ΑΘΗΝΑ
18:45
|
26.04.2024
Στόχος η παροχή εκπαίδευσης σε ανώτερους αξιωματούχους της αστυνομικής δύναμης των Νήσων Σολομώντα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κινεζική αστυνομία θα προσκληθεί στα Νησιά Σολομώντος για να παρέχει εκπαίδευση σε ανώτερους αξιωματικούς της τοπικής αστυνομίας, στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας για την ασφάλεια που υπογράφηκε μεταξύ των δύο χωρών.

«Η Κίνα είναι νέα για εμάς. Υπάρχουν σχέδια με τον Επίτροπό μας για το πώς μπορούμε να ενισχύσουμε την αστυνομική μας δραστηριότητα. Τώρα, επικεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη των ικανοτήτων μας όσον αφορά την διαχείριση και την ηγεσία μας», δήλωσε ο Μάικλ Αλουβολόμο, επιθεωρητής της διεθνικής μονάδας εγκλήματος της αστυνομικής δύναμης των Νήσων Σολομώντος, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο της ενσωμάτωσης κινέζων αστυνομικών στη δύναμη, λέγοντας ότι εναπόκειται στην κυβέρνηση να καθορίσει εάν αυτό είναι κατάλληλο.

«Εναπόκειται στην εκάστοτε κυβέρνηση να αποδεχθεί να συνεργαστεί η κινεζική με την τοπική αστυνομία. Προς το παρόν, δεν [υπάρχουν] Κινέζοι αστυνομικοί που συνεργάζονται μαζί μας, αλλά έρχονται με ένα πρόγραμμα για την ανάπτυξη ικανοτήτων», ανέφερε.

Τον περασμένο μήνα, στην πρώτη του συνέντευξη από τότε που υπέγραψε την αμφιλεγόμενη συμφωνία για την ασφάλεια με την Κίνα, ο πρωθυπουργός των Νήσων Σολομώντος, Μανασέχ Σογκαβάρεχ δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει κινεζική στρατιωτική βάση στη χώρα του, καθώς κάτι τέτοιο θα έκανε τις Νήσους του Σολομώντα «εχθρό» και «θα καθιστούσε τη χώρα μας και τον λαό μας στόχους για πιθανά στρατιωτικά χτυπήματα».

Ο Σογκαβάρε ανέφερε ότι ενώ η Αυστραλία παραμένει «η πρώτη επιλογή ως εταίρος ασφαλείας» για τα Νησιά Σολομώντος, θα καλούσε την Κίνα να στείλει προσωπικό ασφαλείας στη χώρα εάν υπήρχε ένα «κενό» που η Αυστραλία δεν μπορούσε να καλύψει.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δολοφονία στου Ρέντη: Ελεύθεροι οι 7 κατηγορούμενοι

Τον Ερντογάν σουλτάνο αποδομεί ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ

Στο πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Τον Ιούνιο η δίκη Κασιδιάρη-Σπαρτιατών για εξαπάτηση εκλογέων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα