ΑΘΗΝΑ
17:51
|
26.04.2024
«Επαναφέρουμε τις πρεσβείες μας και το Ειρηνευτικό Σώμα έρχεται και η Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ επιστρέφει και επιστρέφουμε».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ΗΠΑ στέλνουν μια διπλωματική αντιπροσωπεία υψηλού προφίλ για να επισκεφθεί τις Νήσους του Σολομώντα την επόμενη εβδομάδα με επικεφαλής την αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών, Γουέντι Σέρμαν, και συμπεριλαμβανομένης της πρέσβειρας των ΗΠΑ στην Αυστραλία, Καρολάιν Κένεντι.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε σήμερα ότι το ταξίδι, που θα πραγματοποιηθεί στις 6-8 Αυγούστου, έχει σκοπό να τιμήσει την 80ή επέτειο της Μάχης του Γκουανταλκανάλ και να συναντηθούν οι διπλωμάτες με αξιωματούχους των Νήσων του Σολομώντα για να «τονίσουν την διαρκή σχέση» μεταξύ των δύο εθνών.

Το ταξίδι θα αναδείξει επίσης την επαναλειτουργία της αμερικανικής πρεσβείας στην πρωτεύουσα των Νήσων του Σολομώντα, Χονιάρα, κάτι που αποτελεί μέρος της ρητής στρατηγικής των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης επιρροής της Κίνας. Οι ΗΠΑ διατηρούσαν προηγουμένως πρεσβεία στις Νήσους Σολομώντος για πέντε χρόνια πριν την κλείσουν το 1993.

Η θητεία της Κένεντι  στην Αυστραλία μόλις ξεκίνησε, αφού παρουσίασε επίσημα τα διαπιστευτήριά της την Δευτέρα. Όταν έφτασε στην Αυστραλία την περασμένη εβδομάδα, είπε στους δημοσιογράφους ότι η περιοχή του Ειρηνικού είναι κρίσιμης σημασίας και πως «νομίζω ότι οι ΗΠΑ πρέπει να κάνουν περισσότερα».

«Επαναφέρουμε τις πρεσβείες μας και το Ειρηνευτικό Σώμα έρχεται και η Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ επιστρέφει και επιστρέφουμε», δήλωσε.

Η Κένεντι ανέφερε ότι ο Ειρηνικός έχει μεγάλη προσωπική σημασία επειδή ο πατέρας της, Τζον Φ. Κένεντι, είχε υπηρετήσει εκεί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και «διασώθηκε από δύο νησιώτες του Σολομώντα και έναν Αυστραλό παρατηρητή της ακτής». Ο πατέρας της Σέρμαν, Μαλ Σέρμαν, ήταν πεζοναύτης που τραυματίστηκε κατά την διάρκεια της μάχης του Γκουανταλκανάλ.

Εκτός από την Σέρμαν και την Κένεντι, η αντιπροσωπεία θα περιλαμβάνει τον Κιν Μόι, κύριο αναπληρωτή βοηθό γραμματέα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και τον αντιστράτηγο του Σώματος Πεζοναυτών, Στίβεν Σκλένκα, τον υποδιοικητή της Διοίκησης Ινδο-Ειρηνικού των ΗΠΑ.

Η επίσκεψη έρχεται αφού οι ΗΠΑ και αρκετά έθνη του Ειρηνικού εξέφρασαν βαθιά ανησυχία για ένα σύμφωνο ασφαλείας που υπέγραψαν οι Νήσοι του Σολομώντα με την Κίνα τον Απρίλιο. Δεν έχουν δημοσιοποιηθεί λεπτομέρειες για την συμφωνία, όμως αυτή έχει εγείρει φόβους για την δημιουργία μόνιμης κινεζικής στρατιωτικής βάσης σε απόσταση 2.000 χιλιομέτρων από τα βορειοανατολικά παράλια της Αυστραλίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αναβάλλεται το ταξίδι του Ερντογάν στις ΗΠΑ

Άπρακτοι επέστρεψαν από το Ισραήλ οι Αιγύπτιοι διαπραγματευτές…

Σι Τζινπίνγκ: Η Γη είναι αρκετά μεγάλη για την Κίνα και τις ΗΠΑ

Κλονίζεται ο Ερντογάν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα