ΑΘΗΝΑ
13:04
|
03.05.2024
Μετά από σχεδόν 50 χρόνια, καταδικάστηκαν 19 πρώην στρατιωτικοί για τα φριχτά εγκλήματα που διέπραξαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας στην Αργεντινή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά από σχεδόν μισό αιώνα, τα θύματα της δικτατορίας του αιμοσταγούς αντικομμουνιστή Χόρχε Βιντέλα στην Αργεντινή, που με εντολή του δολοφονήθηκαν και «εξαφανίστηκαν» πάνω από 30.000 αντιφρονούντες του δικτατορικού καθεστώτος, δικαιώνονται με την καταδικαστική απόφαση φυλάκισης 19 πρώην στρατιωτικών.

Ένας Αργεντινός δικαστής καταδίκασε τους 19 πρώην στρατιωτικούς σε φυλάκιση την Τετάρτη 6/7/ 2022 για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της βίαιης στρατιωτικής δικτατορίας της χώρας τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, μεταξύ άλλων και για απαγωγές εργαζομένων σε εργοστάσιο αυτοκινήτων.

Οι ποινές που επιβλήθηκαν από το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπουένος Άιρες περιλαμβάνουν καταδίκες για αναγκαστικές εξαφανίσεις, ανθρωποκτονίες, βασανιστήρια, καθώς και απαγωγές παιδιών, εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά περίπου 350 θυμάτων κατά τη διάρκεια της χούντας στην Αργεντινή μεταξύ 1976 και 1983.

Η δικτατορία του Βιδέλα άφησε πάνω από 30.000 εξαφανισμένους, οι “Desaparecidos” όπως ονομάζονται, σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αν και μέχρι σήμερα δεν έχει εξακριβωθεί ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων.

Ακόμα και σήμερα, σαράντα χρόνια μετά την πτώση της δικτατορίας του Βιντέλα στην Αργεντινή, οι οικογένειες των θυμάτων απαιτούν δικαιοσύνη για τα φριχτά εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της Αργεντίνικης χούντας.

Ο πρώην στρατηγός Σαντιάγο Ριβέρος, ο οποίος είχε καταδικαστεί στο παρελθόν σε άλλες δίκες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ήταν μεταξύ των καταδικασθέντων. Διατάχθηκε να εκτίσει ισόβια κάθειρξη πίσω από τα κάγκελα, αφού κρίθηκε ένοχος για περισσότερα από εκατό εγκλήματα, όπως απαγωγή, βιασμό και φόνο, σύμφωνα με την ετυμηγορία της Τετάρτης.

Οι καταδικαστικές αποφάσεις καλύπτουν επίσης τις κατηγορίες ότι επτά εργάτες απήχθησαν σε εργοστάσιο της Mercedes Benz στα προάστια του Μπουένος Άιρες το 1976 από στρατιωτικές δυνάμεις με την υποστήριξη στελεχών της εταιρείας.

Σύμφωνα με τις κατηγορίες, στελέχη είχαν καταγγείλει τότε στις στρατιωτικές αρχές ότι οι απαχθέντες υπάλληλοι είτε ανήκαν σε συνδικάτα είτε προσπαθούσαν να οργανώσουν εργάτες.

Οι απαχθέντες εργάτες μεταφέρθηκαν στο διαβόητο στρατιωτικό συγκρότημα «Κάμπο Ντε Μάγιο», μια μυστική εγκατάσταση που λειτουργούσε σαν στρατόπεδο συγκέντρωσης, και έξι από αυτούς παραμένουν επίσημα αγνοούμενοι, αν και όλοι θεωρούνται νεκροί. Να σημειωθεί ότι κανένας τοπικός εκπρόσωπος της Mercedes Benz δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

Σχεδόν 6.000 κρατούμενοι πιθανότατα πέρασαν από το «Κάμπο Ντε Μάγιο», που βρίσκεται λίγο έξω από το Μπουένος Άιρες, και πολλοί από αυτούς χαρακτηρίζονται ως «εξαφανισμένοι».

Οι ένοπλες δυνάμεις της Αργεντινής κατέλαβαν την εξουσία από την Ισαβέλλα Περόν στις 24 Μαρτίου 1976, αφήνοντας στο πέρασμά τους μερικά από τα χειρότερα καταγεγραμμένα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην ιστορία.

Από την πτώση της δικτατορίας του Βιδέλα το 1981, έχουν συσταθεί δεκάδες ομάδες ανεύρεσης των εξαφανισμένων θυμάτων και των συγγενών τους, ενώ οι πολίτες της Αργεντινής απαιτούν δικαιοσύνη εδώ και σχεδόν σαράντα χρόνια για όλα τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν ενάντια στον Αργεντίνικο λαό κατά τη διάρκεια της δικτατορίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κίνα: Εκτοξεύτηκε το διαστημόπλοιο Chang’e 6 με προορισμό τη Σελήνη

Βρετανία: Πρώτη μεγάλη νίκη του Εργατικού Κόμματος έναντι των Συντηρητικών του Σούνακ

Τζο Μπάιντεν: Ξενοφοβικές χώρες η Ινδία και η Ιαπωνία

Πυροσβεστική: Αύξηση σχεδόν 22% στις πυρκαγιές σε σχέση με το 2023

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα