ΑΘΗΝΑ
22:54
|
27.04.2024
«Για να εμπιστευτούμε, πρέπει να υπάρχει προηγούμενη εμπειρία όπου εκπληρώθηκαν τέτοιες υποσχέσεις. Δυστυχώς, τέτοια εμπειρία είναι εντελώς ανύπαρκτη.»
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Μόσχα δεν πιστεύει τους ισχυρισμούς του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ότι το Κίεβο δεν θα επιτεθεί σε ρωσικό έδαφος, εάν αποκτήσει αμερικανικά πυραυλικά συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης μεγάλου βεληνεκούς, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, την Τετάρτη.

«Όχι», είπε ο εκπρόσωπος, απαντώντας σε ερώτηση εάν το Κρεμλίνο εμπιστεύεται τα λόγια του Ζελένσκι. «Για να εμπιστευτούμε, πρέπει να υπάρχει προηγούμενη εμπειρία όπου εκπληρώθηκαν τέτοιες υποσχέσεις. Δυστυχώς, τέτοια εμπειρία είναι εντελώς ανύπαρκτη», εξήγησε ο Πεσκόφ.

«Αντίθετα, ολόκληρη η ιστορία των γεγονότων αποδεικνύει ότι, ξεκινώντας από την κύρια προεκλογική υπόσχεση του Ζελένσκι να τερματίσει οριστικά τον πόλεμο στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας, [η υπόσχεση] δεν εκπληρώθηκε και οι Συμφωνίες του Μινσκ δεν εφαρμόστηκαν, βυθίστηκαν στη λήθη, και για αυτό φταίει η Ουκρανία», επεσήμανε ο εκπρόσωπος.

«Επομένως, δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην ουκρανική πλευρά», σημείωσε.

Η Μόσχα λαμβάνει ενδείξεις ότι το Κίεβο δεν έχει πρόθεση να χρησιμοποιήσει πυραυλικά συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης (MLRS) που παρέχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον στόχων σε ρωσικό έδαφος, αλλά θα τις συνδέσει με την πραγματική κατάσταση, δήλωσε στο TASS την Τετάρτη ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριάμπκοφ.

“Θα προτιμούσα να μην σχολιάσω κάτι, το οποίο είναι ως επί το πλείστον δευτερεύον. Το ερώτημα δεν αφορά το βεληνεκές οποιουδήποτε συστήματος ή τις προθέσεις οποιουδήποτε”, είπε, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις διαβεβαιώσεις της Ουκρανίας ότι δεν θα χρησιμοποιήσει το αμερικανικό MLRS για να πλήξει στόχους στο έδαφος της Ρωσίας.

“Σίγουρα λαμβάνουμε όλες αυτές τις ενδείξεις, αλλά τις συνδέουμε με αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα”, δήλωσε ο Ριάμπκοφ. «Στην πραγματικότητα, το Κίεβο εξακολουθεί να πλημμυρίζει από αδιάκοπες και αέναες προμήθειες των νεότερων οπλικών συστημάτων».

Πρόσθεσε ότι τέτοια βήματα εκ μέρους της Ουάσιγκτον στοχεύουν στην «καθυστέρηση της στιγμής» που η Ρωσία θα ανακοινώσει ότι έχει επιτύχει τους καθορισμένους στόχους της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία, και πως οι στόχοι που τέθηκαν «θα επιτευχθούν τελικά, ανεξάρτητα από τα μέτρα που θα ληφθούν εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών ή των δορυφόρων και πελατών τους», σημείωσε ο διπλωμάτης.

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος στην κυβέρνηση Μπάιντεν δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ανακοίνωναν την Τετάρτη την παράδοση του 11ου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, το οποίο θα περιλαμβάνει πυραυλικά συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης, και συγκεκριμένα HIMAR (Πυραυλικά Συστήματα Πυροβολικού Υψηλής Κινητικότητας).

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η εμβέλεια κρούσης των παρεχόμενων συστημάτων HIMAR, που είναι τοποθετημένα σε τροχοφόρο σασί, δεν θα υπερβαίνει τα 80 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουκρανία διαβεβαίωσε την Ουάσιγκτον ότι δεν θα χρησιμοποιούσε MLRS που προμήθευσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες για να πλήξει στόχους στο έδαφος της Ρωσίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα