ΑΘΗΝΑ
12:08
|
03.05.2024
Η πρόβλεψη του κινδύνου σεισμών από την πρακτική «είναι περίπλοκη και παραμένει μια επιστημονική πρόκληση», σύμφωνα με έκθεση της Βρετανικής Γεωλογικής Εταιρείας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ήρε επίσημα σήμερα την απαγόρευση της υδραυλικής ρωγμάτωσης (fracking) για σχιστολιθικό φυσικό αέριο στην Αγγλία, επικαλούμενη τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και την «οπλοποίηση της ενέργειας» ως αιτιολογία για τη διερεύνηση «όλων των οδών» για την επίτευξη ενεργειακής ασφάλειας.

Στην Αγγλία ισχύει μορατόριουμ στην παραγωγή σχιστολιθικού φυσικού αερίου από το 2019, εν μέσω ανησυχιών για μικρούς σεισμούς που πυροδοτήθηκαν από τη διαδικασία υδραυλικής ρωγμάτωσης. Ο στόχος του Ηνωμένου Βασιλείου για μείωση των εκπομπών άνθρακα σε καθαρό μηδέν έως το 2050 είχε επίσης δει το fracking να μένει εκτός ατζέντας τα τελευταία χρόνια.

Παρά τις προειδοποιήσεις των ενεργειακών αναλυτών ότι οποιαδήποτε σημαντικά ωφέλη από την παραγωγή σχιστολιθικού φυσικού αερίου θα μπορούσαν να απέχουν πολλά χρόνια, η νέα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Λιζ Τρας, έχει καταστήσει την άρση της απαγόρευσης κεντρικό στοιχείο της ενεργειακής της στρατηγικής, με στόχο η χώρα να γίνει καθαρός εξαγωγέας ενέργειας έως το 2040. Το Ηνωμένο Βασίλειο επιβεβαίωσε επίσης την υποστήριξή του για έναν νέο γύρο αδειοδότησης για την αναζήτηση νέων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα.

Μια επίσημη απόφαση για το fracking αναμενόταν μετά από μια επιστημονική ανασκόπηση των επιπτώσεων της εξόρυξης, συμπεριλαμβανομένου του σεισμικού κινδύνου, από τη Βρετανική Γεωλογική Εταιρεία, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα. Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η πρόβλεψη του κινδύνου σεισμών και του μεγέθους τους «είναι περίπλοκη και παραμένει μια επιστημονική πρόκληση». Το υπουργείο Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής της Βρετανίας, ωστόσο, υποστήριξε ότι η άρση της απαγόρευσης θα επέτρεπε τη συλλογή περαιτέρω δεδομένων.

Το fracking δεν είναι δημοφιλές στο Ηνωμένο Βασίλειο, με μια κυβερνητική ανάλυση του 2021 να διαπιστώνει ότι το 44% των πολιτών αντιτίθεται στην πρακτική και μόνο το 17% την υποστηρίζει. Οι απαγορεύσεις παραμένουν σε ισχύ στη Σκωτία και την Ουαλία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυροσβεστική: Αύξηση σχεδόν 22% στις πυρκαγιές σε σχέση με το 2023

Eurovision: Θα αφαιρέσουν παλαιστινιακές σημαίες και σύμβολα στο κοινό

Τέμπη: Συμπληρωματική μήνυση κατά Μητσοτάκη και άλλων πολιτικών

Η διακοπή των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και τι μπορεί να σημαίνει

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα