ΑΘΗΝΑ
10:09
|
19.04.2024
Η Γερμανία ενδέχεται να χρειαστεί να περιορίσει προσωρινά τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας  συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για «λουκέτα» σε νοσοκομεία και κλινικές στη Γερμανία εξαιτίας των τιμών της ενέργειας αλλά και μεγεθυνόμενο κίνδυνο χρεοκοπίας, έκανε λόγο χθες Κυριακή ο υπουργός Υγείας της χώρας Καρλ Λάουτερμπαχ, καθώς το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος και ο ραγδαία αυξανόμενος πληθωρισμός «πνίγουν» τον τομέα της υγείας

«Τα νοσοκομεία βρίσκονται σε μια πολύ ιδιαίτερη κατάσταση. Αν δεν αντιδράσουμε γρήγορα και στ’ αλήθεια δραστικά, θα υπάρξουν κλεισίματα» δομών υγείας, τόνισε ο κ. Λάουτερμπαχ κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Διευκρίνισε πως προγραμματίζει να διεξαγάγει συνομιλίες με τον υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ αύριο Τρίτη για τη χορήγηση μεγαλύτερης ομοσπονδιακής οικονομικής βοήθειας σε νοσοκομεία και κλινικές. Πρόσθεσε πως δεν μπορεί να αποκαλύψει αριθμούς πριν τη συζήτηση.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ομοσπονδία των Νοσοκομείων της Γερμανίας κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει δράση άμεσα για να αποτρέψει τον κίνδυνο κλεισίματος νοσοκομείων, τονίζοντας πως ο κλάδος αντιμετωπίζει κενό χρηματοδότησης για την κάλυψη των αναγκών του σε υλικά και ενέργεια που θα φθάσει περί τα 15 δισ. ευρώ το 2022 και το 2023.

Αν και αμφισβήτησε τον αριθμό αυτό, ο κ. Λάουτερμπαχ συμφώνησε ότι «τα νοσοκομεία θα αντιμετωπίσουν πολύ δραστικό πρόβλημα ρευστότητας τους αμέσως προσεχείς μήνες».

Διαδηλώσεις για την ακρίβεια και προετοιμασία για τον χειμώνα

Το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων Deutsche Presse-Agentur (DPA) μετέδωσε την περασμένη Τρίτη ότι περίπου 7.000 διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους σε περισσότερες από 15 πόλεις της Γερμανίας, ζητώντας από την κυβέρνηση να προσφέρει ένα προσιτό επίπεδο ζωής και να σταματήσει να παρέχει όπλα στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα, σε μια προσπάθεια να προετοιμαστεί για έναν χειμώνα χωρίς ρωσικά ενεργειακά αποθέματα, η Γερμανία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου της έχουν καλυφθεί έως και 95%, ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν.

Επιπλέον, η Γερμανία ενδέχεται να χρειαστεί να περιορίσει προσωρινά τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας  συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας. Οι Financial Times ανέφεραν ότι ο επικεφαλής τεχνικός διευθυντής του κύριου φορέα εκμετάλλευσης δικτύου της Γερμανίας Amprion, είπε ότι αυτή θα μπορούσε να είναι η «έσχατη λύση» της Γερμανίας.

Εκκρεμεί το ζήτημα των πυρηνικών σταθμών

Εντωμεταξύ, χωρίς αποτέλεσμα έληξε αργά χθες Κυριακή η νέα συνάντηση μεταξύ του καγκελάριου Όλαφ Σολτς, του υπουργού Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και του υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ με αντικείμενο το μέλλον των τριών πυρηνικών σταθμών που απομένουν σε λειτουργία.

Η συζήτηση αναμένεται να συνεχιστεί σήμερα.

«Θα λύσουμε το πολύ συγκεκριμένο πρακτικό ζήτημα πολύ σύντομα, εντός της επόμενης εβδομάδας», δήλωσε την Παρασκευή ο καγκελάριος, ενώ ο επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Λαρς Κλινγκμπάιλ είχε τονίσει ότι ανέμενε το θέμα να ξεκαθαρίσει έως χθες.

Οι Πράσινοι, από την πλευρά τους, αποφάσισαν χθες στο Συνέδριό τους στη Βόνη ότι θα ζητήσουν την διατήρηση των πυρηνικών σταθμών Isar 2 και Νεκαρβεστχάιμ 2 σε εφεδρεία έως την 15η Απριλίου του 2023. Εφόσον κριθεί απαραίτητο, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ενέργειας, επισημαίνεται στο ψήφισμα των Πρασίνων. Οι Φιλελεύθεροι (FDP) όμως τάσσονται υπέρ της διατήρησης των τριών σταθμών σε λειτουργία τουλάχιστον μέχρι το 2024 και ζητούν ακόμη και την ενεργοποίηση σταθμών που έχουν ήδη κλείσει.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Από σήμερα η πληρωμή επιδομάτων και Δώρου Πάσχα από τη ΔΥΠΑ

Ο καιρός σήμερα: Βροχές και καταιγίδες ξανά

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Το WFP έστειλε στη Γάζα κονσέρβες με… σκουλήκια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα