ΑΘΗΝΑ
05:15
|
26.04.2024
Έχει επικριθεί ευρέως ως ένα δρακόντειο μέτρο που επιτρέπει στον πρόεδρο να περιορίζει τις ελευθερίες των πολιτών χωρίς δικαστικό έλεγχο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα δεν θα παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε για να ελέγξει τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις καθώς η κατάσταση στο φτωχό έθνος έχει «σταθεροποιηθεί», ανακοίνωσε το γραφείο του προέδρου της χώρας, χθες Τρίτη.

Ο Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε, προχώρησε στην επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης, τέσσερις ημέρες αφότου ο προκάτοχός του, Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα, εγκατέλειψε τη χώρα και παραιτήθηκε, στις 14 Ιουλίου, μετά από μήνες διαμαρτυριών για τις έντονες ελλείψεις τροφίμων, καυσίμων και φαρμάκων, που κορυφώθηκαν με την κατάληψη της προεδρικής κατοικίας.

Η έκτακτη ανάγκη που επιβλήθηκε από τον Βικρεμεσίνγκε πρόκειται να λήξει την Πέμπτη, και είναι δυνατόν να ανανεώνεται κάθε μήνα. Όμως όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση από το γραφείο του προέδρου «η κατάσταση στη χώρα έχει σταθεροποιηθεί και δεν χρειάζεται να επιβληθεί εκ νέου κατάσταση έκτακτης ανάγκης όταν λήξει αυτή την εβδομάδα».

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επέτρεπε έως τώρα στον στρατό και την αστυνομία να συλλαμβάνουν και να κρατούν υπόπτους για μεγάλες περιόδους, χωρίς να απαγγέλλουν κατηγορίες, έχει επικριθεί ευρέως από ομάδες ακτιβιστών ως ένα δρακόντειο μέτρο που επιτρέπει στον πρόεδρο να θεσπίζει κανονισμούς και να περιορίζει τις ελευθερίες των πολιτών χωρίς δικαστικό έλεγχο.

Οι 22 εκατομμύρια κάτοικοι της χώρας υφίστανται σοβαρές ελλείψεις σε βασικά είδη από τα τέλη του περασμένου έτους, όταν εξαντλήθηκαν τα συναλλαγματικά αποθέματα του κράτους με αποτέλεσμα να είναι αδύνατος ο εφοδιασμός ακόμα και με τα πιο απαραίτητα είδη.

Η χώρα κήρυξε στάση πληρωμών για το εξωτερικό της χρέος, ύψους 51 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στα μέσα Απριλίου και βρίσκεται σε συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για μια πιθανή διάσωση.

Η Σρι Λάνκα αντιμετωπίζει σήμερα υπερπληθωρισμό, με το συνολικό ποσοστό να ανέρχεται στο 60,8%, ενώ ο πληθωρισμός των τροφίμων ήταν πολύ υψηλότερος στο 90,9% τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.Πηγή: AFP

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Ποιοι κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών Θετικής Ατζέντας αύριο, στην Τουρκία

Οι προηγούμενες εκλογές μέτρο σύγκρισης στις ευρωεκλογές λέει ο Μητσοτάκης στο ΣΚΑΪ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα