ΑΘΗΝΑ
18:38
|
02.05.2024
Ερευνητές στην Αυστραλία υποστηρίζουν ότι είναι ο πιο αποδοτικός από οικονομικής άποψης τρόπος για να προστατευθούν τα μαρσιποφόρα της χώρας από την εξαφάνιση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ερευνητές στην Αυστραλία προτείνουν τη διαδικασία της κατάψυξης και κρυοσυντήρησης του σπέρματος των κοάλα ως την πιο ενδεδειγμένη λύση για να μην εκλείψει το είδος των αγαπημένων μαρσιποφόρων της χώρας.

Να σημειωθεί πως το 2012 τα κοάλα είχαν προστεθεί στη λίστα των ευπαθών ειδών, των ζώων που πλησιάζουν το κατώφλι στο να θεωρηθούν ότι απειλούνται με εξαφάνιση. Τα όποια μέτρα προστασίας των κοάλα ελήφθησαν έκτοτε δεν απέδωσαν. Δέκα χρόνια μετά και συγκεκριμένα τον περασμένο Φεβρουάριο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι τα κοάλα εισήλθαν στη λίστα των ειδών που κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ στη Νέα Νότια Ουαλία προτείνουν τη δημιουργία ενός ειδικού βιοεργαστηρίου για τη συλλογή σπέρματος από τα κοάλα. Εκτιμούν ότι η διαδικασία της κατάψυξης του σπέρματος των ζώων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μέρος ενός προγράμματος αναπαραγωγής για τη μελλοντική προστασία του είδους και τη βελτίωση της γενετικής του ποικιλότητας.

Μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τους πληθυσμούς των κοάλα στην ανατολική, κυρίως, Αυστραλία, είναι οι δασικές πυρκαγιές. Τα τελευταία χρόνια οι δασικές πυρκαγιές στη χώρα έχουν αυξηθεί αριθμητικά αλλά και σε ένταση με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες κοάλα να χάνονται αβοήθητα μέσα στις φλόγες.

Ο καθηγητής ειδικός σε θέματα διατήρησης της άγριας φύσης, Δρ. Ράιαν Γουίτ, δήλωσε στο BBC ότι η κατάψυξη του σπέρματος των άγριων ζώων είναι ο πιο αποδοτικός από οικονομικής άποψης τρόπος για την πρόληψη της αιμομικτικής διασταύρωσης των ειδών και της διατήρησης της γενετικής τους ποικιλομορφίας. «Προς το παρόν δεν έχουμε καμία εγγύηση έναντι των φυσικών καταστροφών όπως οι πυρκαγιές του 2019-2020 που μπόρεσαν να αφανίσουν εν μία νυκτί μεγάλο αριθμό ζώων», εξήγησε ο Δρ. Γουίτ και πρόσθεσε, «εάν ο πληθυσμός των κοάλα πεθάνει σε μια τέτοιου είδους πυρκαγιά, δεν υπάρχει τρόπος να τα φέρεις πίσω ή να διατηρήσεις τη γενετική τους».

Εξάλλου, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές κοάλα έχουν ήδη γεννηθεί με τη διαδικασία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής χρησιμοποιώντας φρέσκο ή καταψυγμένο σπέρμα. «Με τη χρήση κατεψυγμένου σπέρματος, μπορούμε να επαναφέρουμε τη γενετική παραλλαγή σε πληθυσμούς άγριων κοάλα χωρίς να χρειαστεί να τα μετακινήσουμε», τόνισε δήλωσε ο Δρ. Λάκλαν Χάουελ, επίσης από το Πανεπιστήμιο του Νιουκάσλ. «Έχουμε ήδη εντοπίσει 16 κτηνιατρικές κλινικές και ζωολογικούς κήπους σε όλη την Αυστραλία που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως κόμβοι για τη συλλογή σπέρματος των κοάλα», πρόσθεσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φονικές καταιγίδες στη νότια Βραζιλία, 10 επιβεβαιωμένοι νεκροί

Θεσσαλονίκη: Σπασμένα και ξεριζωμένα δέντρα που είχαν φυτευτεί στη μνήμη των νεκρών των Τεμπών

Ο καιρός σήμερα: Τοπικές βροχές και πάλι σκόνη από την Αφρική

Η απρόσμενη σχέση της βιταμίνης D με το εντερικό μικροβίωμα απέναντι στον καρκίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα