ΑΘΗΝΑ
04:13
|
24.04.2024
Οι ψίθυροι επιβεβαιώθηκαν. Ο επίτιμος βασιλεύς γυρίζει για «αναψυχή» στο παλάτι της Λα Θαρθουέλα και διχάζει την πολιτική και τους πολίτες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πλέον εκείνο που ψιθυριζόταν επί πολλές ημέρες είναι επιβεβαιωμένο κι επίσημο: ο βασιλικός οίκος της Ισπανίας ανακοίνωσε πως ο επίτιμος βασιλιάς (και υπόλογος για κολοσσιαία φοροδιαφυγή) Χουάν Κάρλος θα επιστρέψει στη χώρα από την Πέμπτη 19 Μαΐου έως τις 23, οπότε και θα συναντηθεί με τον νυν βασιλέα Φελίπε ΣΤ΄ στο παλάτι της Λα Θαρθουέλα.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο επίτιμος θα μεταβεί απευθείας στην πόλη Σανσέσο της Ποντεβέδρα (Γαλικία), καθώς το Σαββατοκύριακο θα συμμετάσχει στην ονομαστή ιστιοδρομία που διοργανώνεται κάθε χρόνο. Ένα άθλημα , που μαζί με τις εκατόμβες αγρίων ζώων στα σαφάρι του και το γκολφ, είναι από τις αγαπημένες ασχολίες του Χουάν Κάρλος σε όλον του τον βίο. Άλλωστε το ιστιοπλοϊκό είναι και πιο βολικό, εν μέσω της θάλασσας, να επιδίδεται στις ζωτικής για τον ίδιον σημασίας ερωτικές του περιπέτειες, αλλά και για να κλείνει τις χρυσοφόρες συμφωνίες με επιχειρηματίες, πολιτικούς, εστεμμένους κι εμίρηδες κάθε είδους. «Μπίζνες» που ποτέ δεν δήλωνε κι εξόν ότι φόρτωνε τον Ισπανό φορολογούμενο, ο ίδιος ουδέποτε τις είχε δηλώσει και για τις οποίες ήταν υπόλογος έως πρότινος.

Ο Χουάν Κάρλος το Σαββατοκύριακο θα φιλοξενηθεί στην κατοικία του φίλου του επιχειρηματία Πέρδο Κάμπος,  συνοδευόμενος από την κόρη του  Ινφάντα Έλενα. Κι αφού «ξεσκάσει» στα πέριξ του Sanxenxo Yacht Club, ο Χουάν Κάρλος θα μεταβεί στη Μαδρίτη τη Δευτέρα, προκειμένου να συναντήσει τον γιο του στο παλάτι. Οι δυο τους  συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Φελίπε ΣΤ’ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αν και δεν είχε προγραμματιστεί κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον μόνιμο πλέον κάτοικο Αμπού Ντάμπι Χουάν Κάρλος, ο Φελίπε είχε τηλεφωνική συνδιάλεξη μαζί του κι έκλεισαν μια επίσημη συνάντηση όταν θα επέστρεφε ο επίτιμος -μολονότι εκείνη τη στιγμή δεν είχε ορισθεί κάποια ημερομηνία.

Μετά πολύ καιρό, ο Χουάν Κάρλος θα συναντηθεί στη Θαρθουέλα και με τη σύζυγό του, επίτιμη βασίλισσα Σοφία, η οποία μόλις θα έχει επιστρέψει από ένα ιδιωτικό ταξίδι στο Μαϊάμι. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Χουάν Κάρλος θα συνοδεύεται επίσης από άλλα μέλη της οικογένειάς του, τα οποία δεν αναφέρονται λεπτομερώς στην ανακοίνωση της Θαρθουέλα.

Αμέσως μετά τη συνάντηση στο παλάτι, ο Χουάν Κάρλος των Βουρβόνων θα επιστρέψει στο Άμπου Ντάμπι, όπου ζει από τον Αύγουστο του 2020. Στην κοσμοπολίτικη αυτή μεγαλούπολη κατέφυγε όταν άρχισαν να πέφτουν βροχή οι δικαστικές έρευνες για τις παράνομες οικονομικές δραστηριότητές του. Αυτός είναι κι ένας επιπλέον λόγος που δεν μπορεί να διανυκτερεύσει στην κατοικία της Βασιλικής Οικογένειας. Ο Χουάν Κάρλος βέβαια είχε αυτήν την πρόθεση, όμως σύμφωνα με διάφορες πηγές, αυτό δεν άρεσε στον Φελίπε ΣΤ’, ο οποίος πασχίζει να διατηρήσει έστω κι ένα ελάχιστο μόριο αξιοπρέπειας γύρω από την εικόνα της οικογένειάς του.

Βέβαια, μόλις διά μαγείας τέθηκαν στο αρχείο οι φορολογικές εκκρεμότητες (ιδίως τα 65 εκατ. που ενθυλάκωσε για το έργο της σιδηροδρομικής γραμμής Μεδίνας -Μέκκας στη Σαουδική Αραβία (από τον φίλο του βασιλιά) όλοι στην Ισπανία θεωρούσαν δεδομένη την επιστροφή του. Μολαταύτα, τον Μάρτιο ο ίδιος ο  Χουάν Κάρλος Α’ επιβεβαίωσε , σε επιστολή που έστειλε στον γιο του και κυκλοφόρησε από τη βασιλική οικογένεια, ότι σκοπεύει να συνεχίσει να μένει «μόνιμα και σταθερά» στο Αμπού Ντάμπι και ότι θα ερχόταν μόνο σε περιστασιακές επισκέψεις. Ξεκαθαρίζοντας απλώς, πως οι περιστασιακές τούτες επισκέψεις θα είναι συχνές κι ιδιωτικού καθαρά χαρακτήρα. Όπως η τωρινή.

Βέβαια, η επίσκεψη του Χουάν Κάρλος δεν έχει γίνει θέμα μόνον στις κοσμικές σελίδες και τον σκανδαλοθηρικό Τύπο. Η διάδοση της είδησης απασχόλησε όλο το φάσμα του πολιτικού κόσμου, από Δεξιά έως Αριστερά. Η σοσιαλιστική πτέρυγα της κυβέρνησης βέβαια προσπάθησε να τηρήσει μία ουδέτερη και ψύχραιμη στάση, δηλώνοντας πως η εν λόγω επίσκεψη «είναι μία υπόθεση που αφορά αποκλειστικά τον βασιλικό οίκο» και δεν αναμειγνύεται σε αυτό. Τόνισε όμως πως τα ερωτήματα προς τον επίτιμο άνακτα για τις οικονομικές του δραστηριότητες εξακολουθούν να είναι ανοικτά και η κυβέρνηση ακόμη απαιτεί εξηγήσεις.

Πιο επικριτικοί στην επίσκεψη είναι οι συγκάτοικοι στην κυβέρνηση Podemos, με την επικεφαλής τους κι αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιολάνδα Ντίαθ να αξιώνει να ανοίξει η συζήτηση για την αμνηστία που αποφασίσθηκε από τις φορολογικές αρχές να χαίρει ο επίτιμος βασιλέας, ενώ ο εκπρόσωπος του κόμματος Πάβλο Ετσενίκε σε tweet του υπενθυμίζει τις υποθέσεις και χαρακτηρίζει «απαράδεκτο» να μπορεί να παρανομεί η βασιλική οικογένεια «εν πλήρη ατιμωρησία». Οι Καταλανοί πολιτικοί δε, χαρακτήρισαν «ανήθικη» την αναιδή τούτη επιστροφή του Χουάν Κάρλος.

Απεναντίας, ολωσδιόλου ευνοϊκή υπήρξε η υποδοχή της είδησης από τη συντηρητική δεξιά και την ακροδεξιά. Ο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) Αλβέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο (πρώην κυβερνήτης και της Γαλικίας) δήλωσε πως ο επίτιμος βασιλεύς έχει κάθε δικαίωμα να επιστρέφει στην Ισπανία. Κι ο εκπρόσωπος του ακροδεξιού Vox στο Κοινοβούλιο Ιβάν Εσπινόσα ντε λος Μοντέρος, εκτίμησε πως ο Χουάν Κάρλος μπορεί να επιστρέψει «όποτε θέλει γιατί δεν έχει τίποτα να κρύψει» και πως το πλαίσιο της επιστροφής του είναι «απολύτως φυσιολογικό». Παρόμοια κι η θέση του εκπροσώπου των Ciudadanos Εδουάρδο Μπαλ, για τον οποίον ο Χουάν Κάρλος είναι «ελεύθερος πολίτης».

Αντιθέτως, πλήθος είναι τα κοινωνικά κινήματα και πλατφόρμες σε όλη τη χώρα που αμέσως μετά την επιβεβαίωση της επιστροφής του Χουάν Κάρλος κάλεσαν τον κόσμο σε κινητοποιήσεις. Για πάρα πολλούς το σκάνδαλο της de facto ατιμωρησίας του «επίτιμου» δεν είναι μόνο σκανδαλώδης, αλλά ανοίγει με έντονο τρόπο τον προβληματισμό και την ανάγκη για πλατύ κοινωνικό διάλογο ως προς το ερώτημα, που από την εποχή του Εμφυλίου Πολέμου μένει άλυτο «Μοναρχία ή Δημοκρατία;»

Ιδίως όταν η μοναρχία στο πρόσωπο του Χουάν Κάρλος βαρύνεται με τόσα σκάνδαλα, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει η δωρεά 64,8 εκατομμυρίων ευρώ που έλαβε το 2008 από τη Σαουδική Αραβία. Υπόθεση που διερευνάται ακόμη στην Ελβετία από την εκεί Εισαγγελία. Επίσης και τα υποτιθέμενα «δώρα»  από τον σουλτάνο του Ομάν Καμπούς μπιν Σαΐντ αλ Σαΐντ ή τον Μαροκινό βασιλέα Μοχάμετ ΣΤ’.

Για να κατανοήσουμε την προκαταρκτική έρευνα της Εισαγγελίας γύρω από τον Χουάν Κάρλος Α’, πρέπει να επιστρέψουμε στο 2018 και σε έναν από τους χαρακτήρες που σημάδεψαν την ισπανική πολιτική τα τελευταία χρόνια: τον συνταξιούχο αρχηγό της Αστυνομίας Χοσέ Μανουέλ Βιγιαρέχο, τις παρακολουθήσεις και τις παράνομες συναλλαγές του, που φάνουν και μέχρι τον Χουάν Κάρλος. Στα αρχεία του Βιγιαρέχο ανακαλύφθηκαν στοιχεία για τις περιουσίες, από παράνομες δραστηριότητες, του αστυνομικού και των συνεργατών του, μια σειρά από ηχητικά με συναντήσεις που είχε ο ίδιος ο αστυνομικός μεταξύ 2015 και 2016 με την πρώην ερωμένη του Χουάν Κάρλος , Κορίνα Λάρσεν και τον πρώην πρόεδρο της Telefonica, Χουάν Βιγαλόνγα, όπου αναδεικνύεται πως οι αδιαφανείς επιχειρήσεις του μονάρχη έχουν καλυφθεί σε λογαριασμούς στο όνομα τρίτων στην Ελβετία. Ανάμεσα σε αυτούς κι ο εξάδελφός του Άλβαρο της Ορλεάνης και των Βουρβώνων, ο οποίος ζει στο Μονακό.

Ωστόσο, για την Εισαγγελία, οι αποκαλύψεις αυτές δεν έχουν νομική ισχύ κι έτσι ο επίτιμος βασιλεύς μπορεί να επισκέπτεται «συχνά» κι όποτε θέλει την Ισπανία για αναψυχή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μπιενάλε: Το Περίπτερο του Ισραήλ κλείνει για τους ομήρους αλλά όχι για τους νεκρούς Παλαιστίνιους

Η γενοκτονία στη Γάζα δεν επιτρέπεται να περνά απαρατήρητη σε ένα παγκόσμιο γεγονός, που υποτίθεται ότι προωθεί τις υψηλές αξίες της ανθρωπότητας.
ΣΥΝΑΦΗ

Το μήνυμα του εκπροσώπου της Χαμάς για τις 200 μέρες πολέμου

Νέο πρόβλημα με αεροσκάφος της Boeing στο Γιοχάνεσμπουργκ

Ο Χάρισον Φορντ υπέρ των νέων που διαδηλώνουν στις ΗΠΑ

Κυκλοφορικές ρυθμίσεις Πέμπτη και Παρασκευή λόγω Ολυμπιακής Φλόγας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα