ΑΘΗΝΑ
15:04
|
24.04.2024
«Η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί μόνο μετά την ανάπτυξη σαφών παραμέτρων για την ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης», λέει ο Ρούμενη Ράντεφ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με αφορμή την δήλωση των προέδρων 9 χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που στηρίζουν το αίτημα του Κιέβου για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο Βούλγαρος πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ δήλωσε ότι είναι κατά της ένταξης της Ουκρανίας στη Συμμαχία, μέχρι να λήξει η σύγκρουση με τη Ρωσία.

«Ο αρχηγός του κράτους Ρούμεν Ράντεφ δεν συμφωνεί με το πλήρες κείμενο της δήλωσης που υιοθετήθηκε από ορισμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης σχετικά με την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Ο Πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ υποστηρίζει τις άλλες θέσεις που περιέχονται στο έγγραφο», αναφέρεται στην τοποθέτηση του Βούλγαρου προέδρου.

Οι χώρες στις οποίες αναφέρεται είναι η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Τσεχία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, το Μαυροβούνιο και η Βόρεια Μακεδονία, οι πρόεδροι των οποίων δήλωσαν, προχθές Κυριακή, ότι υποστηρίζουν την πορεία του Κιέβου προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ, μετά την αίτησή του την Παρασκευή. Οι πρόεδροι των εννέα χωρών σε κοινή τους δήλωση ανέφεραν ότι «στέκονται σταθερά πίσω» από μια απόφαση του ΝΑΤΟ που ελήφθη στη σύνοδο κορυφής του Βουκουρεστίου το 2008 σχετικά με τις προοπτικές ένταξης της Ουκρανίας στη συμμαχία.

Υπενθυμίζεται ότι η Βουλγαρία και η Ουγγαρία είναι οι δύο μοναδικές χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που δεν βοηθούν την Ουκρανία με παροχή άμεσης στρατιωτικής βοήθειας, ενώ και η Ουγγαρία απουσιάζει από τους υπογράφοντες.

Στη Βουλγαρία, επί του παρόντος, μια υπηρεσιακή κυβέρνηση που διορίστηκε από τον πρόεδρο βρίσκεται στην εξουσία, καθώς η χώρα διεξήγαγε πρόωρες βουλευτικές εκλογές την Κυριακή, το αποτέλεσμα των οποίων προδιαγράφει ιδιαίτερες δυσκολίες για σχηματισμό κυβέρνησης.

Η ένταξη στη συμμαχία απαιτεί την ομόφωνη υποστήριξη και των 30 μελών της και δεν υπάρχει διαδικασία fast-track. Η συνθήκη του ΝΑΤΟ περιλαμβάνει διατάξεις, ιδίως το άρθρο 5 της ρήτρας συλλογικής άμυνας, που περιορίζουν την αποδοχή ενός υποψηφίου που βρίσκεται σε πόλεμο ή έχει αμφισβητούμενα εδάφη.

«Η Βουλγαρία αποτελεί μέρος της δήλωσης της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008 σχετικά με τη μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας, αλλά η δήλωση αυτή υιοθετήθηκε σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον ασφαλείας. Οι στρατιωτικές ενέργειες στο έδαφος της Ουκρανίας σήμερα απαιτούν να συζητηθεί η ένταξή της στη Συμμαχία στο πλαίσιο της πλήρους σύνθεσης του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου και να μην οδηγήσει στον κίνδυνο άμεσης εμπλοκής των χωρών του ΝΑΤΟ στον πόλεμο», αναφέρεται στη θέση του Βούλγαρου προέδρου.

Σύμφωνα με τον Ράντεφ, «η απόφαση για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να ληφθεί μόνο μετά την ανάπτυξη σαφών παραμέτρων για την ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, οι οποίες θα πρέπει να γίνουν αποδεκτές και να εφαρμοστούν και από τις δύο εμπόλεμες χώρες».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στην Κίνα ο Μπλίνκεν- Πιθανή μια συνάντηση με τον Σι Τζινπίνγκ

Ζαχάροβα: Εμπρηστικές οι ασκήσεις του ΝΑΤΟ στα σύνορα με την Φινλανδία

Πούτιν: Η Ρωσία έτοιμη να συνεργαστεί με όσους ενδιαφέρονται για την παγκόσμια ασφάλεια

Νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν για κακόβουλη διαδικτυακή δραστηριότητα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα