ΑΘΗΝΑ
10:21
|
05.05.2024
Η σημαία των γηγενών της Αυστραλίας τοποθετήθηκε στη διάσημη αψιδωτή από ατσάλι γέφυρα στο πλαίσιο μιας γενικότερης προσπάθειας συμφιλίωσης και αποκατάστασης ιστορικών λαθών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μόνιμα θα κυματίζει πλέον η σημαία των Αβορίγινων στη διάσημη Γέφυρα του Σίδνεϊ στο λιμάνι της πόλης της Αυστραλίας μετά από μια εκστρατεία διάρκειας πέντε ετών. Εντός του τρέχοντος έτους η πολιτειακή κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας είχε ανακοινώσει την τοποθέτηση ενός τρίτου ιστού για τη σημαία των γηγενών Αβορίγινων στη γέφυρα – σύμβολο του λιμανιού του Σίδνεϊ.

Σύμφωνα με την πολιτειακή κυβέρνηση το έργο εγκατάστασης του τρίτου ιστού θα διαρκούσε τουλάχιστον δύο χρόνια και το κόστος του θα έφτανε τα 15 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας. Η εν λόγω καθυστέρηση με πρόσχημα τον τρίτο ιστό προκάλεσε αντιδράσεις και τελικά η σημαία των Αβορίγινων υψώθηκε σε υπάρχοντα ιστό. Η Γέφυρα του Σίδνεϊ «φιλοξενούσε» μέχρι σήμερα δύο σημαίες: της Αυστραλίας και της Νέας Νότιας Ουαλίας. Η σημαία των Αβορίγινων υψωνόταν μόνο σε ελάχιστες ειδικές περιστάσεις κάθε χρόνο. Τώρα πια η σημαία των Αβορίγινων αντικαθιστά μόνιμα τη σημαία της Νέας Νότιας Ουαλίας, η οποία θα τοποθετηθεί σε άλλο σημείο του Σίδνεϊ.

Οι ήδη υπάρχοντες ιστοί είναι ύψους περίπου 20 μέτρων, όσο ένα κτίριο έξι ορόφων δηλαδή, και απαιτούν ισχυρή στήριξη βάσης για να αντέχουν στις δύσκολες καιρικές συνθήκες. 

«Το έργο προϋπολογισμού 25 εκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας θα διατεθεί τελικά σε πρωτοβουλίες για τη μείωση των ανισοτήτων που υφίστανται οι αυτόχθονες», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας, Ντομινίκ Περοτέτ. «Η ιστορία των γηγενών μας θα πρέπει να γιορτάζεται και να αναγνωρίζεται ώστε οι νέοι Αυστραλοί να αντιληφθούν τον πλούσιο και μακρόχρονο πολιτισμό που έχουμε με το παρελθόν μας», είχε δηλώσει παλιότερα ο ίδιος. «Η μόνιμη εγκατάσταση της σημαίας των Αβορίγινων στη γέφυρα του λιμανιού του Σίδνεϊ θα κάνει ακριβώς αυτό και είναι μια συνέχιση της διαδικασίας επούλωσης στο πλαίσιο της ευρύτερης δράσης προς τη συμφιλίωση», πρόσθεσε. 

Η Τσίρι Τόκα της φυλής Komilaroi συμμετείχε στην πενταετή εκστρατεία για τοποθέτηση της σημαίας των Αβορίγινων στη γέφυρα του Σίδνεϊ. Δήλωσε ότι πρόκειται για την αποκατάσταση μιας αδικίας με μεγάλη καθυστέρηση ενώ εξέφρασε την ελπίδα να ακολουθήσουν και άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες σε ολόκληρη τη χώρα. «Ναι, είναι μια συμβολική χειρονομία, ωστόσο, προσδιορίζει την αληθινή ιστορία της Αυστραλίας και το να βλέπεις αυτή τη σημαία να κυματίζει στη γέφυρα ενδέχεται να κινήσει μια συζήτηση για τους πληθυσμούς των αυτοχθόνων αυτής της χώρας», είπε η κ. Τόκα στην εφημερίδα «Sydney Morning Herald».  

Ο πρωθυπουργός της Βικτώριας Ντάνιελ Άντριους ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η σημαία των Αβορίγινων θα αποκτήσει σύντομα μια μόνιμη θέση στην κορυφή της Γέφυρας Ουέστ Γκέιτ της Μελβούρνης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Δεκάδες συλλήψεις σε φιλοπαλαιστινιακές συγκεντρώσεις στα Αμερικανικά Πανεπιστήμια

Τα Μισελ-άνοιους του Kosmo

Ζαχάροβα: Θα απαντήσουμε στις Βαλτικές προκλήσεις με ασύμμετρα μέτρα

Έφτασε η ρωσική ανθρωπιστική βοήθεια στο Νίγηρα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα