ΑΘΗΝΑ
13:43
|
27.05.2024
Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για θέματα Ενέργειας έφτασε στην Ιερουσαλήμ, μετά τις συνομιλίες στον Λίβανο για την επίλυση των συνοριακών διαφορών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντηπάρτμεντ για θέματα Ενέργειας Έϊμος Χοκστάιν, έφτασε σήμερα στο Ισραήλ για αιφνιδιαστική επίσκεψη μετά τις συναντήσεις που είχε την περασμένη εβδομάδα στον Λίβανο, καθώς Ιερουσαλήμ και Βηρυτός συνεχίζουν τις έμμεσες συνομιλίες για την επίλυση των θαλάσσιων συνοριακών διαφορών τους.

Οι διαφορές, στις οποίες καλείται να διαμεσολαβήσει ο Αμερικανός αξιωματούχος, αφορούν σε μία θαλάσσια περιοχή περίπου 850 τ.χλμ που διεκδικούν και οι δύο χώρες και η οποία πιθανολογείται πως διαθέτει κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Η κατάσταση κλιμακώθηκε τους τελευταίους μήνες όταν το Ισραήλ εξέφρασε την πρόθεσή του να προχωρήσει στην εγκατάσταση πλωτής πλατφόρμας εξόρυξης κοντά στο υπεράκτιο κοίτασμα φυσικού αερίου Καρίς, το οποίο εν μέρει διεκδικεί ο Λίβανος.

Στο Ισραήλ, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Walla, ο Χοκστάιν αναμένεται να έχει συναντήσεις με Ισραηλινούς αξιωματούχους στο υπουργείο Ενέργειας, το Υπουργείο Εξωτερικών και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας. Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Kan ανέφερε ότι έχει ήδη συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Γιαΐρ Λάπιντ.

Ο Χόκσταϊν έφτασε στο Ισραήλ από τον Λίβανο, όπου την Κυριακή είχε συναντήσεις με ανώτερους Λιβανέζους αξιωματούχους, με τον Λιβανέζο υπουργό Ενέργειας Ουαλίντ Φαγιάντ να κάνει λόγο για μια «νέα θετική πρόταση».

Σε σχόλια σε δημοσιογράφους στη Βηρυτό τη Δευτέρα μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο Μισέλ Αούν και τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, ο Χοκστάιν εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία.

«Παραμένω αισιόδοξος ότι μπορούμε να σημειώσουμε πρόοδο όπως κάναμε τις τελευταίες εβδομάδες και ανυπομονώ να επιστρέψω στην περιοχή και να μπορέσω να κάνω τις τελικές διευθετήσεις», είπε ο Χόχσταϊν στους δημοσιογράφους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το πυραυλικό «αντάρτικο» της Ουκρανίας και το φλερτ με τα πυρηνικά

Οργή Κίνας για την επίσκεψη Αμερικανών βουλευτών στην Ταϊβάν

Η Ουκρανία ελπίζει σε πακέτο όπλων ύψους 1,13 δισ. ευρώ από την Ισπανία

Η Ρωσία θα αγνοήσει τις αποφάσεις της διάσκεψης για την Ουκρανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα