ΑΘΗΝΑ
13:07
|
19.05.2024
Οι δρόμοι πλημμύρισαν ξανά, μετά από δύο χρόνια, με πλήθος κόσμου και κάθε λογής μουσικής και δρώμενα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χιλιάδες κόσμου συμμετείχαν σήμερα στους εορτασμούς του πολιτιστικού πολυποίκιλου φεστιβάλ Σαν Φερμίν στην Παμπλόνα της Ισπανίας τερματίζοντας μια διετή παύση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η ελαφριά βροχόπτωση δεν κατάφερε να αμβλύνει τα πνεύματα καθώς τα πλήθη, ντυμένα με την παραδοσιακή λευκή και κόκκινη ενδυμασία, στριμώχνονταν στη μικροσκοπική πλατεία του δημαρχείου. Μετά την έκρηξη του πυροτεχνήματος που σηματοδοτεί την έναρξη του φεστιβάλ, οι παρευρισκόμενοι περιέλουζαν ο ένας τον άλλον με κόκκινο κρασί.

Το αποκορύφωμα του εννεαήμερου φεστιβάλ είναι τα πρωινά “encierros”, ή ταυροκαθάψια, που ξεκινούν αύριο, με χιλιάδες αναζητητές συγκινήσεων να αγωνίζονται για να αποφύγουν έξι ταύρους καθώς κινούνται κατά μήκος μιας ελικοειδούς, λιθόστρωτης διαδρομής προς την αρένα της πόλης. Οι θεατές παρακολουθούν από τα μπαλκόνια και τα ξύλινα οδοφράγματα που έχουν στηθεί για να ευθυγραμμίσουν την πορεία.

Το φεστιβάλ έγινε παγκοσμίως γνωστό από το μυθιστόρημα του Έρνεστ Χέμινγουεϊ το 1926 «Ο ήλιος ανατέλλει ξανά». Πριν η πανδημία καταστήσει αδύνατη την διεξαγωγή του φεστιβάλ το 2020 και το 2021, λάμβανε χώρα κάθε χρόνο από τον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο την δεκαετία του 1930.

Οι αξιωματούχοι της πόλης προέτρεψαν τους ανθρώπους να μην ξεχνούν ότι οι μολύνσεις από τον κορονοϊό αυξάνονται και πάλι και ενθάρρυναν την χρήση μάσκας.

Κανονικά το φεστιβάλ διεξάγεται χωρίς ιδιαίτερα απρόοπτα με τους περισσότερους τραυματισμούς να συμβαίνουν κατά τη διάρκεια των αγώνων ή λόγω ατυχημάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ.

Τι είναι το φεστιβάλ του Σαν Φερμίν

Το φεστιβάλ του San Fermín είναι μια (βαθιά ριζωμένη στην ιστορία της Ισπανίας) εβδομαδιαία, γιορτή που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην πόλη της Παμπλόνα, στη Ναβάρρα, στη βόρεια Ισπανία. Οι εορτασμοί ξεκινούν το μεσημέρι της 6ης Ιουλίου και συνεχίζονται μέχρι τα μεσάνυχτα της 14ης Ιουλίου.

Εκτός από τις πρωινές «ταυρομαχίες», την κούρσα 875 μέτρων στα στενά δρομάκια της Παμπλόνα, διαδραματίζεται πλήθος άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων με μουσικές όλων των ειδών, με παιχνίδια, με κέφι, ποτό και καλό φαγητό που οι Βάσκοι της Ναβάρα ξέρουν να συνδυάζουν τέλεια.

Πρόκειται εν ολίγοις για ένα φεστιβάλ στο οποίο η μουσική, ο χορός, το τραγούδι, οι ορχήστρες «τσαράνγκες» δεν σταματούν όσες ημέρες διαρκεί η γιορτή δίνοντας στην πόλη έναν άλλο αέρα. Όργανα μουσικής της γης, «τσιστουλάρις», βασκικές γκάιντες, «τσαλαπάρτα», το ξύλινο μουσικό όργανο των Βάσκων και τα έθνικ τραγούδια τους ακούγονται σε κάθε γωνιά της πόλης και στα μπαρ χωρίς ωστόσο να είναι οι μοναδικοί ήχοι. Η τζαζ, η ροκ, οι μουσικές από τη Λατινική Αμερική, κάθε είδους ακούσματα ηχούν στην πόλη δίνοντάς της έναν άλλο ξέφρενο ρυθμό. Η κατανάλωση αλκοόλ είναι ένα ακόμη σήμα κατατεθέν της γιορτής με το κρασί της περιοχής, το κόκκινο της Ριόχα, να έχει την τιμητική του, όπως και το τσακολί, βασκικό λευκό κρασί ή μίγματα όπως το καλιμότσο, κόκκινο κρασί και κόκα -κόλα, ή άλλα πιο δυνατά ποτά.

Πρόκειται για ένα φεστιβάλ που για 204 ώρες αποτελεί το συνώνυμο της διασκέδασης αλλά και της προάσπισης της κουλτούρας καθώς πολλά γίνονται όπως συνέβαιναν από τον 13ο ή τον 14ο αιώνα από τότε που λέγεται πως ξεκίνησε το Φεστιβάλ.

Οι διαδηλωτές για τα δικαιώματα των ζώων έχουν επίσης γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του φεστιβάλ. Την παραμονή του φετινού φεστιβάλ, δεκάδες ακτιβιστές ντύθηκαν δεινόσαυροι και κρατούσαν πινακίδες με το σύνθημα «Οι ταυρομαχίες είναι προϊστορικές» για να διαμαρτυρηθούν για αυτό που χαρακτηρίζουν ως σκληρότητα κατά των ζώων, προτρέποντας τους τουρίστες να μην συμμετάσχουν.

Οι ταύροι που χρησιμοποιούνται στις πίστες σκοτώνονται από επαγγελματίες ταυρομάχους κάθε απόγευμα στην αρένα της πόλης.

Οι ταυρομαχίες προστατεύονται από το ισπανικό Σύνταγμα ως μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας. Το θέαμα εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά δημοφιλές, αν και το κίνημα εναντίον του έχει αποκτήσει δυναμική. Ομάδες για τα δικαιώματα των ζώων επικαλούνται στοιχεία του υπουργείου Πολιτισμού που λένε ότι το 90 τοις εκατό των Ισπανών δεν παρευρέθηκαν σε καμία εκδήλωση φεστιβάλ που να περιλαμβάνει ταύρους το 2014-2015, την τελευταία χρονιά που ερευνήθηκε το θέμα.

Το 2016 μια υπόθεση ομαδικού βιασμού στο φεστιβάλ συγκλόνισε τη χώρα και οι αξιωματούχοι της πόλης είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε οτιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί ως κακομεταχείριση των γυναικών, με τους διοργανωτές φέτος να διεξάγουν εκστρατεία για να δώσουν πληροφορίες και συμβουλές σε ένα γραφείο στο κέντρο της πόλης σε θύματα ή μάρτυρες κακοποίησης, καθώς και στο ευρύ κοινό.

Ωστόσο, μέσα σε τόσο κόσμο και με τόση ένταση, δεν λείπουν τα ατυχήματα ή και τα δυστυχήματα.

Το 2019, οκτώ άτομα τρυπήθηκαν από κέρατα ταύρων κατά τη διάρκεια του τελευταίου φεστιβάλ. Δεκαέξι άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους στις ταυρομαχίες από το 1910 με τον τελευταίο θάνατο να καταγράφεται το 2009.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ζημιές από έκρηξη χειροβομβίδας στην Αγία Βαρβάρα

Σεισμός 3,8 Ρίχτερ νότια του Ρεθύμνου

Εκλογές ΤΕΕ: Στις κάλπες σήμερα οι Μηχανικοί

11 χρόνια ΒΙΟΜΕ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα