπα, οδούς λιθαγωγίας και εγκαταστάσεις φόρτωσης στη θάλασσα, που αποτελούν ενιαίο αρχαιολογικό, τεχνολογικό και πολιτιστικό σύνολο, το οποίο δεν μπορεί να «διαταραχθεί» με την τοποθέτηση ανεμογεννητριών και συνοδών έργων. Αντιθέτως, μπορεί να αναδειχθεί σε μια οικοαρχαιολογική διαδρομή ιδιαίτερης φυσικής και πολιτιστικής αξίας. Στην ευρύτερη περιοχή, άλλωστε, έχει ήδη εγκατασταθεί τεράστιος αριθμός ανεμογεννητριών, έχοντας ήδη πνίξει τα βουνά και τους λόφους της περιοχής και αλλοιώσει το περιβάλλον των μνημείων και το φυσικό τοπίο.
Δε θα επιτρέψουμε ο προβαλλόμενος νέος παράδεισος της «πράσινης ανάπτυξης» να γίνει οδοστρωτήρας της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και συνολικά της ζωής μας.

Διεκδικούμε:
• Να μην επιτραπεί καμία παρέμβαση στον λόφο του Νημποριού και γύρω από τον λόφο του Αγίου Νικολάου.
• Να ακυρωθεί τώρα η εγκατάσταση του αιολικού πάρκου στο Νημποριό και στην ευρύτερη περιοχή των Στύρων.
• Την ενιαία αρχαιολογική κήρυξη συνολικά του λόφου «Πυργάρι» με ζώνες προστασίας, που θα προστατεύουν τα μνημεία.
• Την συνεχή μέριμνα από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΠΟ για την συντήρηση, τον καθαρισμό και την ανάδειξη των χώρων.
• Να μη γίνει κανένας δασικός αποχαρακτηρισμός και αλλαγή χρήση γης πυρόπληκτων και προστατευόμενων περιοχών.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ.
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ.

Καλούμε την Κυριακή 10/04/2021 και ώρα 11.00 σε κινητοποίηση στο λιμάνι των Ν. Στύρων και οδοιπορικό στα αρχαία λατομεία Νημποριού. Διαδηλώνουμε ενάντια στην επικείμενη εγκατάσταση πέντε αιολικών πάρκων και υποσταθμού στην περιοχή μας. Σημείο συγκέντρωσης η αρχή του μονοπατιού στον επαρχιακό δρόμο Κάψαλα- Νημποριό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

FIFA και Saudi Aramco υπέγραψαν 4ετή συμφωνία συνεργασίας

Το TikTok βγαίνει στο «σφυρί» και οι δισεκατομμυριούχοι κάνουν ουρά για να το αποκτήσουν

Τανζανία: Πάνω από 150 νεκροί από πλημμύρες και κατολισθήσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα