ΑΘΗΝΑ
03:57
|
05.05.2024
«Αυτή είναι μια ιστορική ημέρα. Μια νέα εποχή ανοίγει» δήλωσαν ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της χώρας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Φινλανδία έλαβε την απόφαση να ζητήσει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσαν ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της σκανδιναβικής χώρας, κάτι που αποτελεί άμεση συνέπεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Σήμερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Επιτροπή Εξωτερικής Πολιτικής της Κυβέρνησης συμφώνησαν από κοινού ότι η Φινλανδία θα υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, μετά από διαβούλευση με το κοινοβούλιο. Αυτή είναι μια ιστορική ημέρα. Μια νέα εποχή ανοίγει», ανέφεραν σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν ο πρόεδρος της χώρας Σάουλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν.

Τρεις ημέρες αφότου οι ηγέτες της Φινλανδίας είπαν ότι η χώρα «πρέπει να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς καθυστέρηση», η πρόταση ένταξης αναμένεται να κατατεθεί στο κοινοβούλιο για επικύρωση αύριο Δευτέρα.

Χθες, ο πρόεδρος της χώρας τηλεφώνησε στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν και τον ενημέρωσε ότι η χώρα του σκοπεύει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, σε μια συνομιλία που περιέγραψε ως «άμεση και ευθεία».

Η Σουηδία σχεδιάζει να υποβάλει αίτηση στις 17 Μαΐου

Από την πλευρά της, η γειτονική Σουηδία αναμένεται να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ στις 17 Μαΐου, ανέφερε σήμερα Κυριακή η εφημερίδα Svenska Dagbladet, επικαλούμενη πηγή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ημερομηνία θα εξαρτηθεί από το εάν η Φινλανδία έχει χρόνο να λάβει απόφαση για ένταξη μέχρι τότε.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Πέκα Χααβίστο δήλωσε σε συνέντευξή του στη σουηδική εφημερίδα Aftonbladet ότι η χώρα του θα μπορούσε να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ στις 18 Μαΐου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Η 15η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας ξεκινά στη Γκάμπια

Ρωσία: Η άσκηση Steadfast Defender είναι ένδειξη ότι το NATO ετοιμάζεται για σύγκρουση

Ιαπωνία: Απογοήτευση για τα σχόλια του Τζο Μπάιντεν περί ξενοφοβικών ασιατικών κρατών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα