ΑΘΗΝΑ
02:41
|
19.05.2024
Το Κίεβο δεν εκπλήσσει υποστηρίζοντας ότι η 29χρονη δολοφονήθηκε από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ουκρανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν την κατηγορία της Ρωσίας ότι οι ειδικές υπηρεσίες της Ουκρανίας ήταν πίσω από τη δολοφονία της Ντάρια Ντούγκινα, κόρης του υπερεθνικιστή Αλεξάντρ Ντούγκιν, η οποία έπεσε θύμα βομβιστικής επίθεσης μέσα στο αυτοκίνητό της. «Δεν λειτουργούμε με αυτόν τον τρόπο», δήλωσε ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας Ολεξίι Ντανίλοφ.

Στο Κίεβο, ο Ολεξίι Ντανίλοφ υποστήριξε ότι η Ουκρανία δεν είχε καμία σχέση με την επίθεση: «Έχουμε πιο σημαντικά καθήκοντα για τα αγόρια και τα κορίτσια μας… Η FSB (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας) το έκανε αυτό και τώρα προτείνει ότι κάποιος από τους ανθρώπους μας το έκανε», φέρεται να είπε στην ουκρανική τηλεόραση.

Ο σύμβουλος του προεδρικού γραφείου, Μιχάιλο Ποντόλιακ, δήλωσε ότι «η ρωσική προπαγάνδα ζει σε έναν φανταστικό κόσμο», προσθέτοντας ότι η βομβιστική επίθεση στο αυτοκίνητο ήταν μέρος ενός αγώνα εντός των ειδικών υπηρεσιών της Ρωσίας.

Από την άλλη, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) δήλωσε ότι εξιχνίασέ την υπόθεση και κατηγόρησε ευθέως την Ουκρανία. Οι ισχυρισμοί της αναφέρθηκαν ευρέως από την κρατική τηλεόραση και οι σχολιαστές που υποστηρίζουν το Κρεμλίνο ζήτησαν άμεση εκδίκηση.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης συνέδεσαν την ύποπτο που ταυτοποιήθηκε από την FSB με το σύνταγμα Αζόφ της Ουκρανίας, το οποίο η Μόσχα λέει ότι είναι τρομοκρατική ομάδα. Το σύνταγμα του Αζόφ αρνήθηκε κατηγορηματικά τον ισχυρισμό.

Η Ντάρια Ντούγκινα, σχολιάστρια σε ρωσικό εθνικιστικό τηλεοπτικό κανάλι, σκοτώθηκε όταν το αυτοκίνητό της ανατινάχθηκε στα περίχωρα της Μόσχας.

Ο πατέρας της, ο υπερεθνικιστής Αλεξάντρ Ντούγκιν, φημολογείται ότι μπορεί να ήταν ο στόχος της επίθεσης. Οι επεκτατικές ιδέες του για μια Νέα Ρωσία ή «Novorossiya» στο ουκρανικό έδαφος λέγεται ότι επηρέασαν την προσάρτηση της Κριμαίας από τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν το 2014.

Κατά τη διάρκεια του μνημόσυνου που διεξήχθη στη μνήμη της Ντάρια Ντούγκινα την Τρίτη στη Μόσχα, ο πατέρας της απέτινε φόρο τιμής στη μνήμη της ως «ανερχόμενο αστέρι στην αρχή του ταξιδιού της που δολοφονήθηκε βάναυσα μπροστά του από τους εχθρούς της Ρωσίας», και συνέχισε ζητώντας νίκη επί της Ουκρανίας.

«Πέθανε για τη Ρωσία, για τον λαό», ανέφερε μεταξύ άλλον ο Αλεξάντρ Ντούγκιν, ενώ η τελετή μνήμης έγινε με τιμές πολεμιστή και μάρτυρα που έπεσε υπέρ της πατρίδας.

Οι Ρώσοι βουλευτές την αποκάλεσαν «πολεμίστρια για την κυριαρχία της Ρωσίας». Ένας αμφιλεγόμενος βουλευτής, ο Λεονίντ Σλούτσκι, ζήτησε να μετονομαστεί μια πλατεία στο Κίεβο προς τιμήν της Ντάρια.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, καταδίκασε το «κακό, σκληρό έγκλημα» και απένειμε μεταθανάτια στη Ντάρια Ντούγκινα το παράσημο του θάρρους.

Η δολοφονία παραμένει κορυφαία είδηση για την ρωσική κρατική τηλεόραση. Όλα τα τηλεοπτικά κανάλια ανέφεραν ως γεγονός τους ισχυρισμούς της Υπηρεσίας Ασφαλείας της FSB ότι ο ένοχος ήταν μια μυστική πράκτορας της Ουκρανίας που επενέβαινε ένα αυτοκίνητο Mini Cooper.

Αλλά ορισμένοι αμφισβητούν το γεγονός ότι οι ρωσικές αρχές φέρεται να έλυσαν αυτή την υπόθεση και μάλιστα με την ταχύτητα με την οποία το έπραξαν. Η FSB χρειάστηκε λιγότερο από δύο ημέρες για να «λύσει» τη δολοφονία – δημοσιοποιώντας αναλυτική δήλωση καθώς και βίντεο.

Πολλοί πολιτικοί της αντιπολίτευσης, οι περισσότεροι από τους οποίους ζουν τώρα στο εξωτερικό λόγω διώξεων στη Ρωσία, διερωτώνται γιατί άλλες πολιτικές δολοφονίες στη χώρα παραμένουν ανεξιχνίαστες – συχνά για πολλά χρόνια. Υπάρχουν και άλλες ανησυχίες – ότι η δολοφονία της Ντάρια μπορεί να γίνει πρόσχημα για αυξημένη καταστολή στη Ρωσία ή για περαιτέρω επιθέσεις κατά της Ουκρανίας.

Η Ντάρια Ντούγκινα ήταν ένθερμη υποστηρίκτρια της ρωσικής σύγκρουσης με την Ουκρανία και πολιτικός σχολιαστής της οργάνωσης Διεθνές Ευρασιατικό Κίνημα του πατέρα της. Έγραφε τακτικά για μέσα ενημέρωσης υπέρ του Κρεμλίνου και είχε τεθεί υπό κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιούλιο ως «συχνή και υψηλού προφίλ συνεισφέρουσα παραπληροφόρησης σε σχέση με την Ουκρανία».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γάζα: Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων πλησιάζει τους 35.400

Αφγανιστάν: Τρεις Αφγανοί και τρεις Ισπανοί τουρίστες σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή λόγω του «Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας 2024»

Ψυχικές ασθένειες και εστιατόρια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα