ΑΘΗΝΑ
23:59
|
02.05.2024
Το Βερολίνο προειδοποιεί για συνέπειες εάν η ελβετική κυβέρνηση δεν επιτρέψει την επανεξαγωγή ελβετικής κατασκευής όπλων στο Κίεβο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διαμάχη έχει ξεσπάσει μεταξύ Γερμανίας και Ελβετίας με αφορμή την αποστολή από το Βερολίνο αρμάτων όπλων ελβετικής κατασκευής για τη στήριξη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Τα συγκεκριμένα πυρομαχικά και σφαίρες, ελβετικής κατασκευής, είχαν εξαχθεί στη Γερμανία εδώ και αρκετά χρόνια, ωστόσο βάσει της ελβετικής νομοθεσίας απαιτείται ειδική άδεια ώστε να εξαχθούν εκ νέου σε τρίτη χώρα.

Το πρόβλημα προέκυψε όταν το ειδικό ομοσπονδιακό συμβούλιο της Ελβετίας αρνήθηκε το αίτημα των γερμανικών αρχών, επικαλούμενο την πολιτική της ουδέτερης Ελβετίας να μην προμηθεύει όπλα σε ζώνες συγκρούσεων.

Τον Απρίλιο η Ελβετία άσκησε βέτο στην επανεξαγωγή 12.400 φυσιγγίων ελβετικής κατασκευής πυρομαχικών που χρησιμοποιούνται σε 30  αντιαεροπορικά άρματα μάχης Gepard που  έστειλε η Γερμανία στην Ουκρανία, ενώ το καλοκαίρι απέρριψε επίσης την προσφορά της Δανίας να παράσχει 22 ελβετικής κατασκευής οχήματα μάχης πεζικού Piranha III στην Ουκρανία.

Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Κριστίν Λάμπρεχτ, φέρεται να έστειλε επιστολή στην Ελβετίδα ομόλογό της, Βιόλα Άμχερντ, ζητώντας της να επιτρέψει τις παραδόσεις πυρομαχικών που το Βερολίνο και η Ουκρανία θεωρούν απαραίτητες.

Ο Γερμανός Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Ρόντερικ Κιζεβέτερ, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων προειδοποίησε μέσω του Τύπου, ότι οποιαδήποτε χώρα δεν βοηθά στην στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστος εταίρος. «Αυτή η συμπεριφορά βλάπτει επίσης την ίδια την Ελβετία μακροπρόθεσμα», σημείωσε, ενώ πολλοί ακόμα βουλευτές απαιτούν να επανεξεταστούν οι διμερείς στρατιωτικές σχέσεις και να σταματήσουν όλες οι γερμανικές εισαγωγές όπλων από την Ελβετία.

Οι ελβετικές πολεμικές βιομηχανίες, όπως η Ruag, η Rheinmetall και η Mowag, είναι σημαντικοί προμηθευτές στη Γερμανία. Τα τελευταία δέκα χρόνια, το Βερολίνο δαπάνησε για στρατιωτικούς εξοπλισμούς το  στρατιωτικά αγαθά από την Ελβετία αξίας 1,4 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων

Στη διαμάχη των δύο χωρών προσπάθησε να μεσολαβήσει το Κίεβο παρέχοντας διαβεβαιώσεις πως τα συγκεκριμένα πυρομαχικά θα αξιοποιηθούν αποκλειστικά για τη φύλαξη της Οδησσού και πιο συγκεκριμένα για την ασφάλεια στις αποθήκες και στις εξαγωγές σιτηρών, προκειμένου να πειστεί η Ελβετία πως τα όπλα δεν θα χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς, αλλά για ανθρωπιστικούς λόγους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Το δράμα στη Γάζα στο επίκεντρο της συνάντησης Μελόνι – Αμπντάλα Β’

UNRWA: Άλλοι μπορούν να καλύψουν την απώλεια χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα