ΑΘΗΝΑ
06:30
|
26.04.2024
Οι κάτοικοι των Μαλδίβων «θα μετατραπούν από κλιματικοί πρόσφυγες σε κλιματικούς καινοτόμους».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια πόλη υψώνεται από τα νερά του Ινδικού Ωκεανού. Σε μια τιρκουάζ λιμνοθάλασσα, μόλις δέκα λεπτά με το πλοίο από το Μαλέ, την πρωτεύουσα των Μαλδίβων, κατασκευάζεται μια πλωτή πόλη, αρκετά μεγάλη για να φιλοξενήσει 20.000 ανθρώπους.

Η πόλη θα αποτελείται από 5.000 πλωτές μονάδες που θα περιλαμβάνουν σπίτια, εστιατόρια, καταστήματα και σχολεία, με κανάλια ενδιάμεσα. Οι πρώτες μονάδες θα παρουσιαστούν αυτόν τον μήνα, με τους κατοίκους να αρχίζουν να μετακινούνται στις αρχές του 2024. Ολόκληρη η πόλη αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2027.

Το έργο, μια κοινοπραξία μεταξύ της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Dutch Docklands και της κυβέρνησης των Μαλδίβων, κατασκευάζεται ως μια πρακτική λύση στη σκληρή πραγματικότητα της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

Οι Μαλδίβες είναι ένα από τα πιο ευάλωτα έθνη του κόσμου στην κλιματική αλλαγή. Το ογδόντα τοις εκατό της χερσαίας έκτασής τους είναι λιγότερο από ένα μέτρο πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Καθώς η στάθμη της θάλασσας προβλέπεται να ανέβει έως και ένα μέτρο μέχρι το τέλος του αιώνα, σχεδόν ολόκληρη η χώρα θα μπορούσε να βυθιστεί.

Όμως αν μια πόλη επιπλέει, θα μπορούσε να ανέβει μαζί με την στάθμη της θάλασσας. Ο Κόεν ‘Ολθουις, ιδρυτής του Waterstudio, της αρχιτεκτονικής εταιρείας που σχεδίασε την πόλη, δήλωσε ότι οι κάτοικοι των Μαλδίβων «θα μετατραπούν από κλιματικοί πρόσφυγες σε κλιματικούς καινοτόμους».

Η πόλη του Waterstudio προσφέρει χώρο που είναι δύσκολο να βρεθεί στην πρωτεύουσα. Το Μαλέ είναι μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις στον κόσμο, με περισσότερους από 200.000 ανθρώπους στριμωγμένους σε μια περιοχή περίπου οκτώ τετραγωνικών χιλιομέτρων. 

Οι αρθρωτές μονάδες κατασκευάζονται σε ένα τοπικό ναυπηγείο και στη συνέχεια ρυμουλκούνται στην πλωτή πόλη. Μόλις τοποθετηθούν, στερεώνονται σε μια μεγάλη υποβρύχια τσιμεντένια βάση, η οποία βιδώνεται στον βυθό της θάλασσας. Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι που περιβάλλουν την πόλη βοηθούν στην παροχή ενός φυσικού κυματοθραύστη, σταθεροποιώντας την και εμποδίζοντας τους κατοίκους να αισθάνονται ναυτία.

Σύμφωνα με τον Ολθουις οι πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις της κατασκευής αξιολογήθηκαν αυστηρά από τοπικούς εμπειρογνώμονες και εγκρίθηκαν από τις κυβερνητικές αρχές πριν ξεκινήσει η κατασκευή. 

Ο στόχος είναι η πόλη να είναι αυτάρκης και να έχει όλες τις ίδιες λειτουργίες όπως μια πόλη στην ξηρά. Θα υπάρχει ηλεκτρική ενέργεια, η οποία θα τροφοδοτείται κυρίως από ηλιακή ενέργεια που παράγεται επί τόπου, και τα λύματα θα αντιμετωπίζονται τοπικά και θα επαναχρησιμοποιούνται ως λίπασμα για τα φυτά. 

Αναπτύσσοντας μια πλήρως λειτουργική πλωτή πόλη στις Μαλδίβες, ο Ολθουις ελπίζει ότι αυτός ο τύπος αρχιτεκτονικής θα προωθηθεί στο επόμενο επίπεδο. Δεν θα είναι πλέον «τρελή αρχιτεκτονική» που βρίσκεται σε πολυτελείς τοποθεσίες που ανήκουν σε υπερπλούσιους, αλλά μια απάντηση στην κλιματική αλλαγή και την αστικοποίηση, που είναι και πρακτική και οικονομικά προσιτή, είπε.

«Αν εγώ, ως αρχιτέκτονας, θέλω να κάνω τη διαφορά, πρέπει να αυξήσουμε την κλίμακα», δήλωσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

The Old Oak: A symbol of endurance

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στον Άγιο Στέφανο Μονεμβασιάς

Το TikTok βγαίνει στο «σφυρί» και οι δισεκατομμυριούχοι κάνουν ουρά για να το αποκτήσουν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα