ΑΘΗΝΑ
14:15
|
23.04.2024
Η Νουρά μπιντ Σαΐντ αλ-Καχτάνι καταδικάστηκε με την κατηγορία ότι «χρησιμοποίησε το διαδίκτυο για να διαλύσει τον κοινωνικό ιστό» της χώρας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δικαστήριο της Σαουδικής Αραβίας καταδίκασε μια γυναίκα σε 45 χρόνια φυλάκισης για αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δήλωσε ομάδα υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Νουρά μπιντ Σαΐντ αλ-Καχτάνι καταδικάστηκε «πιθανότατα εντός της περασμένης εβδομάδας» από το Ειδικό Ποινικό Δικαστήριο της Σαουδικής Αραβίας με την κατηγορία ότι «χρησιμοποίησε το διαδίκτυο για να διαλύσει τον κοινωνικό ιστό» της χώρας και «παραβίασε τη δημόσια τάξη χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η οργάνωση DAWN με έδρα την Ουάσινγκτον, επικαλούμενη δικαστικά έγγραφα.

Η DAWN δήλωσε ότι λίγα είναι γνωστά για την Καχτάνι ή το περιεχόμενο των αναρτήσεών της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ότι συνεχίζει να ερευνά την υπόθεσή της. Η καταδίκη της Καχτάνι ήρθε λίγες εβδομάδες αφότου η Σάλμα αλ Σεχάμπ, μητέρα δύο παιδιών και υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο του Λιντς στη Βρετανία, καταδικάστηκε σε 34 χρόνια φυλάκισης επειδή ακολούθησε και έκανε retweet αντιφρονούντες και ακτιβιστές στο Twitter.

Ο Αμπντουλάχ αλ-Αούντ, Διευθυντής Έρευνας της DAWN για την Περιοχή του Κόλπου, δήλωσε ότι τόσο στις υποθέσεις Σεχάμπ όσο και Καχτάνι, οι σαουδαραβικές αρχές χρησιμοποίησαν «καταχρηστικούς» νόμους για να στοχεύσουν και να τιμωρήσουν Σαουδάραβες πολίτες επειδή επέκριναν την κυβέρνηση στο Twitter.

«Αλλά αυτή είναι μόνο η μισή ιστορία, επειδή ακόμη και ο πρίγκιπας διάδοχος (Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν) δεν θα επέτρεπε τέτοιες εκδικητικές και υπερβολικές ποινές εάν ένιωθε ότι αυτές οι ενέργειες θα αντιμετωπίζονταν με ουσιαστική μομφή από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές κυβερνήσεις. Σαφώς, αυτό δεν γίνεται», ανέφερε ο Αούντ στην ανακοίνωση της DAWN.

Σαουδάραβες αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι το βασίλειο δεν έχει πολιτικούς κρατούμενους. «Έχουμε κρατούμενους στη Σαουδική Αραβία που έχουν διαπράξει εγκλήματα και οι οποίοι παραπέμφθηκαν σε δίκη από τα δικαστήριά μας και κρίθηκαν ένοχοι», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Άντελ αλ Τζουμπέιρ, στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters τον περασμένο μήνα. «Η ιδέα ότι μπορεί να περιγραφούν ως πολιτικοί κρατούμενοι είναι γελοία», πρόσθεσε. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συναυλία αλληλεγγύης στον αγώνα των εκπαιδευτικών

Ιταλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι εντόπισαν τον ακριβή χώρο ταφής του Πλάτωνα

Κως: Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος στους γονείς του νεκρού βρέφους

Χανιά: 112 για φωτιά κοντά στον Ναύσταθμο Κρήτης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα