Η Ουάσινγκτον παρουσίασε σήμερα μια στρατηγική για τον Ειρηνικό που έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει τη συνεργασία των ΗΠΑ με περισσότερα από δώδεκα νησιωτικά έθνη σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή και η θαλάσσια ασφάλεια, ενώ δεσμεύτηκε να επεκτείνει τη διπλωματική παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή.
Η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα τη νέα στρατηγική της, καθώς και σχέδια για νέα βοήθεια ύψους 810 εκατομμυρίων δολαρίων για τα έθνη των νησιών του Ειρηνικού, ενώ ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί με ηγέτες που συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής ΗΠΑ-Ειρηνικού.
Ο Λευκός Οίκος σχεδιάζει να ζητήσει από το Κογκρέσο να διαθέσει 600 εκατομμύρια δολάρια σε διάστημα 10 ετών για να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη, να προωθήσει τις προσπάθειες αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στον τομέα της αλιείας στον Ειρηνικό, να δημιουργήσει μια περιφερειακή αποστολή της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ στη Σούβα των Φίτζι και να ανοίξει πρεσβείες στα Νησιά Σολομώντος, την Τόνγκα και το Κιριμπάτι.
Στα σχέδια του Λευκού Οίκου περιλαμβάνεται επίσης η αναγνώριση των Νήσων Κουκ και του Νιούε ως κυρίαρχα κράτη, μετά από «κατάλληλες διαβουλεύσεις». Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών αναγνώρισε το δικαίωμα των δύο αυτοδιοικούμενων νησιών να συνάψουν διπλωματικές σχέσεις με άλλες χώρες στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Το έγγραφο στρατηγικής σημειώνει «αυξημένες γεωπολιτικές επιπτώσεις στον ανταγωνισμό» για τις νησιωτικές χώρες του Ειρηνικού που επηρεάζουν επίσης άμεσα τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Όλο και περισσότερο αυτές οι επιπτώσεις περιλαμβάνουν πίεση και οικονομικό εξαναγκασμό από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, η οποία κινδυνεύει να υπονομεύσει την ειρήνη, την ευημερία και την ασφάλεια της περιοχής και κατ’ επέκταση των Ηνωμένων Πολιτειών», αναφέρει το έγγραφο καταλήγοντας ότι «Αυτές οι προκλήσεις απαιτούν ανανεωμένη δέσμευση των ΗΠΑ σε ολόκληρη την περιοχή των Νήσων του Ειρηνικού».
Μεταξύ των ευρύτερων στόχων στρατηγικής που έθεσε η κυβέρνηση Μπάιντεν στο έγγραφο είναι η επέκταση του αριθμού των αμερικανικών διπλωματικών αποστολών από έξι σε εννέα σε όλο τον Ειρηνικό και η ολοκλήρωση των εργασιών για την ανανέωση των συμφωνιών στρατηγικής εταιρικής σχέσης με τα νησιωτικά έθνη του Παλάου, της Μικρονησίας και των Νήσων Μάρσαλ που πρόκειται να λήξουν σύντομα.
Η στρατηγική προβλέπει επίσης την αύξηση της παρουσίας της ακτοφυλακής των ΗΠΑ, της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας και του Πενταγώνου στην περιοχή του Ειρηνικού.
Στη διήμερη σύνοδο κορυφής ΗΠΑ-Ειρηνικού συμμετέχουν ηγέτες από τα Φίτζι, τις Νήσους Μάρσαλ, τη Μικρονησία, το Παλάου, την Παπούα Νέα Γουινέα, τη Σαμόα, τις Νήσους Σολομώντα, την Τόνγκα, το Τουβαλού, τις Νήσους Κουκ, τη Γαλλική Πολυνησία και τη Νέα Καληδονία. Το Βανουάτου και το Ναουρού έστειλαν εκπροσώπους και η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και ο γενικός γραμματέας του Φόρουμ των Νήσων του Ειρηνικού έστειλαν παρατηρητές, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.
Τα σχέδια για τη σύνοδο ανακοινώθηκαν νωρίτερα αυτό το μήνα, λίγες ημέρες αφότου οι Νησοι του Σολομώντα, που τον Απρίλιο υπέγραψαν σύμφωνο ασφαλείας με την Κίνα, κάλεσαν τις ΗΠΑ και τη Βρετανία να μην στείλουν πολεμικά πλοία στο έθνος του Νότιου Ειρηνικού μέχρι να αναθεωρηθούν οι διαδικασίες έγκρισης.
Την περασμένη εβδομάδα, οι Νήσοι Μάρσαλ αποσύρθηκαν από μια διαπραγματευτική συνεδρία με τις ΗΠΑ για το Σύμφωνο Ελεύθερης Σύνδεσης, το οποίο λήγει το επόμενο έτος, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν ασχολούνται με την αξίωσή τους για κατάλληλες αποζημιώσεις για τη διεξαγωγή πυρηνικών δοκιμών στα νησιά από τις ΗΠΑ.