ΑΘΗΝΑ
17:03
|
26.04.2024
Το τείχος, που κατασκευάστηκε με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει ύψος 5,5 μέτρα και μήκος 186 χιλιόμετρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Πολωνία ολοκλήρωσε την κατασκευή ενός νέου χαλύβδινου τείχους στα σύνορά της με την Λευκορωσία για να περιορίσει την ροή των αιτούντων άσυλο χωρίς έγγραφα.

Το τείχος, που ολοκληρώθηκε σήμερα, έχει ως στόχο να κρατήσει μακριά τους ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τις συγκρούσεις και την φτώχεια στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, οι οποίοι ενθαρρύνθηκαν από την κυβέρνηση της Λευκορωσίας πέρυσι να δοκιμάσουν την τύχη τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την Παρασκευή, οι πολωνικές αρχές αίρουν μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης κατά μήκος των συνόρων που έχει εμποδίσει δημοσιογράφους, εργαζόμενους στον τομέα των δικαιωμάτων και άλλους να γίνουν μάρτυρες μιας κρίσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τουλάχιστον 20 μετανάστες έχουν χάσει την ζωή τους στα παγωμένα δάση και τους βάλτους της περιοχής.

Καθώς η Πολωνία άνοιγε τις πύλες της σε εκατομμύρια Ουκρανούς που διέφυγαν από την εισβολή της Ρωσίας, οι εργασίες βρίσκονταν σε εξέλιξη για την κατασκευή του τείχους των 353 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο έχει ύψος 5,5 μέτρα κατά μήκος 186 χιλιομέτρων στα βόρεια σύνορα της χώρας με την Λευκορωσία. Το τείχος κατασκευάστηκε με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία συνέβαλε 25 εκατομμύρια ευρώ.

Οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων βλέπουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στη διαφορετική μεταχείριση των γειτονικών Ουκρανών προσφύγων –κυρίως λευκές, χριστιανές γυναίκες– και εκείνων από την μακρινή Μέση Ανατολή και την Αφρική, πολλοί από τους οποίους είναι μουσουλμάνοι και άνδρες.

«Αν βοηθήσεις έναν πρόσφυγα στα ουκρανικά σύνορα είσαι ήρωας. Εάν το κάνεις στα σύνορα της Λευκορωσίας, είσαι λαθρέμπορος και θα μπορούσες να καταλήξεις στη φυλακή για οκτώ χρόνια», δήλωσε η Νατάλια Γκέμπερτ, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της Dom Otwarty, μιας πολωνικής ΜΚΟ που βοηθά τους πρόσφυγες.

Η Λευκορωσία δεν είχε υπάρξει ποτέ στο παρελθόν βασική μεταναστευτική οδός προς την Ευρωπαϊκή Ένωση – έως ότου ο πρόεδρός της χώρας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, άρχισε να ενθαρρύνει τους επίδοξους αιτούντες άσυλο στη Μέση Ανατολή να ταξιδέψουν στο Μινσκ.

Σύντομα, άνθρωποι από την Συρία, το Ιράκ, την Υεμένη, το Αφγανιστάν και τις αφρικανικές χώρες συνέρευσαν στο ανατολικό άκρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εισερχόμενοι στην Πολωνία και την γειτονική Λιθουανία και Λετονία.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατηγόρησαν τον Λουκασένκο ότι διεξάγει «υβριδικό πόλεμο» ως εκδίκηση για τις κυρώσεις του μπλοκ σχετικά με την μεταχείριση των αντιφρονούντων από το καθεστώς.

Αν και η μετανάστευση επιβραδύνθηκε το χειμώνα, οι άνθρωποι συνέχισαν να προσπαθούν να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Πολωνίας, μια διαδρομή που θεωρείται λιγότερο επικίνδυνη από την διέλευση της Μεσογείου, όπου πολλοί πνίγηκαν τα τελευταία χρόνια, δήλωσε η Γκέμπερτ.

Μια έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αυτόν τον μήνα ανέφερε ότι η Πολωνία «παράνομα, και μερικές φορές βίαια, επαναπροωθεί με συνοπτικές διαδικασίες τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο στη Λευκορωσία, όπου αντιμετωπίζουν σοβαρές καταχρήσεις, συμπεριλαμβανομένων ξυλοδαρμών και βιασμών από συνοριοφύλακες και άλλες δυνάμεις ασφαλείας». Η Διεθνής Αμνηστία έχει επίσης περιγράψει λεπτομερώς τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ενώ ορισμένοι Πολωνοί υποστηρίζουν την σκληρή στάση της κυβέρνησης, πολλοί κάτοικοι της παραμεθόριας περιοχής προσπάθησαν καθ ‘όλη την διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης να βοηθήσουν τους πρόσφυγες που έχουν παγιδευτεί στο δάσος, αρκετοί χρειάζονται ιατρική βοήθεια.

Ένα θεατρικό έργο που έκανε πρεμιέρα στη Βαρσοβία αυτή την εβδομάδα, με τίτλο “Ευθύνη”, ρωτά πώς μπορεί η Πολωνία να δέχεται εκατομμύρια Ουκρανούς, ενώ αρνείται την βοήθεια σε χιλιάδες άλλους. Ένας χαρακτήρας ρωτά: «Γιατί το πολωνικό κράτος απαιτεί από ένα παιδί από το Χαλέπι να μένει σε ένα βάλτο σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν και να παρακρατεί την βοήθεια που δίνει στο παιδί από την Μαριούπολη;»

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλονίκη: Κακουργηματική δίωξη για την θανάτωση σκύλου στη Θέρμη

Τρένο με δυτικό οπλισμό κατέστρεψαν τα ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή του Ντονιέτσκ

ΠΟΥ: Πίνουν και καπνίζουν περισσότερα παιδιά και έφηβοι στην Ευρώπη

Άπρακτοι επέστρεψαν από το Ισραήλ οι Αιγύπτιοι διαπραγματευτές…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα