ΑΘΗΝΑ
00:54
|
02.05.2024
«Θα ήθελα να ζητήσω συγχώρεση για όσα έκαναν οι Γερμανοί στους προγόνους σας εδώ», είπε ο Γερμανός πρόεδρος σε ομιλία του σε μουσείο της Σονγκέα.
Γερμανοί αποικιοκράτες στην Τανζανία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ εξέφρασε τη «ντροπή» του για τις αποικιακές θηριωδίες που επέφερε η χώρα του στην Τανζανία. Οι γερμανικές δυνάμεις σκότωσαν σχεδόν 300.000 ανθρώπους κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Μάτζι-Μάτζι στις αρχές του 1900, μια από τις πιο αιματηρές αντιαποικιακές εξεγέρσεις.

Ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ εκφώνησε ομιλία σε ένα μουσείο στη Σονγκέα, όπου εκδηλώθηκε η εξέγερση. «Θα ήθελα να ζητήσω συγχώρεση για όσα έκαναν οι Γερμανοί στους προγόνους σας εδώ», είπε.

Αυτό που συνέβη εδώ είναι η κοινή μας ιστορία, η ιστορία των προγόνων σας και η ιστορία των προγόνων μας στη Γερμανία.

Η εξέγερση του Μάτζι-Μάτζι πυροδοτήθηκε από μια γερμανική πολιτική που είχε σχεδιαστεί για να αναγκάσει τον αυτόχθονα πληθυσμό να καλλιεργήσει βαμβάκι για εξαγωγή.

Η Τανζανία ήταν μέρος της γερμανικής Ανατολικής Αφρικής, η οποία αποτελούνταν από τη σύγχρονη Ρουάντα, το Μπουρούντι και τμήματα της Μοζαμβίκης.

Ο Πρόεδρος Σταϊνμάιερ είπε ότι ελπίζει ότι η Τανζανία και η Γερμανία θα μπορούσαν να εργαστούν προς την «κοινοτική επεξεργασία» του παρελθόντος.

Υποσχέθηκε ότι «θα πάρω αυτές τις ιστορίες μαζί μου στη Γερμανία, ώστε περισσότεροι άνθρωποι στη χώρα μου να τις μάθουν».

Η Γερμανία είχε, μέχρι πρόσφατα, «αποικιακή αμνησία», σύμφωνα με τον Γιούργκεν Ζίμερερ, καθηγητή ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου.

«Η βαρβαρότητα και ο ρατσισμός αυτής της αποικιακής αυτοκρατορίας δεν έγιναν κατανοητές στο γερμανικό κοινό».

Στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψης, ο πρόεδρος συνάντησε τους απογόνους ενός από τους ηγέτες των Μάτζι-Μάτζι, τον αρχηγό Σονγκέα Μπάνο, ο οποίος ήταν μεταξύ εκείνων που εκτελέστηκαν το 1906.

Τώρα θεωρείται εθνικός ήρωας στην Τανζανία και ο Πρόεδρος Σταϊνμάιερ είπε στην οικογένεια ότι οι γερμανικές αρχές θα προσπαθήσουν να βρουν τα λείψανά του.

Χιλιάδες ανθρώπινα λείψανα μεταφέρθηκαν από τις γερμανικές αποικίες – εν μέρει ως «τρόπαια» αλλά και για ρατσιστική έρευνα.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα