ΑΘΗΝΑ
22:53
|
01.05.2024
Εθνοκάθαρση και εποικισμοί, η καθημερινότητα του πολύπαθου παλαιστινιακού λαού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σχέδια για την κατασκευή περισσότερων από 4.000 κατοικιών σε παράνομους ισραηλινούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη αποκάλυψε, χθες Πέμπτη, η ισραηλινή Μη Κυβερνητική Οργάνωση Peace Now, μία μέρα μετά την κατεδάφιση από τον ισραηλινό στρατό σπιτικών σε μια περιοχή όπου εκατοντάδες Παλαιστίνιοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο εκδίωξης από τις εστίες τους.

Η Peace Now, που αγωνίζεται κατά των εποικισμών, δημοσιοποίησε την πληροφορία, μετά τη συνεδρίαση του Ανώτερου Συμβουλίου Σχεδιασμού του Ισραήλ, το οποίο συγκλήθηκε για να επικυρώσει την απόφαση σύμφωνα με την οποία έλαβαν τελική έγκριση 2.917 κατοικίες για εποίκους, ενώ 1.636 ακόμα εγκρίθηκαν σε πρώτο στάδιο.

Οι επικριτές, της απόφασης και της παράνομης ισραηλινής τακτικής των εποικισμών, συμπεριλαμβανομένων τριών μεγάλων ομάδων που αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, λένε ότι αυτές οι πολιτικές ισοδυναμούν με απαρτχάιντ, μια κατηγορία που το Ισραήλ απορρίπτει.

Ο Χαγκίτ Όφραν, από την Peace Now, έγραψε στο Twitter: «Το κράτος του Ισραήλ έκανε ακόμα ένα βήμα προς την άβυσσο και βάθυνε ακόμη περισσότερο την κατοχή. Πρόκειται για άσχημα νέα για το Ισραήλ και για όποιον νοιάζεται για τους ανθρώπους στην περιοχή μας».

Από την πλευρά της ισραηλινής κυβέρνησης δεν υπήρξε καμιά επίσημη δήλωση, αλλά απαντώντας στο Twitter της Peace Now, η ισραηλινή υπουργός Εσωτερικών Αγιελέτ Σακέντ, έκανε λόγο για «ημέρα γιορτής για τον εποικισμό της Ιουδαίας και της Σαμάρειας» – τα ονόματα που χρησιμοποιεί το Ισραήλ για την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Την περασμένη εβδομάδα, η Σακέντ ανακοίνωσε το σχέδιο για την έγκριση των νέων κατοικιών και η κυβέρνηση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την «σθεναρή» αντίθεσή της ως απάντηση. «Το πρόγραμμα του Ισραήλ για επέκταση των εποικισμών βλάπτει βαθιά την προοπτική για μια λύση δύο κρατών», αναφέρει σχετική ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στην Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, ο Μπασάαμ αλ Σάλχε, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, προέτρεψε τους Παλαιστίνιους να «εντείνουν τον αγώνα τους μπροστά σε αυτά τα σχέδια εποικισμού» και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να λάβει αποτρεπτικά μέτρα κατά του Ισραήλ για να το αναγκάσει να σταματήσει τον εποικισμό και την επιθετικότητά του εναντίον του παλαιστινιακού λαού».

Το σχέδιο για την κατασκευή 4.000 ακόμη κατοικιών είναι το πιο μαζικό βήμα στα έργα εποικισμού από τότε που ανέλαβε η κυβέρνηση Μπάιντεν. Είχε προηγηθεί, τον περασμένο Οκτώβριο, η έγκριση 3.000 ακόμα κατοικιών εποίκων.

Οι ισραηλινοί οικισμοί είναι οχυρωμένα συγκροτήματα κατοικιών μόνο για το Ισραήλ που χτίστηκαν σε παλαιστινιακή γη κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου . Μεταξύ 600.000 και 750.000  Ισραηλινοί έποικοι  ζουν σε τουλάχιστον 250 παράνομους οικισμούς στη Δυτική Όχθη και στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Οι επιθέσεις εποίκων εναντίον Παλαιστινίων και της περιουσίας τους αποτελεί συχνό φαινόμενο στη Δυτική Όχθη, όπου ζουν σχεδόν τρία εκατομμύρια Παλαιστίνιοι.

Εθνοκάθαρση 

Την Τετάρτη, τα ισραηλινά στρατεύματα κατεδάφισαν τουλάχιστον 18 κτίρια και κατασκευές στη νότια κατεχόμενη Δυτική Όχθη μετά από απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που άνοιξε το δρόμο για τη βίαιη απέλαση των κοινοτήτων Παλαιστινίων Βεδουίνων στο Μαασαφέρ Γιάτα.

Η B’Tselem, μια άλλη ισραηλινή οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανέφερε ότι 12 κτίρια κατοικιών ήταν μεταξύ των κτισμάτων που κατεδαφίστηκαν, σε χωριά νότια της πόλης της Χεβρώνας στη Δυτική Όχθη.

Το Μαασαφέρ Γιάτα αποτελείται από 19 παλαιστινιακά χωριά που φιλοξενούν περισσότερους από 2.000 ανθρώπους. Η σχεδιαζόμενη βίαιη μεταφορά όλου του πληθυσμού θα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους μαζικούς εκτοπισμούς Παλαιστινίων εδώ και δεκαετίες.

Οι κάτοικοι της περιοχής λένε ότι ζουν στην περιοχή –βοσκώντας ζώα και ασκώντας παραδοσιακή γεωργία στην έρημο– για δεκαετίες, πολύ πριν το Ισραήλ καταλάβει τη Δυτική Όχθη στον πόλεμο του 1967. Ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο τάχθηκε στο πλευρό του στρατού, ο οποίος λέει ότι δεν υπήρχαν μόνιμες δομές στην περιοχή προτού χαρακτηριστεί ζώνη εκπαίδευσης, τη δεκαετία του 1980.

«Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι εθνοκάθαρση», λέει ο Σάμι Χουραΐνι,  ακτιβιστής και κάτοικος της περιοχής, στο πρακτορείο ειδήσεων Associate Press. «Προσπαθούν να διώξουν τους ανθρώπους από αυτή τη γη, λέγοντας ότι δεν έζησαν ποτέ μόνιμα εδώ, κάτι που είναι ψέμα».

Είπε ότι οι κάτοικοι της περιοχής όπου έγιναν οι κατεδαφίσεις είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν εκεί. «Οι άνθρωποι μένουν στη γη τους και έχουν ήδη αρχίσει να ανοικοδομούν», είπε.

Ο στρατός αρνήθηκε να σχολιάσει τις κατεδαφίσεις.

Το διεθνές δίκαιο απαγορεύει τη χρήση ενός κατεχόμενου εδάφους για σκοπό που εξυπηρετεί μόνο τον κατακτητή και όχι τον κατεχόμενο πληθυσμό. Το διεθνές δίκαιο απαγορεύει επίσης τη βίαιη μεταφορά ενός κατεχόμενου πληθυσμού συνολικά.

Οι εξελίξεις έρχονται μια ημέρα αφότου η βετεράνος δημοσιογράφος του Al Jazeera, Σιρίν Αμπού Ακλέχ, σκοτώθηκε από ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια επιδρομής του ισραηλινού στρατού στον προσφυγικό καταυλισμό Τζενίν.

Ο θάνατος της ανταποκρίτριας, η οποία ήταν γνωστή σε όλη την περιοχή για την τολμηρή κάλυψη της σύγκρουσης Ισραήλ-Παλαιστίνης, έχει προκαλέσει παγκόσμια κατακραυγή. Οι εκκλήσεις για μια ανεξάρτητη και διαφανή έρευνα για το περιστατικό έχουν αυξηθεί μετά τη δολοφονία της.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα