ΑΘΗΝΑ
13:27
|
28.04.2024
Αυτή η εξέγερση δεν έχει πει την τελευταία της λέξη. Αβέβαιο το μέλλον των 22 εκ. πολιτών που παλεύουν για τη ρουπία και το ψωμί…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εδώ και εβδομάδες ο πλανήτης παρακολουθεί μια νησιώτικη χώρα στο νοτιοανατολικό άκρο της ινδικής υποηπείρου να φτάνει ημέρα την ημέρα στο χείλος του γκρεμού. Η Σρι Λάνκα αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική κρίση της τα τελευταία 70 χρόνια, καθώς η κυβέρνηση χρωστάει 51 δισεκατομμύρια δολάρια και αδυνατεί να πληρώσει τόκους για τα δάνειά της. Ως αποτέλεσμα, η ρουπία Σρι Λάνκα, το εθνικό νόμισμά της χώρας, έχει καταρρεύσει σε ποσοστό 80%, καθιστώντας τις εισαγωγές ακριβότερες και επιδεινώνοντας τον πληθωρισμό που είναι ήδη εκτός ελέγχου, με τα τρόφιμα το κόστος αυξάνεται κατά 57%.

Για την ακρίβεια, αυτή η πρωτοφανής κατάρρευση της οικονομίας εκτόξευσε τον πληθωρισμό σε αδιανόητα υψηλά επίπεδα, με τιμές να σκαρφαλώνουν πάνω από το 50%, ενώ τον Ιούνιο οι τιμές έφτασαν στο σημείο-ρεκόρ του 54,6%, διαλύοντας σχεδόν ολοσχερώς και τον κοινωνικό ιστό.

Οι τιμές των προϊόντων και των ειδών πρώτης ανάγκης χτύπησαν «κόκκινο», με αποτέλεσμα τη ραγδαία φτωχοποίηση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού της χώρας. Ταυτόχρονα, η εισαγωγή καυσίμων στη χώρα κατέστη ένας εφιάλτης, καθώς το εθνικό ταμείο δεν έχει το κατάλληλο αντίκρισμα για να αποπληρώσει τα απαιτούμενα ποσά.

Ήταν φανερό ότι η νησιώτικη χώρα έχει χρεοκοπήσει, και αυτό φάνηκε από τις τεράστιες ουρές που σχημάτιζαν τα οχήματα περιμένοντας μέρες για να λάβουν λίγα λίτρα βενζίνης, που αργότερα μετατράπηκαν σε τεράστιες ουρές για είδη πρώτης ανάγκης, όπως γάλα, αλεύρι και ζάχαρη. Οι συνεχείς διακοπές ρεύματος, η παράλυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και η διάλυση του κρατικούς κορμού, οδήγησε την κυβέρνηση του Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα να κλείσει τα σχολεία και τα ιδρύματα, καθώς επέβαλε εξαναγκαστική τηλέ-εργασία. Οι ελλείψεις φαρμάκων και βασικών ειδών πρώτων βοηθειών έφερε σε απόγνωση τα νοσοκομεία της χώρας και τους ασθενείς.

Η κυβέρνηση στράφηκε πρώτα στην Κίνα και στην Ινδία για οικονομική βοήθεια, απορρίπτοντας αρχικά τις συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά τα τεράστια ποσά που πάρθηκαν ως δάνεια είναι αδύνατο να αποπληρωθούν από την κατεστραμμένη οικονομία της χώρας, που πλήγηκε τελειωτικά από την πανδημία του Covid-19.

Την Κυριακή 3/7, ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, Καντσάνα Γουιτζεσεκέρα, ανακοίνωσε επίσημα ότι τα αποθέματα καυσίμων φτάνουν μόνο για μια ημέρα. Τις επόμενες ημέρες, ο πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα, Ρανίλ Γουικρεμεσίνγκε παραδέχτηκε και επίσημα στο κοινοβούλιο την χρεοκοπία της χώρας. Μέσα σε αυτές τις ραγδαίες εξελίξεις, η κυβέρνηση απευθύνεται στη Ρωσία και στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για οικονομική ενίσχυση.

Όσο η σκιά του ΔΝΤ αρχίζει να πέφτει βαριά στη Σρι Λάνκα, οι πολίτες της νησιώτικης χώρας, μην αντέχοντας άλλο την φριχτή οικονομική κατάσταση, άρχισαν να συσπειρώνονται και να εξεγείρονται. Από τις 8 Ιουλίου η Σρι Λάνκα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς ο λαός έχει ξεχυθεί στους δρόμους στελεχώνοντας μαζικότατες διαδηλώσεις και απαιτώντας άμεση πολιτική και κοινωνική αλλαγή, με τη στρατιωτική αστυνομία να αδυνατεί να αντιμετωπίσει τους εξεγερμένους πολίτες.

Στις 9 Ιουλίου, ένα τεράστιο κύμα ανθρώπων εισήλθε στο Προεδρικό Μέγαρο και ανάγκασε τον πρόεδρο Ρατζαπάκσα όχι μόνο σε άμεση παραίτηση, αλλά και σε φυγή από το νησί. Ταυτόχρονα, οι διαδηλωτές πυρπόλησαν την κατοικία του πρωθυπουργού Ρανίλ Γουικρεμεσίνγκε. Οι διαδηλωτές μετράνε τουλάχιστον 9 νεκρούς και πάνω από 300 τραυματίες, ενώ η χώρα βρίσκεται σε ολοκληρωτικό εξεγερτικό αναβρασμό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου της Σρι Λάνκα ο πρόεδρος Ρατζαπάκσα θα είναι παρελθόν στις 13 Ιουλίου. Ο Πρόεδρος είναι άφαντος από την ημέρα της εισβολής του λαού της νησιωτικής χώρας στην οικία του. Μη κατονομαζόμενες πηγές δήλωσαν στο BBC ότι ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα βρίσκεται «ασφαλής» σε σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού κάπου στα ανοιχτά της νησιωτικής χώρας. Πρόλαβε να διαφύγει πριν ο λαός του «μπει» στο σπίτι του.

Οι εικόνες που αναπαράγονται, με τους φτωχούς πολίτες να απολαμβάνουν τις ανέσεις του προεδρικού μεγάρου, όσο ο πρόεδρος έχει ανακοινώσει την επίσημη παραίτησή του στις 13 Ιουλίου του 2022, είναι απλά κάποια στιγμιοτύπα από τις μεγάλου βεληνεκούς οδομοχαχίες που λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ημέρες.

Το Σύνταγμα της χώρας ορίζει ότι μετά από την παραίτηση του προέδρου, τα προεδρικά καθήκοντα μεταφέρονται στο πρωθυπουργό, ο Ρανίλ Γουικρεμεσίνγκε, όμως, δήλωσε ότι και αυτός σκοπεύει να παραιτηθεί άμεσα. Ως εκ τούτου, είναι πιθανό ότι ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, Μαχίντα Γιάπα Αμπεγουαρντένα, θα αναλάβει την προσωρινή διοίκηση της χώρας, έως ότου οι νομοθέτες εκλέξουν νέο πρόεδρο που θα ολοκληρώσει την υπόλοιπη θητεία του Ρατζαπάκσα, η οποία θα λήξει το 2024.

Η Σρι Λάνκα δεν είναι η μόνη χώρα που αντιμετωπίζει ακραία φαινόμενα πληθωρισμού, ραγδαία αύξηση στις τιμές των καυσίμων και των λιπασμάτων, αλλά και των ειδών πρώτης ανάγκης. Η επισιτιστική κρίση, η τσακισμένη οικονομία που επέφερε η πανδημία του covid-19 αλλά κυρίως οι εμπόλεμες συρράξεις ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, έχουν επιφέρει πρωτόγνωρη παγκόσμια κρίση, που μέχρι στιγμής εκφράζεται στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, με την πρωτοκαθδρία της εξέγερσης των αυτόχθονων στον Ισημερινό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΜέΡΑ25 για έφοδο ΕΛ.ΑΣ σε σπίτι φοιτήτριας: «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει»

Νέο βίντεο με ισραηλινούς ομήρους έδωσε στη δημοσιότητα η Χαμάς

Ο Στόλος της Ελευθερίας αναβάλλει το ταξίδι του στη Γάζα

Οργή κατά Μπάιντεν στο ετήσιο δείπνο της Ένωσης Ανταποκριτών του Λευκού Οίκου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα