ΑΘΗΝΑ
09:23
|
26.04.2024
Πρόκειται για την έβδομη εκτόξευση πυραύλων από τη χώρα μέσα σε δύο εβδομάδες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε δύο βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς προς τα ανατολικά της ύδατα, μία ημέρα αφότου προειδοποίησε ότι η ανάπτυξη ενός αμερικανικού αεροπλανοφόρου κοντά στην Κορεατική Χερσόνησο υποδαυλίζει τις περιφερειακές εντάσεις.

Το Γενικό Επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι εντόπισε δύο εκτοξεύσεις πυραύλων από την ανατολική παράκτια πόλη Μουντσόν της Βόρειας Κορέας. Πρόσθεσε ότι ο στρατός της Νότιας Κορέας έχει ενισχύσει τη στάση επιτήρησης και διατηρείται σε ετοιμότητα σε στενό συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο υφυπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας, Τοσίρο Ίνο, επιβεβαίωσε επίσης τις εκτοξεύσεις, χαρακτηρίζοντας τις δραστηριότητες της Πιονγκγιάνγκ «απολύτως απαράδεκτες» καθώς απειλούν την περιφερειακή και διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.

Ο Ίνο ανέφερε ότι τα όπλα θα μπορούσαν να είναι βαλλιστικοί πύραυλοι που εκτοξεύονται από υποβρύχια. «Συνεχίζουμε να αναλύουμε λεπτομέρειες των πυραύλων, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας να έχουν εκτοξευθεί από τη θάλασσα», δήλωσε.

Ο στρατός της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας εκτίμησε ότι οι πύραυλοι πέταξαν περίπου 350 χιλιόμετρα και έφτασαν σε μέγιστα υψόμετρα 90-100 χιλιομέτρων πριν πέσουν στα ύδατα μεταξύ της Κορεατικής Χερσονήσου και της Ιαπωνίας.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Φούμιο Κισίντα, έδωσε οδηγίες στους αξιωματούχους να συγκεντρώσουν και να αναλύσουν όλες τις πληροφορίες που μπορούσαν και να επισπεύσουν τυχόν ενημερώσεις σχετικά με τις εκτοξεύσεις στο κοινό. Το γραφείο του ανακοίνωσε επίσης ότι επιδιώκει να διασφαλίσει την ασφάλεια όλων των αεροσκαφών και των πλοίων στα ύδατα γύρω από την Ιαπωνία, ενώ προετοιμάζεται για τυχόν απρόοπτα.

Το προεδρικό γραφείο της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι ο Διευθυντής Εθνικής Ασφάλειας, Κιμ Σουνγκ-χαν, συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση ασφαλείας για τις εκτοξεύσεις, όπου εξετάστηκε η αμυντική ετοιμότητα της χώρας και συζητήθηκαν τρόποι ενίσχυσης της συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων απειλών της Βόρειας Κορέας.

Η Σεούλ προειδοποίησε ότι οι διαδοχικές προκλήσεις της Πιονγκγιάνγκ θα επιδεινώσουν τη διεθνή απομόνωσή της και θα αυξήσουν την «αστάθεια του καθεστώτος» επιδεινώνοντας την οικονομία της και τα μέσα διαβίωσης των κατοίκων της.

Η Διοίκηση Ινδο-Ειρηνικού των ΗΠΑ ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι εκτοξεύσεις δεν αποτέλεσαν άμεση απειλή για το προσωπικό ή το έδαφος των ΗΠΑ ή για τους συμμάχους τους. Ωστόσο, δήλωσε ότι οι εκτοξεύσεις υπογραμμίζουν «τον αποσταθεροποιητικό αντίκτυπο» των παράνομων προγραμμάτων όπλων μαζικής καταστροφής και βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας, ενώ επανέλαβε ότι οι δεσμεύσεις των ΗΠΑ για την άμυνα της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας παραμένουν «σιδερένιες».

Η Νότια Κορέα και οι Ηνωμένες Πολιτείες ολοκλήρωσαν την Παρασκευή διήμερη στρατιωτική άσκηση, στην οποία συμμετείχε το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο USS Ronald Reagan, μετά τις τριμερείς ασκήσεις τους με την Ιαπωνία την Πέμπτη, ενώ χθες ανακοινώθηκε η διεξαγωγή κοινών ασκήσεων ΗΠΑ-Ιαπωνίας, στις οποίες θα συμμετέχει επίσης το Ronald Reagan.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέα Ιωνία: Νεκρός ο άνδρας που έπεσε στις γραμμές του ΗΣΑΠ

Τροχαίο με έναν νεκρό στην Ελευσίνα

Με τον Ιερώνυμο ο Μητσοτάκης, στα νησιά ο Κασσελάκης

Η Ελλάδα αποχαιρετά την Ολυμπιακή Φλόγα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα