ΑΘΗΝΑ
04:21
|
25.04.2024
Το Βελιγράδι δεν έχει αλλάξει την πολιτική του εδώ και 90 ημέρες, λέει ο Σέρβος πρόεδρος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς πρόκειται να συζητήσει την περαιτέρω συνεργασία και μια νέα σύμβαση για την προμήθεια φυσικού αερίου με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στις 11 το πρωί της Κυριακής.

«Πιστεύω ότι θα έχω μια καλή και σοβαρή συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο για την περαιτέρω συνεργασία μεταξύ Σερβίας και Ρωσίας, τη συμφωνία για το φυσικό αέριο και άλλα ζητήματα», δήλωσε ο Βούτσιτς, αναφερόμενος στο περιεχόμενο της συζήτησης που κρίθηκε απαραίτητη καθώς η προηγούμενη σύμβαση της χώρας με τη Μόσχα για την προμήθεια φυσικού αερίου έληξε στις 21Μαΐου.

Ανακοίνωσε επίσης σημαντικές επισκέψεις στη Σερβία τόσο από την Ευρώπη όσο και από τη Ρωσία, χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένος. Σίγουρα πάντως το μυαλό του είναι, μεταξύ άλλων, και στην επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου, Όλαφ Σολτς, ο οποίος αναμένεται να βρεθεί στο Βελιγράδι στις 10 Ιουνίου, στο πλαίσιο περιοδείας του στα Δυτικά Βαλκάνια.

Κατά την περιήγησή του σε μια παράκαμψη που κατασκευάζεται γύρω από το Βελιγράδι, ο Βούτσιτς, μιλώντας σε δημοσιογράφους, επέκρινε την αντιπολίτευση για τους ισχυρισμούς της ότι η Μόσχα ανέβαλε σκόπιμα τις συνομιλίες προκειμένου να ασκήσει πιέσεις στη Σερβία να μην συμμορφωθεί με τις δυτικές κυρώσεις.

Όπως υπογράμμισε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, το Βελιγράδι δεν έχει αλλάξει την πολιτική του εδώ και 90 ημέρες – όσο διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία – και δεν έχει θεσπίσει κυρώσεις κατά της Ρωσίας. «Κρατάμε τη δική μας σερβική θέση και ασκούμε πολιτική σύμφωνα με τα εθνικά και κρατικά μας συμφέροντα».

Ο Σέρβος Πρόεδρος είπε επίσης ότι διαψεύστηκαν πολλοί «μάντεις» της πολιτικής σκηνής, που ισχυρίζονταν ότι η Σερβία θα επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία μόλις τελειώσουν οι εκλογές. «Είμαστε όμως στα τέλη Μαΐου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Σερβία έχει αρκετά αγαθά, καθώς η έλλειψη ζάχαρης έχει επιλυθεί, είπε ο πρόεδρος, προσθέτοντας ότι οι πολίτες δεν πρέπει να συσσωρεύουν αγαθά και να αγοράζουν μόνο όσα χρειάζονται.

Η Σερβική ηγεσία φαίνεται, δε, πεπεισμένη ότι η συνομιλία μεταξύ Βούτσιτς και Πούτιν θα καταλήξει σε θετική συμφωνία για την προμήθεια φυσικού αερίου, δεδομένου ότι ο Βούτσιτς συμφώνησε ήδη με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν για τους όρους αποθήκευσης φυσικού αερίου στη χώρα πριν από λίγες ημέρες

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Η έναρξη της μετα-αμερικανικής εποχής στη Μέση Ανατολή

Την παραίτηση Νετανιάχου θέλει η Νάνσι Πελόζι

Οι ΗΠΑ απειλούν το Πακιστάν για τις συμφωνίες με το Ιράν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα