ΑΘΗΝΑ
02:30
|
27.07.2024
Για απόδειξη της ετοιμότητας των συμμάχων να απαντήσουν στις «προκλήσεις» της Βόρειας Κορέας, κάνει λόγο ο νοτιοκορεάτικος στρατός.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Νότια Κορέα και οι Ηνωμένες Πολιτείες απάντησαν στις τελευταίες εκτοξεύσεις πυραύλων της Βόρειας Κορέας, με οκτώ δικούς τους βαλλιστικούς πυραύλους σε μια επίδειξη δύναμης με στόχο να δείξουν την ετοιμότητα των δύο συμμάχων να απαντήσουν στις «προκλήσεις» της Πιονγκγιάνγκ.

Οι πυραυλικές δοκιμές νωρίς τη Δευτέρα έγιναν μια ημέρα αφότου η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε οκτώ βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς (SRBMs) προς τη θάλασσα στα ανοιχτά των ανατολικών ακτών της, με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για την μεγαλύτερη μεμονωμένη δοκιμή που έγινε ποτέ από την πυρηνικά οπλισμένη χώρα.

Σε ανακοίνωσή του, το Γενικό Επιτελείο της Νότιας Κορέας (JCS) ανέφερε ότι οι σύμμαχοι εκτόξευσαν οκτώ βαλλιστικούς πυραύλους στην Ανατολική Θάλασσα ξεκινώντας στις 4:45 π.μ. τοπική ώρα (19:45 GMT την Κυριακή) για περίπου 10 λεπτά.

Η δράση αυτή ήταν μια επίδειξη της «ικανότητας και ετοιμότητας να εξαπολύσουν άμεσα χτυπήματα ακριβείας στην προέλευση των προκλήσεων και στις δυνάμεις διοίκησης και υποστήριξής τους», ανέφερε το JCS.

«Ο στρατός μας καταδικάζει σθεναρά τη σειρά προκλήσεων του Βορρά με βαλλιστικούς πυραύλους, και τον προτρέπει σοβαρά να σταματήσει αμέσως ενέργειες που αυξάνουν τις στρατιωτικές εντάσεις στη χερσόνησο και ενισχύουν τις ανησυχίες για την ασφάλεια», πρόσθεσε.

Αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας της Νότιας Κορέας επιβεβαίωσε ότι εκτοξεύτηκαν οκτώ πύραυλοι εδάφους-εδάφους Army Tactical Missile System (ATACMS).

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ-γέολ, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον περασμένο μήνα, υποσχέθηκε να υιοθετήσει μια πιο σκληρή γραμμή κατά της Πιονγκγιάνγκ, η οποία έχει επιταχύνει την ανάπτυξη του πυραυλικού και πυρηνικού της προγράμματος, και συμφώνησε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους τον περασμένο μήνα στη Σεούλ να αναβαθμίσει τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και τη συνδυασμένη στάση αποτροπής τους.

Οι δύο σύμμαχοι ολοκλήρωσαν το Σάββατο τριήμερες ναυτικές ασκήσεις σε διεθνή ύδατα ανοιχτά του ιαπωνικού νησιού Οκινάουα. Στις ασκήσεις συμμετείχε αμερικανικό αεροπλανοφόρο για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2017.

Η Βόρεια Κορέα έχει επικρίνει προηγούμενες κοινές ασκήσεις ως παράδειγμα της συνεχιζόμενης «εχθρικής πολιτικής» της Ουάσιγκτον έναντι της Πιονγκγιάνγκ, παρά τις συζητήσεις για διπλωματία.

Πραγματοποίησε μια σειρά από εκτοξεύσεις πυραύλων φέτος, από υπερηχητικά όπλα έως τη δοκιμαστική εκτόξευση των μεγαλύτερων διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων της (ICBM) για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια.

Προχώρησε επίσης σε εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων, στις 25 Μαΐου, ώρες αφότου ο Μπάιντεν είχε φύγει από την Ασία μετά από μια εξαήμερη περιοδεία στην περιοχή. Η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ εκτόξευσαν δύο πυραύλους ως απάντηση για να δείξουν τη «συντριπτική τους ισχύ» να απαντήσουν σε οποιεσδήποτε επιθέσεις από τη Βόρεια Κορέα.

Αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον και τη Σεούλ έχουν εν τω μεταξύ προειδοποιήσει ότι η Βόρεια Κορέα φαίνεται έτοιμη να επαναλάβει τις δοκιμές πυρηνικών όπλων για πρώτη φορά από το 2017.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ ζήτησαν από τα Ηνωμένα Έθνη περισσότερες κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα λόγω του ρεκόρ εκτοξεύσεων βαλλιστικών πυραύλων, αλλά η Κίνα και η Ρωσία άσκησαν βέτο  στην πρόταση, διχάζοντας το Συμβούλιο Ασφαλείας, για πρώτη φορά από το 2006 όταν ξεκίνησαν οι κυρώσεις του ΟΗΕ μετά την πρώτη πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ .

Με πληροφορίες από Τhe Korea Times, Al Jazeera

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ζυμώσεις για μία νέα συμφωνία Βρετανίας-Ε.Ε. βλέπει το Politico

Το Λονδίνο δεν αμφισβητεί το δικαίωμα του ΔΠΔ για εντάλματα σύλληψης κατά Νετανιάχου και Γκάλαντ

Η Κίνα και η παλαιστινιακή συμφωνία εθνικής συμφιλίωσης

Συνάντηση Νετανιάχου-Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο για την «επόμενη μέρα» στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα