ΑΘΗΝΑ
03:48
|
02.05.2024
Το Ιράν κατήγγειλε την Πέμπτη 8/6 ως «πολιτικό» και «μη εποικοδομητικό» ένα ψήφισμα που ΔΟΑΕ το οποίο καταδικάζει το Ιράν για αποτυχία συνεργασίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ιράν κατήγγειλε την Πέμπτη 8/6 ως «πολιτικό» και «μη εποικοδομητικό» ένα ψήφισμα που ενέκρινε ο Οργανισμός Πυρηνικών Επιθεωρητών του ΟΗΕ το οποίο καταδικάζει το Ιράν για αποτυχία συνεργασίας.

«Το Ιράν καταδικάζει την έγκριση του ψηφίσματος που παρουσίασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας ως πολιτική, μη εποικοδομητική και εσφαλμένη ενέργεια», ανέφερε σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Το Ιράν ανακοίνωσε ήδη ότι είχε αποσυνδέσει ορισμένες κάμερες του ΔΟΑΕ που παρακολουθούσαν τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις εν αναμονή της υιοθέτησης της πρότασης μομφής από τη Δύση την Τετάρτη.

Η πρόταση – η πρώτη που επικρίνει το Ιράν από τον Ιούνιο του 2020 – εγκρίθηκε από 30 μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΔΟΑΕ, με μόνο τη Ρωσία και την Κίνα να την καταψηφίζουν.

Το ψήφισμα ήρθε αφότου ο ΔΟΑΕ με έδρα τη Βιέννη εξέφρασε ανησυχίες για ίχνη εμπλουτισμένου ουρανίου που είχαν βρεθεί προηγουμένως σε τρεις τοποθεσίες που η Τεχεράνη δεν είχε δηλώσει ότι φιλοξενούσαν πυρηνικές δραστηριότητες.

«Η έγκριση του ψηφίσματος, το οποίο βασίζεται στη βιαστική και μη ισορροπημένη έκθεση του γενικού διευθυντή του ΔΟΑΕ και σε ψευδείς και κατασκευασμένες πληροφορίες από το Σιωνιστικό καθεστώς (Ισραήλ), θα αποδυναμώσει μόνο τη διαδικασία συνεργασίας και αλληλεπίδρασης μεταξύ της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν και του Οργανισμού», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

«Το Ιράν έχει κάνει αμοιβαία πρακτικά βήματα λόγω της μη εποικοδομητικής προσέγγισης του οργανισμού και της έγκρισης του ψηφίσματος, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης προηγμένων φυγοκεντρητών και της απενεργοποίησης των καμερών».

Σε δήλωση την Τετάρτη, ο Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας του Ιράν τόνισε ότι συνεχίζει να τηρεί τη συμφωνία διασφάλισης με τον ΔΟΑΕ.

«Περισσότερο από το 80 τοις εκατό των υπαρχουσών καμερών του οργανισμού λειτουργούν σύμφωνα με τη συμφωνία διασφάλισης και θα συνεχίσουν να λειτουργούν όπως πριν», ανέφερε.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Σαΐντ Χατιμπζαντέχ καταδίκασε το ψήφισμα σε ένα tweet, επιμένοντας ότι το Ιράν έχει «το πιο διαφανές ειρηνικό πυρηνικό πρόγραμμα στον κόσμο».

«Οι εμπνευστές είναι υπεύθυνοι για τις συνέπειες. Η απάντηση του Ιράν είναι σταθερή και ανάλογη», είπε.

Μετά την έγκριση του ψηφίσματος, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία προέτρεψαν το Ιράν «να εκπληρώσει τις νομικές του υποχρεώσεις και να συνεργαστεί με τον ΔΟΑΕ».

Το Ιράν σύναψε συμφωνία με μεγάλες δυνάμεις το 2015 θέτοντας όρια στις πυρηνικές δραστηριότητές του με αντάλλαγμα την απαλλαγή από τις διεθνείς κυρώσεις – αλλά η συμφωνία αποδιοργανώθηκε από τότε που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εγκατέλειψε τη συμφωνία τρία χρόνια αργότερα και επέβαλε εκ νέου κυρώσεις.

Σε απάντηση, το Ιράν άρχισε να υποχωρεί από τις δεσμεύσεις του στο πλαίσιο της συμφωνίας από το 2019.

Οι συνομιλίες ξεκίνησαν τον Απρίλιο του περασμένου έτους για την αναβίωση της συμφωνίας μέσω της άρσης των κυρώσεων των ΗΠΑ και την επιστροφή του Ιράν σε πλήρη συμμόρφωση, αλλά έχουν σταματήσει τους τελευταίους μήνες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Παράταση πληρωμής φόρων ως την Μεγάλη Πέμπτη, 2 Μαΐου

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα