ΑΘΗΝΑ
11:10
|
03.05.2024
Ο πρόεδρος της Τουρκίας κατηγόρησε επίσης τις ΗΠΑ για την τρομοκρατία στη Συρία και το Ιράκ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στόχος της Τουρκίας στη Συρία δεν είναι να νικήσει τον Μπασάρ αλ Άσαντ αλλά να βρει μια πολιτική λύση στη δεκαετή κρίση στη χώρα, δήλωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορώντας τις ΗΠΑ για την τρομοκρατία στη Συρία και το Ιράκ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από το Λβιβ της Ουκρανίας, ο Ερντογάν υποστήριξε πως «Ήμασταν πάντα μέρος της λύσης. Στο συριακό πρόβλημα αναλαμβάναμε πάντα την ευθύνη. Στόχος μας είναι η περιφερειακή ειρήνη και η προστασία της χώρας μας από σημαντικές απειλές από την κρίση».

«Δεν έχουμε εδαφικές βλέψεις στη Συρία επειδή ο λαός της Συρίας είναι αδέλφια μας. Δεν έχουμε τέτοιο πρόβλημα εκεί. Η ακεραιότητα της επικράτειάς τους είναι σημαντική για εμάς. Το καθεστώς πρέπει να το γνωρίζει αυτό», σημείωσε.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Άγκυρα αναλαμβάνει την ευθύνη να λύσει το συριακό πρόβλημα για την περιφερειακή ειρήνη και να προστατεύσει την Τουρκία από απειλές, προσθέτοντας πως «Ο πολιτικός διάλογος ή η διπλωματία μεταξύ κρατών δεν μπορεί ποτέ να διακοπεί. Πάντα υπάρχουν τέτοιου είδους διάλογοι, θα έπρεπε να υπάρχουν».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε επίσης ότι «Είμαστε σε επαφή με τη Ρωσία για κάθε βήμα που κάνουμε στη Συρία», καθώς η Ρωσία και το συριακό καθεστώς είναι αλληλέγγυοι, ενώ το θέμα συζητήθηκε κατά την επίσκεψή του στο θέρετρο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας πριν από δύο εβδομάδες. «Ας δείξουμε αλληλεγγύη στη Ρωσία με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία στη Συρία, ειδικά στη βόρεια Συρία, είτε ανατολικά είτε δυτικά», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, ο κύριος στόχος της Άγκυρας είναι ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας στη βόρεια Συρία και επεσήμανε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για μια επιχείρηση εναντίον των τρομοκρατικών ομάδων. «Είναι οι ΗΠΑ και οι δυνάμεις του συνασπισμού που τροφοδοτούν κυρίως την τρομοκρατία στη Συρία. Το έκαναν βάναυσα και εξακολουθούν να το κάνουν. Δεν κουράστηκαν, και το ίδιο έκαναν και στο Ιράκ. Σε ποιους; Και πάλι σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Αν υπάρχει αναταραχή στο Ιράκ σήμερα, δυστυχώς, η Αμερική βρίσκεται πίσω από αυτό», υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ: 2.200 συλλήψεις φιλο-παλαιστίνιων διαδηλωτών σε πανεπιστήμια

Eurovision: Θα αφαιρέσουν παλαιστινιακές σημαίες και σύμβολα στο κοινό

Τέμπη: Συμπληρωματική μήνυση κατά Μητσοτάκη και άλλων πολιτικών

Η διακοπή των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και τι μπορεί να σημαίνει

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα