ΑΘΗΝΑ
14:13
|
25.04.2024
Νεκρός ο διοικητής της «Ισλαμικής Τζιχάντ» στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, Χαλίντ Μανσούρ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ με την ονομασία «Χάραμα της Αυγής» συνεχίζεται και ο φόρος του αίματος στην πολύπαθη Λωρίδα της Γάζας είναι ήδη βαρύς. Τα ισραηλινά βομβαρδιστικά σφυροκοπούν από αέρος τη Γάζα και ο απολογισμός των θυμάτων συνεχώς αυξάνεται. Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι σκότωσε ένα ακόμα μέλος της οργάνωσης «Ισλαμική Τζιχάντ» ενώ το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα κάνει λόγο για 29 νεκρούς, ανάμεσά τους έξι παιδιά, από την έναρξη των νέων συγκρούσεων το τελευταίο 48ωρο. Τα νεκρά ηγετικά στελέχη της «Ισλαμικής Τζιχάντ» είναι ο Χαλίντ Μανσούρ και ο Ταϊσίρ Τζαμπάρι. Παράλληλα, η ισραηλινή στρατιωτική ηγεσία παραδέχθηκε πως πολλά παιδιά σκοτώθηκαν στην Τζαμπάλια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, από πύραυλο που εκτοξεύθηκε από την «Ισλαμική Τζιχάντ» κατά του Ισραήλ, αλλά έπληξε από σφάλμα παλαιστινιακά εδάφη.

Ο εν λόγω ισχυρισμός των Ισραηλινών δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.  

Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανακοίνωσε ότι υπεύθυνη για τον θάνατο δεκάδων Παλαιστινίων και τον τραυματισμό εκατοντάδων (τουλάχιστον 253 τραυματίες) είναι αποκλειστικά η «ισραηλινή επιθετικότητα».

Από την Παρασκευή έχουν εκτοξευθεί σχεδόν 400 ρουκέτες από τα παλαιστινιακά εδάφη κατά στόχων στο κεντρικό και νότιο Ισραήλ, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα το BBC επικαλούμενο Ισραηλινό στρατιωτικό αξιωματούχο.

Η ειδική επιχείρηση με την ονομασία «Χάραμα της Αυγής» αποφασίστηκε, σύμφωνα με το Ισραήλ, μετά από «άμεση απειλή» που δέχθηκε από την «Ισλαμική Τζιχάντ». Πρόκειται για την πιο σοβαρή κλιμάκωση των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραήλ και Γάζας από τον Μάιο του 2021 όταν σε διάρκεια 11 ημερών περισσότεροι από 200 Παλαιστίνιοι και μερικές δεκάδες Ισραηλινοί είχαν σκοτωθεί.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι οι επιχειρήσεις θα διαρκέσουν μία εβδομάδα, ενώ με παρέμβασή τους οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν δήλωσαν ότι το Ισραήλ θα πληρώσει «βαρύ τίμημα» για τις επιθέσεις στη Γάζα.

Νεκρός στη Ράφα ο Χαλίντ Μανσούρ

Χθες Σάββατο, δεύτερη ημέρα των ισραηλινών βομβαρδισμών, νεκρός έπεσε ο Χαλίντ Μανσούρ, διοικητής της «Ισλαμικής Τζιχάντ» στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Ο Μανσούρ σκοτώθηκε από βόμβα που έπληξε σπίτι στη Ράφα.

«Η ανώτερη ηγεσία της στρατιωτικής πτέρυγας της Ισλαμικής Τζιχάντ στη Γάζα έχει εξουδετερωθεί», δήλωσε ο Οντέντ Μπασιόκ, επικεφαλής των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού (IDF) στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

Στο παρελθόν το Ισραήλ είχε επιχειρήσει πέντε φορές να δολοφονήσει ανεπιτυχώς τον διοικητή της «Ισλαμικής Τζιχάντ» στα νότια της Γάζας, τον οποίο κατηγορούσε για ένοπλες επιχειρήσεις εκτός των ορίων της Γάζας. Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή είχε βρει τον θάνατο ο Ταϊσίρ Τζαμπάρι, φερόμενος επικεφαλής της Ισλαμικής Τζιχάντ στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε ηγετικό στέλεχος της παλαιστινιακής οργάνωσης στη Δυτική Όχθη.

Η Ισλαμική Τζιχάντ επιβεβαίωσε τον θάνατο του Χαλίντ Μανσούρ. «Οι Ταξιαρχίες Αλ Κουντς θρηνούν τον ηγέτη τους Χαλίντ Μανσούρ, μέλος του συμβουλίου ασφαλείας και διοικητή του νότιου τομέα (της Λωρίδας της Γάζας) ο οποίος έγινε ‘μάρτυρας’ ως αποτέλεσμα ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής χθες (Σάββατο)», αναφέρει η ανακοίνωση της παλαιστινιακής οργάνωσης. Οι Ταξιαρχίες Αλ Κουντς είναι το ένοπλο σκέλος της παλαιστινιακής οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ.

Ο ισραηλινός στρατός διατείνεται επίσης ότι έχει μέχρι συλλάβει τουλάχιστον 19 μέλη της «Ισλαμικής Τζιχάντ» κατά τη διάρκεια εφόδων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Στο μεταξύ, το Υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών προέτρεψε όλες τις πλευρές να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση της νέας ανάφλεξης. Ωστόσο, εξέφρασε εκ νέου την υποστήριξή του στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, σημειώνοντας παράλληλα την ανησυχία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις αναφορές περί απώλειας αμάχων, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Την ίδια ώρα, το Κάιρο προτίθεται να διαδραματίσει ρόλο μεσολαβητή μεταξύ των δύο πλευρών και σύμφωνα με πληροφορίες έστειλε αντιπροσωπεία αξιωματούχων στο Ισραήλ το Σάββατο.

Βαθιά ανησυχία» εκφράζει η Μόσχα

Σε μέγιστη αυτοσυγκράτηση τόσο το Ισραήλ όσο και τους Παλαιστίνιους κάλεσε η Ρωσία, η οποία εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για την ανταλλαγή πυρών μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της παλαιστινιακής «Ισλαμικής Τζιχάντ» στη Λωρίδα της Γάζας.

«Παρατηρούμε με βαθιά ανησυχία την εξέλιξη των γεγονότων, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε επανάληψη μιας στρατιωτικής σύγκρουσης μεγάλους κλίμακας και να επιδεινώσουν περαιτέρω την ήδη αξιοθρήνητη ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. «Καλούμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν μέγιστη αυτοσυγκράτηση, να αποτρέψουν την κλιμάκωση των ένοπλων επιχειρήσεων και να αποκαταστήσουν αμέσως μια διαρκή κατάπαυση του πυρός», πρόσθεσε.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών επισήμανε ότι «περαιτέρω κλιμάκωση προκλήθηκε από τα πυρά της ισραηλινής αεροπορίας στη Λωρίδα της Γάζας στις 5 Αυγούστου, στα οποία παλαιστινιακές οργανώσεις απάντησαν πραγματοποιώντας μαζικούς και αδιάκριτους βομβαρδισμούς στο ισραηλινό έδαφος».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στα δικαστήρια ο Κωνσταντίνος Φλώρος για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή – Αρνείται τις κατηγορίες

Ξεκίνησε η δίκη 3 χρόνια μετά τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Celebrities στα εστιατόρια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα