ΑΘΗΝΑ
21:06
|
18.04.2024
Το πικρό πάθημα της Ιταλίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μοιάζει να μην έχει γίνει μάθημα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το πικρό πάθημα της Ιταλίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μοιάζει να μην έχει γίνει μάθημα. Η χώρα που οι κυβερνήσεις της επί δεκαετίες συστηματικά αποδυνάμωναν το σύστημα υγείας υπέρ του ιδιωτικού τομέα με τη νόσο Covid βρέθηκε ανυπεράσπιστη, ιδίως στις ευάλωτες οικονομικά περιοχές του Νότου, χωρίς δομές και κυρίως χωρίς γιατρούς.

Τότε, η «καλοσύνη των ξένων» και μάλιστα από χώρες αποδιοπομπαίες (όπως η Ρωσία κι η Κούβα) είχε φροντίσει να προσφέρει αυτόβουλα αφειδώλευτη και ανυστερόβουλη βοήθεια σε επίπεδο υλικών και κυρίως έμπειρου και καλά καταρτισμένου προσωπικού. Αλλά και σήμερα, που η φτωχή εγκαταλελειμμένη και στον τομέα της υγείας από το κεντρικό κράτος Περιφέρεια της Καλαβρίας αντιμετωπίζει την ίδια κι ακόμη χειρότερη κατάσταση – χάρις στις περικοπές και τη λιτότητα, ιδίως στην υγεία, της δοτής κυβέρνησης του Μάριο Ντράγκι, που εφαρμόζει της πάνω από 500 «μεταρρυθμίσεις» για να τηρήσει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας(!) – η Κούβα ανταποκρίνεται και σχεδόν 500 γιατροί θα φθάσουν από το νησί της Καραϊβικής, για να βοηθήσουν τη φτωχή υγειονομική περίθαλψη της περιοχής.

Η Κούβα ήδη είχε στείλει περίπου 50 γιατρούς κατά τα πρώτα δύσκολα στάδια της πανδημίας , όταν άλλες χώρες της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ αδιαφορούσαν για τις εκατόμβες των νεκρών στη Χερσόνησο. Έτσι, τις προηγούμενες ημέρες στην πρεσβεία της Κουβανικής Δημοκρατίας στη Ρώμη, ο πρόεδρος της Περιφέρειας της Καλαβρίας Ρομπέρτο Οκιούτο υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με τον ιατρικό σύλλογο της Αβάνας  (CSMC) για την παροχή ιατρικών και υγειονομικών υπηρεσιών στην επικράτεια της περιοχής στην άκρη της ιταλικής μπότας. Όπως τονίζει στην ανακοίνωσή του, μετά το αίσιο πέρας της συμφωνίας, ο Οκιούτο, «χάρις στη συμφωνία αυτή θα είμαστε σε θέση να χρησιμοποιήσουμε προσωρινά στην Καλαβρία, έως ότου ολοκληρωθούν επιτυχώς όλοι οι διαγωνισμοί, εργαζομένους στον τομέα της υγείας από την Κούβα. Η κυβέρνηση της Καραϊβικής μπορεί να μας διαθέσει άμεσα 497 γιατρούς από διάφορες ειδικότητες».

Εμμέσως, ο Οκιούτο επέρριψε την ευθύνη για τη λειψανδρία σε ιατρικό προσωπικό, αλλά και σε υλικές υποδομές στις διαδικασίες που σχετίζονται με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και τη βραδύτητα, όπως και τα σχετικώς λιγότερα χρήματα αναλόγως με άλλους τομείς που δείχνουν οι αρχές στις Βρυξέλλες και τη Ρώμη. Βραδύτητα και μεγαλύτερη γραφειοκρατική διαδικασία στους διαγωνισμούς για τη δημόσια υγεία, δίνοντας  προτεραιότητα σε επενδύσεις στα κερδοφόρα για τους ιδιώτες μεγάλα έργα, τις τηλεπικοινωνίες και την υποτιθέμενη πράσινη ανάπτυξη. Έργα που κατά προτεραιότητα θα γεμίσουν τις τσέπες των μεγάλων πολυεθνικών, αλλά θα αφήσουν για μεταγενέστερο στάδιο και ίσως ουδέποτε αξιοποιήσιμες επεμβάσεις υπέρ των δημόσιων και κοινωνικών υπηρεσιών. Στην Καλαβρία, όπου τα νοσοκομεία έχουν μείνει επί πολλούς μήνες χωρίς εντατικές και πολλά ιατρικά τμήματα, οι διαδικασίες είναι τόσο περίπλοκες που δύο δισεκ. ευρώ που υποτίθεται πως θα δίνονταν για την  ανασύσταση του τομέα της υγείας στην υποβαθμισμένη Περιφέρεια  ουδέποτε διατέθηκαν.

Οι πρώτοι γιατροί από την Κούβα πρόκειται να αφιχθούν μέσα στον Σεπτέμβριο, εγκαινιάζοντας το πρώτο στάδιο της πιλοτικής συνεργασίας. Κατά προτεραιότητα θα είναι γιατροί που γνωρίζουν και μιλούν ιταλικά. «Οι υπόλοιποι», εξηγεί ο Οκιούτο, «προτού αναλάβουν την υπηρεσία, θα παρακολουθήσουν εντατικά μαθήματα για να μάθουν τη γλώσσα μας γρήγορα και καλά. Οι Κουβανοί γιατροί θα υποστηρίζονται διαρκώς από τους εργαζόμενούς μας στον υγειονομικό μας τομέα».

Η διαπραγμάτευση, που ευοδώθηκε με τη συμφωνία, είχε ξεκινήσει πριν  μήνες και είχε επιλεγεί να παραμείνει «εμπιστευτική» από την περιφερειακή διοίκηση, διότι – κατά τα λόγια του Οκιούτο – «ανάλογη λύση αναζητούσαν επίμονα και άλλα δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα». Τελικά, όπως τονίζει ο Περιφερειάρχης «το αποτέλεσμα που επιτεύχθηκε μας αποζημιώνει για το έργο που επιτελέσαμε και θα  μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε με μεγαλύτερη ηρεμία τα επόμενα βήματα για την αποκατάσταση και βελτίωση της περίθαλψης και της υγείας στην Περιφέρειά μας».

Βέβαια, η συμφωνία με την Κούβα δεν παύει να αποτελεί ημίμετρο και δεν διορθώνει την πολιτική των περικοπών στον νευραλγικό τομέα της υγείας και της περίθαλψης. Καμία κυβέρνηση, όχι μόνον οι παλαιότερες, αλλά και οι μέλλουσες,  σύμφωνα με τα προγράμματα των κομμάτων για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου που αφορούν την υγεία και όπως φανερώνουν οι πολλαπλές εκκλήσεις των ιατρικών συλλόγων, δεν έχουν στόχο να λύσουν το πρόβλημα της δημόσιας υγείας, αλλά να διαιωνίσουν τις αναπόφευκτες από την κρατική αδιαφορία αναποτελεσματικότητές της προς όφελος του ιδιωτικού τομέα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει…ΝΔ

ΣΥΡΙΖΑ: Να αντιδράσει άμεσα η κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα