ΑΘΗΝΑ
10:25
|
26.04.2024
Εξοπλιστικά, ελληνοτουρκικά και ενεργειακό στην ατζέντα της αυριανής συνάντησής του με τον πρωθυπουργό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Γερμανίας, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και ο τουρκικός αναθεωρητισμός αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της επίσκεψης του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς, που φτάνει σήμερα στην Αθήνα, μετά τη συνάντησή του στο Παρίσι με τον Εμμανουέλ Μακρόν, και αύριο αναμένεται να έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Γερμανός καγκελάριος αναμένεται ακόμα να συζητήσουν για τα εξοπλιστικά, στη συνάντησή τους που θα πραγματοποιηθεί, το μεσημέρι της Πέμπτης, παραμονή της εθνικής επετείου, με τα γερμανικά τεθωρακισμένα Marder από τη συμφωνία κυκλικής ανταλλαγής οπλικών συστημάτων Βερολίνου – Αθήνας προς στήριξη του Κιέβου, να αναμένονται στην στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle, δεν είναι κρυφό ότι για τη γερμανική κυβέρνηση η σημασία της ιδιότυπης ανταλλαγής αρμάτων μάχης (40 γερμανικά Marder για την Ελλάδα και 40 ελληνικά, σοβιετικού τύπου παλαιά BMP-1 για την Ουκρανία) είναι μεγάλη. Με τις συμφωνίες «Ringtausch» που εδώ και μήνες δρομολογεί η γερμανική κυβέρνηση με την Ελλάδα και χώρες της ανατολικής Ευρώπης, πχ. Τσεχία ή Πολωνία, προσπαθεί να υλοποιήσει την υπόσχεσή της για στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας επί του πεδίου με άρματα μάχης. Μόνο που δεν θέλει να τα στείλει η ίδια απευθείας στην Ουκρανία για να μη γίνει «εμπόλεμο μέρος», αλλά μέσω τρίτων χωρών, οι οποίες με τη σειρά τους επωφελούνται από την αναβάθμιση -υπάρχει βέβαια και η αντίθετη άποψη- των εξοπλιστικών τους δυνατοτήτων.

Οι πιθανές γερμανικέ επενδύσεις, δεν θα λείψουν από την συνάντηση των δύο ηγετών καθώς σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές της Welt, ο γερμανικός εξοπλιστικός κολοσσός KMW σχεδιάζει συνεργασία επί ελληνικού εδάφους, στο πλαίσιο της παραγωγής τεθωρακισμένων Leopard 2, ενώ και τα ζητήματα της ενεργειακής κρίσης θα απασχολήσουν τους δύο ηγέτες.

Όσο για τα ελληνοτουρκικά, αν και η γερμανική κυβέρνηση είναι φειδωλή στις δηλώσεις της για το θέμα, αναλυτές εκτιμούν πως θα υπάρξει μια ακόμα στήριξη του Βερολίνου έναντι των τουρκικών προκλήσεων, έστω και προσεκτικά διατυπωμένη.

Εκτός από όλα τα παραπάνω θέματα της ατζέντας της συνάντησης, σε σημερινό της δημοσίευμα η Deutsche Welle αναρωτιέται:

«Θα συζητηθεί άραγε και το μεγάλο αγκάθι της διαχείρισης του προσφυγικού στη σκιά των καθημερινών πλέον αναφορών στα γερμανικά ΜΜΕ για σκιώδεις πρακτικές βίας και παράνομων επαναπροωθήσεων στα ελληνοτουρκικά σύνορα; Θα ζητηθούν επίσης από την άλλη πλευρά «εξηγήσεις» για το ζήτημα της πώλησης γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία;

«Και τέλος», ρωτά η Deutsche Welle «θα τεθεί εκ νέου, όπως και το καλοκαίρι στην Αθήνα από τον Νίκο Δένδια προς την Αναλένα Μπέρμποκ, το ζήτημα των ελληνικών αξιώσεων για τις πολεμικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο από την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την καταστροφική επέλαση της Βέρμαχτ; Ή δεν είναι κατάλληλη η περίσταση;»

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Για νέα τοπία έντασης προειδοποίησε τον Μπλίνκεν ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Νέα ειδική απεσταλμένη ανθρωπιστικών υποθέσεων των ΗΠΑ, η Λιζ Γκράντε

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα