ΑΘΗΝΑ
20:35
|
27.04.2024
Αν οι εξελίξεις για πανδημίες, ακρίβεια, πολέμους και κρίσεις σας έχουν γίνει εμμονή, τότε μπορεί να πάσχετε από άγχος και σωματικά προβλήματα υγείας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Είστε από αυτούς που είναι «κολλημένοι» με τις ειδήσεις, όντας εθισμένοι, και «τσεκάρουν» κάθε λίγο και λιγάκι αν υπάρχει κάποια νέα είδηση, μεταξύ άλλων και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης;

Εάν απαντήσατε καταφατικά τότε θα πρέπει να ηρεμήσετε και να πάρετε κάποιες αποστάσεις από τον καταιγισμό των γεγονότων επειδή είναι αρκετά πιθανό (σύμφωνα με μία νέα μελέτη που έγινε στις ΗΠΑ) να πάσχετε από στρες, άγχος και από άλλα σωματικά προβλήματα υγείας.

Μία ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον καθηγητή Μπράιαν ΜακΛάφλιν του Κολλεγίου Μέσων Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου του Τέξας Texas Tech δημοσίευσαν τα αποτελέσματα έρευνάς τους στο περιοδικό «Health Communication» αφού προηγουμένως μελέτησαν δειγματοληπτικά το φαινόμενο του λεγόμενου «εθισμού στις ειδήσεις» σε 1.100 ενήλικες. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις όπως «Με απορροφούν τόσο οι ειδήσεις που ξεχνάω τον κόσμο γύρω μου» ή «στο μυαλό μου συχνά γυρνάνε σκέψεις σχετικά με τις ειδήσεις» ή «δυσκολεύομαι να σταματήσω να διαβάζω ή να παρακολουθώ ειδήσεις» ή «συχνά δεν προσέχω στο σχολείο ή στη δουλειά μου επειδή διαβάζω ή παρακολουθώ τα νέα».

Τα ευρήματα έδειξαν ότι το 16,5% των ανθρώπων – περίπου ο ένας στους έξι – εμφανίζουν σημάδια «σοβαρά προβληματικής» κατανάλωσης ειδήσεων, σε σημείο που αυτές κυριαρχούν στη ζωή τους, διαταράσσοντας τις σχέσεις με την οικογένεια και τους φίλους τους, προκαλώντας δυσκολία συγκέντρωσης στα μαθήματα ή στις εργασιακές υποχρεώσεις τους και δημιουργώντας μια διάχυτη ανησυχία και αϋπνία.

Οι άνθρωποι αυτοί είναι πιθανότερο να εμφανίσουν διαταραχές της ψυχικής (το 74%) και σωματικής υγείας τους (το 61%), έναντι πολύ μικρότερων ποσοστών (8% και 6%) μεταξύ όσων δεν έχουν τέτοιο «κόλλημα» με τις ειδήσεις.

«Η παρακολούθηση των εξελίξεων διεθνώς στα μέσα ενημέρωσης μπορεί να δημιουργήσει μια κατάσταση υψηλής εγρήγορσης και διέγερσης σε μερικούς ανθρώπους, κάνοντας τον κόσμο να φαίνεται σαν ένα σκοτεινό και επικίνδυνο μέρος. Σε τέτοια άτομα μπορεί να εμφανιστεί ένας φαύλος κύκλος που δημιουργεί ψυχαναγκαστική σχέση με τις ειδήσεις, διαρκές “τσεκάρισμα” για νέες εξελίξεις όλη την ώρα. Όσο περισσότερο κάποιος το κάνει αυτό, τόσο υπάρχουν επιπτώσεις σε άλλες πλευρές της ζωής του», ανέφερε ο ΜακΛάφλιν.

Όπως είπε, είναι ανάγκη να βοηθηθούν ορισμένοι άνθρωποι να αποκτήσουν πιο υγιή σχέση με τις ειδήσεις, χωρίς βεβαίως να πάψουν να ενημερώνονται. Σε άλλες περιπτώσεις εθισμών και ψυχαναγκαστικών συμπεριφορών, η θεραπεία περιλαμβάνει την πλήρη διακοπή της προβληματικής συμπεριφοράς, όμως στην περίπτωση της ενημέρωσης αυτό είναι καλό να αποφευχθεί για να μην υπονομευθεί, μεταξύ άλλων, η ύπαρξη σωστά ενημερωμένων πολιτών, κάτι αναγκαίο στη δημοκρατία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών συντήρησης στην Αττική οδό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα