ΑΘΗΝΑ
00:32
|
01.05.2024
Η Ρωσία, που καλείται να εγκαταλείψει το σταθμό, δήλωσε ότι το ψήφισμα δεν αναφέρεται στον συστηματικό βομβαρδισμό του εργοστασίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Διεθνούς Υπηρεσίας Πυρηνικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), του παρατηρητηρίου πυρηνικών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ενέκρινε σήμερα ψήφισμα που απαιτεί από τη Ρωσία να τερματίσει την κατοχή του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, δήλωσαν διπλωμάτες που παρευρέθηκαν στη συνάντηση σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Το ψήφισμα είναι το δεύτερο για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΙΑΕΑ και το περιεχόμενό τους είναι πολύ παρόμοιο, αν και το πρώτο ψήφισμα τον Μάρτιο προηγήθηκε της ανάληψης του ελέγχου του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια από τις ρωσικές δυνάμεις. Και τα δύο ψηφίσματα προτάθηκαν από τον Καναδά και την Πολωνία εξ ονόματος της Ουκρανίας, η οποία δεν συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο, το κορυφαίο όργανο χάραξης πολιτικής της ΙΑΕΑ.

Το κείμενο, το οποίο αναφέρει ότι το διοικητικό συμβούλιο καλεί τη Ρωσία να «σταματήσει αμέσως όλες τις ενέργειες εναντίον ή εντός του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια και οποιασδήποτε άλλης πυρηνικής εγκατάστασης στην Ουκρανία», εγκρίθηκε με 26 ψήφους υπέρ, 2 ψήφους κατά και 7 αποχές, δήλωσαν οι διπλωμάτες. Η Ρωσία και η Κίνα ήταν οι χώρες που ψήφισαν κατά, ενώ η Αίγυπτος, η Νότια Αφρική, η Σενεγάλη, το Μπουρουντί, το Βιετνάμ, η Ινδία και το Πακιστάν απείχαν, πρόσθεσαν.

Το ψήφισμα προσθέτει ότι η κατοχή του εργοστασίου από τη Ρωσία αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο πυρηνικού ατυχήματος. Το ουκρανικό προσωπικό συνεχίζει να λειτουργεί το εργοστάσιο σε συνθήκες που η ΙΑΕΑ έχει εκτιμήσει ότι θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του χώρου.

Το διοικητικό συμβούλιο «αποδοκιμάζει τις επίμονες βίαιες ενέργειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας εναντίον πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της συνεχιζόμενης παρουσίας ρωσικών δυνάμεων και προσωπικού [του πυρηνικού σώματος της Ρωσίας] Rosatom στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια», αναφέρει το κείμενο του ψηφίσματος.

Η αποστολή της Ρωσίας στην ΙΑΕΑ δήλωσε ότι «η αχίλλειος πτέρνα αυτού του ψηφίσματος» είναι ότι δεν αναφέρεται στον συστηματικό βομβαρδισμό του εργοστασίου. «Ο λόγος είναι απλός. Αυτός ο βομβαρδισμός πραγματοποιείται από την Ουκρανία, η οποία υποστηρίζεται και προστατεύεται από τις δυτικές χώρες με κάθε δυνατό τρόπο», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Συνάντηση Μπλίνκεν με το βασιλιά της Ιορδανίας για τη Γάζα

Φιλιππίνες και Κίνα σε νέα αντιπαράθεση για αμφισβητούμενο ύφαλο

Στο Δικαστήριο της Χάγης προσέφυγε ο Ισημερινός κατά του Μεξικού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα