ΑΘΗΝΑ
18:52
|
18.05.2024
Περίμενε για ώρες στο αστυνομικό τμήμα μετά την κλήση του, ενώ κλήθηκε για ανάκριση και ο πρώην πρωθυπουργός Άλι Λάραγεντ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ηλικιωμένος ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τυνησίας περίμενε περισσότερες από 10 ώρες να ανακριθεί από την αστυνομία αφότου έφτασε για να απαντήσει σε κλήση, είπε ο δικηγόρος του τη Δευτέρα, κατηγορώντας τις αρχές για κατάχρηση.

Ο Ρασίντ Γκανουσί , 81 ετών, επικεφαλής του ισλαμιστικού κόμματος Ενάντα και πρόεδρος του διαλυμένου κοινοβουλίου, αντιμετωπίζει έρευνα για κατηγορίες σχετικά με την τρομοκρατία, τις οποίες το κόμμα του αρνείται, αποκαλώντας την πολιτική επίθεση σε εχθρό του προέδρου Κάις Σαϊντ.

Το κόμμα του Γκανουσί έχει κατηγορήσει τον Σαϊντ για αντιδημοκρατικό πραξικόπημα από τότε που κατέλαβε τις περισσότερες εξουσίες το περασμένο καλοκαίρι, καθώς έκλεισε το κοινοβούλιο και κινήθηκε να κυβερνήσει με διάταγμα, εξουσίες που έχει επισημοποιήσει σε μεγάλο βαθμό με ένα νέο σύνταγμα που επικυρώθηκε σε δημοψήφισμα του Ιουλίου.

Δεκάδες διαδηλωτές, συμπεριλαμβανομένων δικηγόρων και πολιτικών ακτιβιστών, συγκεντρώθηκαν έξω από το αστυνομικό τμήμα για να διαδηλώσουν ενάντια στην ανάκριση του Γκανουσί όταν έφτασε εκεί λίγο μετά το μεσημέρι.

«Το αστυνομικό κράτος τελείωσε. Είμαστε μαζί σου Γκανουσί», φώναξαν κάποιοι από τους διαδηλωτές. Άλλοι φώναζαν: «Ελευθερία».

Οι δικηγόροι του Γκανουσί δήλωσαν ότι αυτός και ένα άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος, ο πρώην πρωθυπουργός Άλι Λάραγεντ, θα ανακριθούν από την αστυνομία για «αποστολή τζιχαντιστών στη Συρία», κατηγορίες που οι ίδιοι και το κόμμα λένε είναι αβάσιμες.

Η αστυνομία άρχισε να ανακρίνει τον Λάραγεντ πέντε ώρες μετά την άφιξη των ανδρών, είπε ο δικηγόρος.

Οι αρχές της Τυνησίας δεν έχουν κάνει καμία δήλωση σχετικά με τον λόγο για την κλήση του Γκανουσί. Τον περασμένο μήνα αρκετοί πρώην αξιωματούχοι ασφαλείας και δύο μέλη της Ενάντα συνελήφθησαν με κατηγορίες που συνδέονται με Τυνήσιους που ταξίδευαν για τζιχάντ.

Ο ηγέτης της Ενάντα υπήρξε βασικός παράγοντας στην πολιτική της Τυνησίας από την επανάσταση του 2011 που έφερε τη δημοκρατία, με το κόμμα του να προσχωρεί σε πολλές διαδοχικές κυβερνήσεις συνασπισμού.

Όταν ο Σαϊντ κατέλαβε τις περισσότερες εξουσίες το περασμένο καλοκαίρι και έκλεισε το κοινοβούλιο, ο Γκανουσί τον κατηγόρησε για ένα αντιδημοκρατικό πραξικόπημα, κάτι που ο πρόεδρος έχει αρνηθεί.

Μιλώντας στο Reuters αργά το Σάββατο, ο Γκανούτσι είπε ότι η κλήση ήταν «μια νέα προσπάθεια στόχευσης αντιπάλων και ένα νέο βήμα προς τον αποκλεισμό».

Πηγές της αστυνομίας εκτιμούν ότι περίπου 6.000 Τυνήσιοι ταξίδεψαν στη Συρία και το Ιράκ την περασμένη δεκαετία για να ενταχθούν σε τζιχαντιστικές ομάδες συμπεριλαμβανομένου του Ισλαμικού Κράτους. Πολλοί σκοτώθηκαν εκεί ενώ άλλοι διέφυγαν και επέστρεψαν στην Τυνησία.

«Ήμουν ενάντια σε αυτό το φαινόμενο και έλαβα μέτρα για να το περιορίσω», είπε ο Λάραγεντ, λέγοντας ότι η κλήση είχε κατασκευαστεί για να αποσπάσει την προσοχή του κοινού από τις υψηλές τιμές.

Τα κοσμικά κόμματα κατηγόρησαν την Ενάντα ότι είναι επιεικής προς τους ισλαμιστές μαχητές, κάτι που το κόμμα αρνείται εδώ και καιρό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η πρόεδρος της Γεωργίας άσκησε βέτο στο νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες»

Ηλιόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κοροϊδεύει τον κόσμο

Ανδρουλάκης: «Χιλιάδες αγρότες είναι υπό ομηρία»

Τουλάχιστον 50 νεκροί από πλημμύρες στο Αφγανιστάν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα