ΑΘΗΝΑ
13:30
|
05.05.2024
Την ίδια στιγμή, 10 ακόμα άτομα έχασαν τη ζωή τους στην Κένυα, ενώ ο αριθμός των εκτοπισμένων φτάνει τους 100.000.
Πλημμύρες στην Τανζανία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον 155 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις στην Τανζανία μετά τις έντονες βροχοπτώσεις που προκλήθηκαν από το Ελ Νίνιο, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο Κασίμ Ματζαλίουα προειδοποίησε, ότι οι βροχοπτώσεις μπορεί να συνεχιστούν μέχρι τον Μάιο και προέτρεψε τις οικογένειες να εγκαταλείψουν τις περιοχές που είναι επιρρεπείς στις πλημμύρες. Περίπου 200.000 άνθρωποι και περισσότερα από 51.000 νοικοκυριά έχουν ήδη πληγεί από την καταστροφή.

Ισχυρές βροχοπτώσεις έχουν, επίσης, σαρώσει τη γειτονική Κένυα και το Μπουρούντι, προκαλώντας ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή. Δίνοντας έκθεση στο κοινοβούλιο της Τανζανίας για την κατάσταση στη χώρα του από τον Ιανουάριο, ο Ματζαλίουα δήλωσε, ότι εκτός από τους 155 νεκρούς, 236 τραυματίστηκαν.

«Οι έντονες βροχοπτώσεις Ελ Νίνιο, που συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους, πλημμύρες και κατολισθήσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας, έχουν προκαλέσει σημαντικές ζημιές. Αυτές περιλαμβάνουν απώλειες ζωών, καταστροφή καλλιεργειών, σπιτιών, περιουσιακών στοιχείων πολιτών και υποδομών όπως δρόμοι, γέφυρες και σιδηρόδρομοι».

Ένας κάτοικος στην περιοχή Σίχα της βόρειας Τανζανίας δήλωσε στο BBC, ότι το σπίτι του καταστράφηκε «Δεν μου έχει μείνει τίποτα, όλα έχουν σβήσει».

Στην Κένυα, ο Πρόεδρος Γουίλιαμ Ρούτο έδωσε εντολή στον στρατό να βοηθήσει στις επιχειρήσεις διάσωσης, καθώς οι έντονες βροχοπτώσεις έπληξαν μεγάλες περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, Ναϊρόμπι, όπου σπίτια σε ορισμένες παραγκούπολη έχουν παρασυρθεί, μαζί με έπιπλα και άλλα αγαθά.

Περισσότεροι από 10 έχασαν τη ζωή τους στην Κένυα αυτή την εβδομάδα, ανεβάζοντας τον θάνατο σε τουλάχιστον 45 ανθρώπους από τον Μάρτιο, δήλωσε ο Ερυθρός Σταυρός. Στο Μπουρούντι, οι έντονες βροχοπτώσεις έχουν εκτοπίσει σχεδόν 100.000 ανθρώπους.

Το BBC Weather τονίζει, ότι ένας από τους μεγαλύτερους οδηγούς των βροχών είναι το δίπολο του Ινδικού Ωκεανού (IOD). Το IOD, που συχνά ονομάζεται Ίντιαν Νίνιο λόγω της ομοιότητάς του με το αντίστοιχο του Ειρηνικού, αναφέρεται στη διαφορά στις θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας σε αντίθετα μέρη του Ινδικού Ωκεανού.

Κατά τη διάρκεια μιας θετικής φάσης, τα νερά στον δυτικό Ινδικό Ωκεανό είναι πολύ θερμότερα από το κανονικό και αυτό μπορεί να φέρει ισχυρότερες βροχές ανεξάρτητα από το Ελ Νίνιο. Ωστόσο, όταν εμφανιστεί ταυτόχρονα θετικό IOD και El Niño, όπως συνέβη πέρυσι, οι βροχές στην Ανατολική Αφρική μπορεί να γίνουν ακραίες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Άνοδος στο 3,9% η ανεργία στις ΗΠΑ για τον Απρίλιο

ΗΠΑ: Αναμένεται το πιο θερμό καλοκαίρι των τελευταίων δεκαετίων

Κάλεσμα στήριξης από τους 46 συλληφθέντες της μοτοπορείας στη Νίκαια

Βρετανία: Συντριπτική ήττα των Συντηρητικών στις τοπικές εκλογές-Κερδίζουν έδαφος οι Εργατικοί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα