ΑΘΗΝΑ
05:43
|
06.05.2024
Η ηγέτιδα του ακροδεξιού κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας» θύμισε μέρες του ’36, όταν ο ιταλικός φασισμός συνεργαζόταν με τον ισπανικό φρανκισμό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Από την περασμένη Κυριακή η Τζόρτζια Μελόνι έχει καταφέρει να ασχολείται μαζί της όχι μόνον η Ιταλία, μετά τις επιτυχίες που κατέγραψε το κόμμα της απέναντι στους άλλους εταίρους της κεντρο-ακροδεξιάς συμμαχίας (με τη Λέγκα και τον Μπερλουσκόνι), αλλά πλέον και η Ισπανία. Η ηγέτιδα του ακροδεξιού κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας» αναμείχθηκε ενεργά και στην προεκλογική αναμέτρηση για τις κρίσιμες περιφερειακές εκλογές στην Ανδαλουσία. Προστρέχοντας το «αδελφό» ακροδεξιό κόμμα Vox και την υποψήφιά του Μακαρένα Ολόνα, η Μελόνι, πλαισιωμένη και από τον Ισπανό ακροδεξιό ηγέτη Σαντιάγο Αμπασκάλ, προέβη σε εμπρηστικές δηλώσεις, που συντάραξαν όχι μόνον το ακροατήριο, αλλά και την κοινή γνώμη στις δύο μεσογειακές χώρες.

Θυμίζοντας μέρες του ‘36 οπόταν ο ιταλικός φασισμός συνεργαζόταν με τον ισπανικό φρανκισμό για να τσακίσει τη νόμιμη κυβέρνηση του Λαϊκού Μετώπου, η Μελόνι άφησε πίσω της κάθε κάλυμμα μετριοπάθειας και υπερθεμάτισε σε ακρότητα τις εμπρηστικές απόψεις που έχουν οι οικοδεσπότες της.

«Όχι στο λόμπι των ΛΟΑΤΚΙ! Όχι στην ισλαμική βία! Όχι στη μετανάστευση! Όχι στους διεθνείς μεγαλοεπιχειρηματίες», διακήρυξε από του βήματος της προεκλογικής συγκέντρωσης της Ολόνα, ενόψει των περιφερειακών εκλογών της 19ης Ιουνίου. Στις εκλογές αυτές η ανόσια συνεργασία του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και του Vox αναμένεται να παγιωθεί, καθώς τόσο το ΡΡ, όσο κυριότερα το ακροδεξιό κόμμα κατορθώνουν να καρπωθούν και να απορροφήσουν την πλειονότητα των ψήφων που κάποτε ανήκαν στους εξαφανισμένους πλέον εκλογικά και πολιτικά Ciudadanos, οι οποίοι αποτελούσαν έως σήμερα τον δεύτερο πυλώνα της κυβέρνησης του δεξιού Χουάνμα Μορένο. Πλέον το Vox, που έως σήμερα στήριζε μόνο κοινοβουλευτικά την κυβέρνηση των άλλων δύο, επιβάλλοντας όμως σε μεγάλο βαθμό την πολιτική του ατζέντα, αναμένεται να είναι ο δεύτερος ισχυρός εταίρος του Μορένο στην προεδρία της πολυπληθέστερης ισπανικής Περιφέρειας.

Στην τοποθέτησή της στην εν λόγω προεκλογική εκδήλωση, η Μελόνι μπόρεσε να μιλήσει ελεύθερα για θέματα, που τα τελευταία χρόνια άρχισαν να θεωρούνται ταμπού ή εξτρεμιστικά  ακόμη και στην Ιταλία, ιδίως για έναν ηγέτη που θέλει να κερδίσει το μετριοπαθές εκλογικό σώμα, προκειμένου να καταλάβει την εξουσία. Η κληρονόμος του ακροδεξιού MSI του πρώην φασίστα Τζόρτζιο Αλμιράντε, μολονότι θέλει να θεωρείται θιασώτρια της μετριοπαθούς πολιτικής της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, πήρε την σκυτάλη και συμφώνησε με την Ολόνα για τους κινδύνους από την ανεξέλεγκτη μετανάστευση. Η «αριστερά υπερασπίζεται έναν ξένο εγκληματία μέχρι να γίνει βιαστής», κατήγγειλε στην τοποθέτησή της η Ιταλίδα ακροδεξιά ηγέτιδα.

Συνεχίζοντας το ακροδεξιό παραλήρημα του Vox για την προάσπιση της τιμής του κράτους, της θρησκείας και του θεσμού της οικογένειας, του πατροπαράδοτου ισπανικού machismo, η Μελόνι διευκρίνισε στο ακροατήριό της, πόσο δίκαιο είχε η Ολόνα, αποσαφηνίζοντας πως ότι «δεν είναι μόνον οι γυναίκες που πέφτουν θύματα έμφυλης βίας, ούτε φταίνε μόνον οι άνδρες». Κατ’ αυτήν υπεύθυνοι μόνο οι καθ’ έξην βιαστές ή άνθρωποι που ασκούν «ενδοοικογενειακή» βία. Απόψεις και διακηρύξεις απόλυτα σύμφωνες με το πρόγραμμα  του Vox, σε σημείο που κι η ίδια η Μελόνι να χαρακτηρίζει το ισπανικό Λαϊκό Κόμμα ως «δεξιούλα», την ίδια παράταξη που ο Αμπασκάλ περιέγραψε λίγα λεπτά αργότερα ως «δειλή». Η Μελόνι όπως είναι φυσικό αποθεώθηκε από το κοινό του Vox, που όρθιο και ηλεκτρισμένο από τα λόγια της την καταχειροκροτούσε.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που η Μελόνι παρευρίσκεται σε συγκέντρωση του Vox: και πέρυσι η Ιταλίδα ακροδεξιά βρισκόταν στην «επινίκια» εορταστική εκδήλωση του κόμματος των ultra αγώνα στις περιφερειακές εκλογές Μαδρίτη, όπου παγίωσε τη δύναμη και την ουσιαστική επιρροή του στην χάραξη της πολιτικής ατζέντας της δεξιάς προέδρου Ισάβελ Αγιούσο. Ο Αμπασκάλ μοιάζει να θέλει να αντιγράψει τη συνταγή της Μελόνι περισσότερο απ’ οποιονδήποτε άλλο ακροδεξιό ηγέτη στην Ευρώπη. Άλλωστε δηλώσαμε ήδη τον ιστορικό ομφάλιο λώρο που υπήρχε μεταξύ των φρανκιστών πραξικοπηματιών και τον ιταλικό φασισμό.

«Το Vox δεν κρύβεται πλέον στην Ανδαλουσία και φέρνει έως και τη  Μελόνι ηγέτιδα του Fratelli d’Italia, κόμματος κληρονόμου του φασιστικού Ιταλικού Κοινωνικού Κινήματος (MSI), για να υποστηρίξει την εκστρατεία της Olona», αναφέρει σε ανάρτησή του ο διακεκριμένος ιστορικός Λούθιο Μαρτίνεθ Περέδα. Και δεν ήταν ο μόνος, πολλοί άλλοι πολιτικοί έσπευσαν να καυτηριάσουν την παρέμβαση της Ιταλίδας ακροδεξιού στην προεκλογική εκστρατεία της Ανδαλουσίας με τέτοιες δηλώσεις. Ακόμη και διακεκριμένοι δημοσιογράφοι έσπευσαν να εξηγήσουν στο κοινό της Ισπανίας τι εστί Μελόνι και Fratelli d’ Italia.

Ο αντίκτυπος των δηλώσεων της Μελόνι και ιδίως του τόνου τους δεν πέρασε απαρατήρητος και στην ίδια την Ιταλία. Η Λία Κουαρταπέλε, επικεφαλής Εξωτερικών Υποθέσεων του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, αντέδρασε αμέσως στις απόψεις της Μελόνι, που εν μέσω της κρίσης στην Ουκρανία φαντάζουν ακόμη πιο ζοφερές και ξυπνούν μνήμες σε μία χρονιά κατά την οποία εξάλλου συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Πορεία στη Ρώμη (σ.σ. Στις 28 Οκτωβρίου του 1922 επισφραγίστηκε η κατάληψη της εξουσίας από τον Μπενίτο Μουσολίνι). «Στην έρημο τούτη που μετατρέπεται η δεξιά, σε κάποιον η Μελόνι μοιάζει πως είναι η μόνη που έχει ξεκάθαρες ιδέες, το  ‘μη χείρον βέλτιστον’.  Αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική,  κατά βάθος, εμφανίζεται πάντα το ίδιο πράγμα: φασιστικά συνθήματα και ένα παρελθόν που δεν ξεπεράστηκε ποτέ».

Μάλιστα, σχολιάζοντας τις δύο ταυτότητες που παρουσιάζει στο εσωτερικό και το εξωτερικό η ακροδεξιά πολιτικός, η εκπρόσωπος του Pd  πρόσθεσε: «δεν μπορείς να έχεις δύο πρόσωπα. Στην ομιλία για την υποψήφια του Vox στην Ανδαλουσία υπήρχαν όλα τα κλισέ αυτής της Δεξιάς Διεθνούς, που υποστηρίζεται οικονομικά από τη Ρωσία, που συνδέεται με τον Τραμπ και στέκεται  πίσω από την επίθεση του Αμερικανικού Κογκρέσου στις 6 Ιανουαρίου».

Η πιο σαρκαστική δήλωση προήλθε από τη συγγραφέα και ακαδημαϊκό Τζινέβρα Μπομπιάνι , καλεσμένη στην επιδραστική πολιτική  εκπομπή Di Martedì: «Μια πραγματική μπουφόνα, τα πράγματα που λέει είναι γελοία».

H Mελόνι εξάλλου, ποτέ δεν είχε κρύψει τις συμπάθειές της για τον μέντορά της Αλμιράντε, τον Μπενίτο Μουσολίνι (για την οποία «είχε κάνει πολλά καλά για την Ιταλία»), τον Βίκτορ Ορμπάν και τον Ντόναλντ Τραμπ. «Ο Τραμπ είναι πρότυπο», είχε δηλώσει η Μελόνι στο National Prayer Breakfast το 2020, μια ετήσια εκδήλωση στην οποία πάντοτε ήταν προσκεκλημένη από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ.  «Θεός, πατρίδα, οικογένεια, είναι λέξεις που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος Τραμπ. Λέξεις που στην Ιταλία φαίνονται σχεδόν ανατρεπτικές, στις ΗΠΑ είναι ήδη στην κυβέρνηση και δίνουν σημαντικές απαντήσεις», είχε δηλώσει τότε η ακροδεξιά, υποψήφια για την πρωθυπουργία στην Ιταλία. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Η Ευρώπη το σπίτι μας» μένει χωρίς στέγη σε Ισπανία και Πορτογαλία

Τι θα ζυγίσει την ψήφο στις Ευρωεκλογές; Πλημμυρίδα εξώσεων, αύξηση ενοικίων, αντικειμενικών αξιών. Ισπανοί και Πορτογάλοι νιώθουν πως η καθημερινότητα διαψεύδει τις προβλέψεις των Βρυξελλών.
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα