ΑΘΗΝΑ
09:42
|
25.04.2024
Ο πρόεδρος της Γαλλίας κάλεσε επίσης την Ευρώπη να «υπερασπιστεί» τις ελευθερίες και τις αξίες της και να «πολεμήσει» για αυτές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δεσμεύτηκε σήμερα να συνεχίσει την ανθρωπιστική, οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία και να ενισχύσει την ευρωπαϊκή ενότητα ως έναν τρόπο να ασκηθεί πίεση στη Ρωσία και να την εμποδίσει να κερδίσει τον πόλεμο στη χώρα.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε τη Ρωσία να κερδίσει στρατιωτικά τον πόλεμο», υποστήριξε ο Μακρόν σε ομιλία του σε Γάλλους πρεσβευτές στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων, θέτοντας ως στόχο να επιτραπεί στην Ουκρανία είτε να κερδίσει τον πόλεμο στρατιωτικά είτε να βρεθεί σε ισχυρή θέση ώστε να επιτύχει «ειρήνη κατόπιν διαπραγματεύσεων».

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για έναν μακρύ πόλεμο», προειδοποίησε ο Μακρόν, προσθέτοντας ότι αυτό θα συνεπαγόταν κλιμάκωση των εντάσεων για τα πυρηνικά εργοστάσια της Ουκρανίας. Ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε ότι η Γαλλία υποστηρίζει σθεναρά την αποστολή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) που έφτασε σήμερα στο εργοστάσιο της Ζαπορίζια για να αξιολογήσει την ασφάλειά του, και άφησε να εννοηθεί ότι θα τηλεφωνήσει στον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά την ολοκλήρωση της αποστολής της ΙΑΕΑ.

Ο Μακρόν δεσμεύθηκε επίσης να «συνεχίσει να συνομιλεί» με τη Ρωσία παρά τις επικρίσεις ορισμένων χωρών, ειδικά στην ανατολική Ευρώπη, οι οποίες έχουν υιοθετήσει μια σκληροπυρηνική στάση κατά της Μόσχας. «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να καταστήσουμε δυνατή μια ειρήνη μέσω διαπραγματεύσεων» όταν η Ρωσία και η Ουκρανία θα είναι έτοιμες για συνομιλίες, δήλωσε.

«Δεν πρέπει να αφήσουμε την Ευρώπη να διχαστεί» για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις συνέπειές του, υποστήριξε ο Μακρόν, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να ευθυγραμμιστεί με «πολεμοκάπηλους» ή να επιτρέψει σε χώρες από την ανατολική Ευρώπη να ενεργήσουν μόνες τους για να υποστηρίξουν το Κίεβο.

Σε μια σχεδόν δίωρη ομιλία που είχε σκοπό να περιγράψει τους στόχους της γαλλικής διπλωματίας το επόμενο έτος, ο Μακρόν επαίνεσε τις απόψεις που εξέφρασε ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στην Πράγα ως «πλήρως σύμφωνες» με τη δική του έκκληση για μια ισχυρότερη, πιο ανεξάρτητη και κυρίαρχη Ευρώπη.

Ο Μακρόν κάλεσε την Ευρώπη να «υπερασπιστεί» τις ελευθερίες και τις αξίες της και να «πολεμήσει» για αυτές, και προέτρεψε τους Γάλλους διπλωμάτες να απωθήσουν πιο επιθετικά την παραπληροφόρηση, τις ψευδείς ειδήσεις και την προπαγάνδα που διαδίδεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το Παρίσι πρέπει να χρησιμοποιήσει ορισμένα εργαλεία επικοινωνίας για να «σπάσει τη ρωσική, κινεζική ή τουρκική αφήγηση» και να είναι σε θέση «να πει πότε η Γαλλία δέχεται άδικη επίθεση, να πει τι πραγματικά έκανε η Γαλλία», είπε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αποδοκιμασία του Μάικ Τζόνσον στο Κολούμπια

Καλέσματα από Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την απεργία της Πρωτομαγιάς

Διώξεις σε 18 «ανθρώπους» του Τραμπ για απόπειρα αλλοίωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων του 2020

Μετά τις Ευρωεκλογές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα