ΑΘΗΝΑ
22:27
|
19.04.2024
Το μόνο μέρος του σώματός του που απομένει είναι ένα χρυσό δόντι, που επεστράφη στην οικογένειά του την προηγούμενη εβδομάδα από τις βελγικές αρχές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό πραγματοποιείται τελετή για την ταφή του χρυσού δοντιού του ήρωα της ανεξαρτησίας της χώρας, Πατρίς Λουμούμπα, περισσότερα από 60 χρόνια μετά την δολοφονία του.

Είναι το μόνο μέρος του σώματός του που υπάρχει αφού τα λείψανά του διαλύθηκαν σε οξύ. Ο Βέλγος αστυνομικός που επέβλεπε την διαδικασία πήρε το δόντι ως τρόπαιο. Το δόντι επεστράφη στην οικογένεια του Πατρίς Λουμούμπα την περασμένη εβδομάδα από τις βελγικές αρχές.

Από τότε έχουν πραγματοποιηθεί περιοδείες του δοντιού μέσα σε φέρετρο σε πολλές περιοχές της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, ώστε ο κόσμος να μπορέσει να αποτίσει φόρο τιμής στον ηγέτη της ανεξαρτησίας της χώρας εν όψει της κηδείας που πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα, Κινσάσα.

Ο πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, Φέλιξ Τσισεκέντι, η οικογένεια του Λουμούμπα και άλλοι αξιωματούχοι βρίσκονται στη λειτουργία που πραγματοποιείται πριν από την μεταφορά του φέρετρου σε ένα ειδικά κατασκευασμένο μαυσωλείο.

Ο Λουμούμπα ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός της χώρας και ένας από τους ηγέτες του αγώνα για ανεξαρτησία. Θεωρήθηκε επίσης ως μια από τις πιο εξέχουσες φωνές στο αντιαποικιακό κίνημα της Αφρικής.

Σήμερα συμπληρώνονται 62 χρόνια από τότε που η πρώην αποικιακή δύναμη, το Βέλγιο, παραιτήθηκε από τον έλεγχο της τεράστιας χώρας. Ωστόσο, ο Πατρίς Λουμούμπα θεωρήθηκε εμπόδιο στις προσπάθειές της να διατηρήσει την επιρροή της καθώς και να διατηρήσει σημαντικά οικονομικά συμφέροντα.

Σε μια διάσημη ομιλία την ημέρα της ανεξαρτησίας το 1960, μπροστά σε Βέλγους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του βασιλιά Βαλδουίνου του Βελγίου, ο Λουμούμπα, ηλικίας 34 ετών, επέπληξε το Βέλγιο λέγοντας ότι οι Κονγκολέζοι κρατήθηκαν σε «εξευτελιστική σκλαβιά».

Οι Βέλγοι έμειναν έκπληκτοι καθώς ένας μαύρος Αφρικανός δεν είχε τολμήσει ποτέ να μιλήσει έτσι μπροστά σε Ευρωπαίους.

Ο Λουμούμπα ανατράπηκε από την πρωθυπουργία λίγο περισσότερο από δύο μήνες αργότερα. Στη συνέχεια, τον Ιανουάριο του 1961, με την σιωπηρή υποστήριξη του Βελγίου, πυροβολήθηκε από εκτελεστικό απόσπασμα, μαζί με δύο συμμάχους του.

Σε έναν Βέλγο αστυνομικό, τον Γκέραρντ Σότε, δόθηκε η δουλειά της εξαφάνισης των στοιχείων. Κατά την διάρκεια αυτής της διαδικασίας αφαίρεσε το δόντι και το πήρε μαζί του πίσω στο Βέλγιο.

Δεκαετίες αργότερα αποκάλυψε ότι είχε ακόμα το δόντι και μόλις πριν από δύο χρόνια το Βέλγιο συμφώνησε να επιστραφεί στην οικογένεια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Disiecta Membra #9: Eco, J.P. Manchette και η τελευταία ακμή της μεταπολεμικής Ευρώπης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα