ΑΘΗΝΑ
09:08
|
26.04.2024
Επίσημη ανακοίνωση από τον πρόεδρο και την πρωθυπουργό της χώρας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Φινλανδία θα πρέπει να υποβάλει «χωρίς καθυστέρηση» αίτηση για ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, ανέφεραν πριν λίγο ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός Σάανα Μαρίν σε κοινή τους δήλωση, σηματοδοτώντας μια σημαντική πολιτική στροφή στη χώρα που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στην κοινή δήλωση, οι δύο επικεφαλής της πολιτικής ηγεσίας της χώρας ανέφεραν:

Κατά τη διάρκεια αυτής της άνοιξης, έλαβε χώρα μια σημαντική συζήτηση σχετικά με την πιθανή ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Χρειάστηκε χρόνος για να αφήσουμε το κοινοβούλιο και ολόκληρη την κοινωνία να καθορίσουν τη θέση τους επί του θέματος. Χρειάστηκε χρόνος για στενές διεθνείς επαφές με το ΝΑΤΟ και τις χώρες μέλη του, καθώς και με τη Σουηδία. Θέλαμε να δώσουμε στη συζήτηση τον χώρο που χρειαζόταν. Τώρα που πλησιάζει η στιγμή της λήψης αποφάσεων, δηλώνουμε τις ισότιμες απόψεις μας και προς ενημέρωση των κοινοβουλευτικών ομάδων και κομμάτων. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ασφάλεια της Φινλανδίας. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία θα ενίσχυε ολόκληρη την αμυντική συμμαχία. Η Φινλανδία πρέπει να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς καθυστέρηση. Ελπίζουμε ότι τα εθνικά βήματα που απαιτούνται ακόμη για τη λήψη αυτής της απόφασης θα ληφθούν γρήγορα εντός των επόμενων ημερών».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα συζητήσει το θέμα το Σαββατοκύριακο και το φινλανδικό κοινοβούλιο αναμένεται να δώσει την τελική του έγκριση μέχρι τη Δευτέρα.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες και αξιωματούχοι ασφαλείας εκτιμούν ότι η Φινλανδία θα μπορούσε να ενταχθεί στη συμμαχία γρήγορα, μόλις ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, καθώς αγοράζει στρατιωτικό υλικό συμβατό με τους δυτικούς συμμάχους της, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, εδώ και δεκαετίες και ήδη πληροί πολλά από τα κριτήρια για ένταξη.

Η Φινλανδία, η οποία μοιράζεται σύνορα 1.300 χιλιομέτρων και ένα δύσκολο παρελθόν με τη Ρωσία, παρέμεινε στο παρελθόν εκτός της Βορειοατλαντικής Συμφωνίας προκειμένου για να διατηρήσει φιλικές σχέσεις με τον εξ ανατολών γείτονά της.

Από τον Φεβρουάριο, όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η δημόσια υποστήριξη για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ έχει εκτιναχθεί από περίπου 30% σε σχεδόν 80% σύμφωνα με ορισμένες δημοσκοπήσεις.

Η σημερινή κίνηση υποστήριξης προς το ΝΑΤΟ από την πολιτική ηγεσία της χώρας ήταν αναμενόμενη, καθώς η φινλανδική κυβέρνηση υπέβαλε πρόσφατα έκθεση για την εθνική ασφάλεια στο κοινοβούλιο της χώρας, η οποία σκιαγράφησε την πορεία για ένταξη στη συμμαχία ως μία από τις επιλογές της Φινλανδίας.

Προετοιμάζεται και η Σουηδία – Εγγυήσεις ασφαλείας από τον Τζόνσον

Επόμενο, επίσης αναμενόμενο, βήμα είναι η επίσημη ανακοίνωση και της γειτονικής Σουηδίας, επίσης παραδοσιακά ουδέτερης, για την πρόθεσή της να ενταχθεί στη συμμαχία μέσω παρόμοιας διαδικασίας, ενώ σημαντικό είναι και το ζήτημα των εγγυήσεων ασφαλείας που θα προσφέρουν οι χώρες του ΝΑΤΟ στις δύο σκανδιναβικές χώρες κατά τη διάρκεια της ενταξιακής διαδικασίας, που σίγουρα δεν θα αφήσει αδιάφορη τη Μόσχα.

Το Κρεμλίνο, από τη μεριά του, έχει προειδοποιήσει για «στρατιωτικές και πολιτικές συνέπειες» από ενδεχόμενη απόφαση Σουηδίας και Φινλανδίας να καταθέσουν υποψηφιότητες ένταξης στη Συμμαχία.

Χθες, Τετάρτη, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε νέα σύμφωνα ασφαλείας με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, δεσμευόμενος να βοηθήσει οποιαδήποτε χώρα εάν κάποια από αυτές δεχτεί επίθεση.

Ο Τζόνσον συναντήθηκε με τη Σουηδή ομόλογό του στην πρωθυπουργική εξοχική κατοικία στην κωμόπολη Χάρπσουντ, και ανακοίνωσε την ενίσχυση των βρετανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο έδαφος της σκανδιναβικής χώρας.

Η Βρετανία έχει ήδη στρατιωτική παρουσία στη Βαλτική Θάλασσα, ως μέλος της Ενιαίας Εκστρατευτικής Δύναμης, στην οποία συμμετέχουν δέκα ευρωπαϊκά κράτη: Βρετανία, Σουηδία, Φινλανδία, Δανία, Εσθονία, Ισλανδία, Λετονία, Ολλανδία και Νορβηγία, Λιθουανία. Το 2017, η Σουηδία έγινε μέλος της δύναμης ταχείας αντίδρασης, υπό τη διοίκηση της Βρετανίας, σχεδιασμένη ως πιο ευέλικτη εκδοχή του ΝΑΤΟ. Η δύναμη αξιοποιεί το αμυντικό δόγμα και εξοπλισμό συμβατό με αυτόν της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και μπορεί έτσι να συμμετάσχει σε νατοϊκές επιχειρήσεις. Το στρατιωτικό σώμα έχει πραγματοποιήσει ικανό αριθμό γυμνασίων και θεωρείται έτοιμο να αναλάβει επιχειρησιακή δράση.

Ο Τζόνσον μετέβη και στη Φινλανδία όπου υπέγραψε και εκεί σύμφωνο αμυντικής συνεργασίας με τον πρόεδρο της χώρας, Σάουλι Νιινίστο. «Το σύμφωνο θα οχυρώσει τη Βόρεια Ευρώπη και θα αποτελέσει μόνιμο σύμβολο της στρατηγικής μας εμπλοκής στην περιοχή», ανέφερε ο Τζόνσον σε ανακοινωθέν της βρετανικής κυβέρνησης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Για νέα τοπία έντασης προειδοποίησε τον Μπλίνκεν ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών

Με τον Ιερώνυμο ο Μητσοτάκης, στα νησιά ο Κασσελάκης

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Τετράωρη στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα