ΑΘΗΝΑ
10:51
|
26.04.2024
«Αν συμβεί κάτι στα σύνορα είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Λετονίας στον Αμερικανό ομόλογό του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, ανακοίνωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να διεξάγουν περισσότερες στρατιωτικές ασκήσεις με χώρες της Βαλτικής όπως η Λετονία και επιδιώκουν να παρέχουν αυξημένη εκπαίδευση, ενώ πρόσθεσε ότι εάν χρειαστεί οι ΗΠΑ ενδέχεται να αναπτύξουν επιπλέον στρατεύματα για να ενισχύσουν την περιοχή ενάντια σε οποιαδήποτε πιθανή απειλή από την Ρωσία.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Άμυνας της Λετονίας, Άρτις Πάμπρικς, ο Όστιν δήλωσε ότι τα σχέδια για συνεχείς εναλλαγές δυνάμεων στη Βαλτική πιθανότατα θα χρησιμοποιήσουν στρατεύματα από αμερικανικές ταξιαρχίες στη Ρουμανία και σε άλλα μέρη της Ευρώπης, αλλά «μπορούμε επίσης να φέρουμε δυνάμεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ο Πάμπρικς είπε στους δημοσιογράφους ότι οι κορυφαίες προτεραιότητές του είναι να αποκτήσει περισσότερους αμερικανούς στρατιωτικούς, προσθέτοντας ότι για να υπερασπιστούν την χώρα, τα λετονικά στρατεύματά χρειάζονται «σκληρή εκπαίδευση» σε καθημερινή βάση. Ο υπουργός ζήτησε επίσης πρόσθετη οικονομική βοήθεια από τις ΗΠΑ προκειμένου η Λετονία να αγοράσει νέο στρατιωτικό εξοπλισμό και να ενισχύσει την εναέρια και την παράκτια άμυνά της και εξέφρασε τις ανησυχίες της Λετονίας για την απειλή κατά μήκος των συνόρων της από την γειτονική Λευκορωσία, υποστηρίζοντας ότι δεν την θεωρεί ανεξάρτητο έθνος και αντ ‘αυτού είναι απλώς μέρος της Ρωσίας.

Κατά την διάρκεια της διήμερης παραμονής του στην πρωτεύουσα της Λετονίας, Ρίγα, ο Όστιν, ο πρώτος υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ που επισκέπτεται την χώρα εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες, εξέφρασε επανειλημμένα την δέσμευση της Αμερικής να βοηθήσει την περιοχή να αμυνθεί.

Η πρώτη στάση του Όστιν στη χώρα ήταν στην αεροπορική βάση Lielvarde, όπου αυτός και ο Πάμπρικς συναντήθηκαν με αμερικανικά και λετονικά στρατεύματα. Ο Πάμπρικς δήλωσε κατηγορηματικά στον Όστιν και στα μέλη της υπηρεσίας ότι «αν συμβεί κάτι στα σύνορα είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε». Ο Όστιν διαβεβαίωσε τον Πάμπρικς και τα στρατεύματα ότι «αν συμβεί κάτι και… το κυρίαρχο έδαφος της Λετονίας αμφισβητηθεί, θα είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας».

Οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει συνολικά περίπου 100.000 Αμερικανούς στρατιώτες στην Ευρώπη προκειμένου να ενισχύσουν την εκπαίδευση και τις στρατιωτικές ασκήσεις και να μετατοπίσουν την εστίαση των δυνάμεων στην ανατολική πλευρά της συμμαχίας. Από αυτούς, οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει περίπου 500 στρατιώτες στη Λετονία, από τους 100 που βρίσκονταν στη χώρα τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η επίσκεψη του Όστιν έρχεται καθώς η Λετονία κινείται για να αυξήσει τις άμυνές της και ο πρόεδρος του έθνους εξετάζει ένα σχέδιο για την αποκατάσταση της εθνικής στράτευσης για τους άνδρες και για τις γυναίκες, που θα μπορούσε να εφαρμοστεί το επόμενο έτος μετά από παύση άνω των 15 ετών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ένοχος ο αστυνομικός για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Άνω Λιόσια: Αδέσποτη σφαίρα σε προαύλιο σχολείου

Κατά της Apple για χρήση παράνομων ορυκτών στρέφεται η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Νέα Ιωνία: Νεκρός ο άνδρας που έπεσε στις γραμμές του ΗΣΑΠ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα