ΑΘΗΝΑ
00:45
|
25.04.2024
Τον δρόμο της Κριμαίας σχεδιάζει να ακολουθήσει η περιφέρεια που φιλοξενεί τον πυρηνικό σταθμό που αποτελεί μήλο της έριδος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τον δρόμο της Κριμαίας προτίθεται να ακολουθήσει η περιφέρεια της Ζαπορίζια στην νοτιοανατολική Ουκρανία, ανακοινώνοντας δημοψήφισμα προκειμένου να προχωρήσει η ενσωμάτωσή της στη Ρωσία, την ώρα που Ρωσία και Ουκρανία ανταλλάσσουν κατηγορίες για το ποια πλευρά εξαπέλυσε πυρά μες στο σαββατοκύριακο στο πυρηνικό εργοστάσιο της περιοχής.

Ο επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης της περιοχής, Γεβγκένι Μπαλίτσκι, υπέγραψε ήδη διάταγμα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ένταξη στη Ρωσία, την ίδια ώρα που ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποιεί ότι εάν διεξαχθεί τέτοιο δημοψήφισμα, δεν θα υπάρξουν άλλες διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα, όπως αναφέρει η Nezavisimaya Gazeta.

Το μεγαλύτερο μέρος της περιφέρειας είναι ήδη υπό των έλεγχο των ρωσικών στρατευμάτων, όπως και σχεδόν ολόκληρη η γειτονική επαρχία της Χερσώνας, όπου επίσης γίνονται συζητήσεις για δημοψήφισμα.

Ο πρώτος αντιπρόεδρος της επιτροπής της ρωσικής Κρατικής Δούμας για τις υποθέσεις της ΚΑΚ, Κονσταντίν Ζατούλιν, επισημαίνει, ωστόσο, ότι επί του παρόντος δεν βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες για την ένταξη της Ζαπορίζια. «Δεδομένης της δύσκολης κατάστασης, οι διοργανωτές θα πρέπει να λάβουν καλά μελετημένες αποφάσεις για το πότε και πώς θα διεξαχθούν δημοψηφίσματα», σημείωσε κρατώντας τους τόνους χαμηλά.

Το διάταγμα που εξέδωσε η περιφερειακή διοίκηση της Ζαπορίζια περιγράφει μόνο τις προκαταρκτικές προετοιμασίες για ένα δημοψήφισμα, δήλωσε στο Vedomosti ο εκτελεστικός διευθυντής του Ρωσικού Κοινωνικού Ινστιτούτου για τα Εκλογικά Δικαιώματα Αλεξάντερ Ιγκνάτοφ . «Αν θυμηθούμε πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα στην Κριμαία, εγκρίθηκε μια διάταξη, η οποία αργότερα πήρε πράσινο φως από αντιπροσωπευτικά όργανα στην Κριμαία και τη Σεβαστούπολη και οι εκλογικές επιτροπές διοργάνωσαν δημοψήφισμα με βάση αυτό το έγγραφο», τόνισε ο Ιγκνάτοφ.

Η εκλογική νομοθεσία που θα εφαρμοστεί στο δημοψήφισμα της Περιφέρειας Ζαπορόζια, αναμένεται να είναι εν μέρει αντιγραφή της ρωσικής, ενώ πιθανότατα θα χρησιμοποιηθούν οι μέθοδοι που δοκιμάστηκαν στο δημοψήφισμα της Κριμαίας.

Όπως και να ‘χει, και προς το παρόν όλα παραμένουν στο επίπεδο των δηλώσεων, χωρίς να έχουν ανακοινωθεί λεπτομέρειες ή ημερομηνίες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Το Συμβούλιο Επικρατείας απέρριψε αίτηση ανάσχεσης των εργασιών του flyover

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα