ΑΘΗΝΑ
00:35
|
07.05.2024
Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διπλωματικές προσπάθειες για να σωθούν οι μαχητές που έχουν καταφύγει στο εργοστάσιο Αζοφστάλ στη Μαριούπολη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διπλωματικές προσπάθειες για να σωθούν οι μαχητές που έχουν καταφύγει στο τεράστιο εργοστάσιο χαλυβουργίας Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, αφού χθες Παρασκευή απομακρύνθηκαν από εκεί μερικές δεκάδες άμαχοι.

Οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία θα εξαρτηθεί από τις ρωσικές δυνάμεις που θα αποσυρθούν στις θέσεις τους πριν από την εισβολή, δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Μιλώντας σε δεξαμενή σκέψης στο Λονδίνο, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι αυτό ήταν το ελάχιστο που μπορούσε να δεχτεί η χώρα του. Είπε ότι ήταν ο ηγέτης της «Ουκρανίας, όχι μιας μίνι-Ουκρανίας». Αλλά δεν ανέφερε την Κριμαία, που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014.

Μιλώντας από το Κίεβο στη δεξαμενή σκέψης Chatham House στο Λονδίνο, ο κ. Ζελένσκι είπε ότι δεν υπάρχει θέμα διατήρησης της Ρωσίας σε εδάφη που έχει κατακτήσει από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία.

«Για να σταματήσει ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, το βήμα θα πρέπει να είναι η ανάκτηση της κατάστασης από τις 23 Φεβρουαρίου», είπε απαντώντας σε ερώτηση του BBC, αναφερόμενος στην ημέρα πριν από την έναρξη του πολέμου.

“Εκλέχτηκα από τον λαό της Ουκρανίας ως πρόεδρος της Ουκρανίας, όχι ως πρόεδρος μιας μίνι Ουκρανίας κάποιου είδους. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο”, πρόσθεσε.

Η αναφορά στην κατάσταση στις 23 Φεβρουαρίου υποδηλώνει ότι η Ουκρανία μπορεί να μην επιμείνει στην ανακατάληψη της Κριμαίας πριν συνάψει ειρήνη με τη Ρωσία. Η χερσόνησος προσαρτήθηκε από τη Ρωσία πριν από οκτώ χρόνια.

Η Ρωσία μάχεται αυτή τη στιγμή για να πάρει τον πλήρη έλεγχο της πόλης της Μαριούπολης. Η Μαριούπολη έχει υποστεί τον σφοδρότερο βομβαρδισμό από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ουκρανίας από τις 24 Φεβρουαρίου όταν εισέβαλε στη χώρα η Ρωσία.

Οι Ουκρανοί που υπερασπίζονται το Αζοφστάλ έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να παραδοθούν. Ουκρανοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι οι ρωσικές δυνάμεις θέλουν να εξαλείψουν και τον τελευταίο θύλακα αντίστασης στη Μαριούπολη, την πόλη – λιμάνι της νότιας Ουκρανίας, έως τη Δευτέρα όταν η Ρωσία γιορτάζει τη νίκη των σοβιετικών στρατευμάτων επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το Κίεβο ανακοίνωσε ότι χθες Παρασκευή απομακρύνθηκαν από το Αζοφστάλ 50 άμαχοι, ενώ κατηγόρησε τη Μόσχα ότι παραβίασε τη μονομερή εκεχειρία την οποία είχε κηρύξει η ίδια προκειμένου να μπορέσουν να απομακρυνθούν οι δεκάδες άμαχοι που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα υπόγεια του εργοστασίου, το οποίο πολιορκείται επί εβδομάδες.

Σε διάγγελμά του αργά χθες τη νύκτα ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία εργάζεται πάνω σε μια διπλωματική προσπάθεια προκειμένου να σωθούν οι μαχητές που υπερασπίζονται το Αζοφστάλ:

«Συμμετέχουν μεσολαβητές με επιρροή, κράτη με επιρροή», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος χωρίς ωστόσο να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Ο κ. Ζελένσκι ζήτησε την επανέναρξη του διπλωματικού διαλόγου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας: «Παρά το γεγονός ότι κατέστρεψαν όλες τις γέφυρες μας, νομίζω ότι δεν έχουν καταστραφεί ακόμη όλες οι γέφυρες, μεταφορικά μιλώντας», είπε.

Η Ρωσία, από την πλευρά της, χαρακτήρισε αυτή τη διαδικασία ως σε «κατάσταση στασιμότητας».

Οι απομακρύνσεις των εκατοντάδων αμάχων από το εργοστάσιο χαλυβουργίας ξεκίνησαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, έπειτα από παρέμβαση του ΟΗΕ, όμως χρειάστηκε να αναβληθούν λόγω της επανέναρξης των μαχών.

Χθες το απόγευμα 50 γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι απομακρύνθηκαν από το Αζοφστάλ, δήλωσε η Ιρίνα Βερεστσούκ αντιπρόεδρος της ουκρανικύς κυβέρνησης. Η ίδια πρόσθεσε ότι η επιχείρηση θα συνεχιστεί σήμερα, όμως κατηγόρησε τους Ρώσους ότι παραβιάζουν συνεχώς την εκεχειρία και κατά συνέπεια η επιχείρηση εκκένωσης προχωρά με αργούς ρυθμούς.

Η Μόσχα επιβεβαίωσε τον αριθμό των ανθρώπων που απομακρύνθηκαν από το Αζοφστάλ επισημαίνοντας: “ Η ανθρωπιστική επιχείρηση στο Αζοφστάλ θα συνεχιστεί στις 7 Μαΐου”. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας οι διασωθέντες, ανάμεσά τους και 11 παιδιά, παραδόθηκαν σε εκπροσώπους του ΟΗΕ και του Ερυθρού Σταυρού.

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης είχε εκτιμήσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι 200 άμαχοι έχουν καταφύγει στο εργοστάσιο, έχοντας λίγες προμήθειες σε νερό και τρόφιμα. Δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι παραμένουν σε αυτό.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου, ο Αντρίι Γερμάκ, ανέφερε στο Telegram ότι 500 άμαχοι απομακρύνθηκαν από τη Μαριούπολη χθες, ανάμεσά τους και κάποιοι που βρίσκονταν στο Αζοφστάλ.

Ο Γερμάκ έκανε λόγο “ για ένα ακόμη στάδιο απομάκρυνσης” το οποίο θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες και ευχαρίστησε τον ΟΗΕ και τη Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού για τη βοήθειά τους.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε τη νίκη των στρατευμάτων του στη Μαριούπολη στις 21 Απριλίου και τους ζήτησε να αποκλείσουν το εργοστάσιο και κάλεσε τους μαχητές μέσα σε αυτό να παραδοθούν. Λίγες ημέρες αργότερα η Ρωσία ξεκίνησε και πάλι την επίθεση εναντίον του Αζοφστάλ.

Η κατάληψη της Μαριούπολης θεωρείται στρατηγικής σημασίας για τη Μόσχα καθώς με αυτό τον τρόπο θα καταφέρει να δημιουργήσει έναν διάδρομο που θα ενώνει την προσαρτημένη Κριμαία με τις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, όπου κυριαρχούν οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Ζελένσκι είπε ότι προσκάλεσε τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς να επισκεφθεί την Ουκρανία στις 9 Μαΐου. Η παρουσία του Γερμανού ηγέτη στην Ουκρανία την ημέρα που η Ρωσία τιμά τη σοβιετική θυσία στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο θα ήταν άκρως συμβολική.

«Μπορεί να κάνει αυτό το πολύ ισχυρό, σοφό πολιτικό βήμα, να έρθει εδώ στις 9 Μαΐου, στο Κίεβο», είπε ο κ. Ζελένσκι. «Δεν εξηγώ τη σημασία, νομίζω ότι είσαι αρκετά καλλιεργημένος για να καταλάβεις το γιατί».

Ο Ουκρανός ηγέτης είχε στο παρελθόν επικρίνει τη στάση της Γερμανίας κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Σε μια συνέντευξη στο BBC τον Απρίλιο κατηγόρησε τη Γερμανία ότι εμποδίζει τις προσπάθειες για εμπάργκο στις πωλήσεις ρωσικής ενέργειας και είπε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες που συνέχισαν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο “κερδίζουν τα χρήματά τους στο αίμα άλλων”.

Τον ίδιο μήνα μια προγραμματισμένη επίσκεψη στο Κίεβο του Γερμανού Προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή λόγω των οικονομικών δεσμών της Γερμανίας με τη Ρωσία.

Πηγές: ΑΠΕ, BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κάιρο: Η Χαμάς αποδέχεται την πρόταση για κατάπαυση πυρός

Νεμπένζια: Το δυτικό ενδιαφέρον για την ειρηνική χρήση του διαστήματος είναι υποκριτικό

Χαβιέρ Μιλέι: Το ζήτημα των Φόκλαντς θα κρατήσει για δεκαετίες. Καμιά σύγκρουση με Βρετανία

Υεμένη: συνελήφθησαν κατάσκοποι αμερικανοϊσραηλινής μονάδας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα