ΑΘΗΝΑ
11:15
|
04.05.2024
Το Ιράν δηλώνει ότι η ειρήνη στον Καύκασο είναι σημαντική, αλλά προειδοποιεί ότι δεν θα ανεχθεί τον «διάδρομο Ζανζεγκούρ» που επιδιώκουν Αζερμπαϊτζάν και Τουρκία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά από τη συμμετοχή του σε τριμερή συνάντηση με τους ηγέτες της Ρωσίας και του Αζερμπαϊτζάν για τις μάχες στην περιοχή του Καυκάσου, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, επισκέφθηκε την Τεχεράνη.

Ο Πασινιάν συναντήθηκε, σήμερα το πρωί, με τον Ιρανό πρόεδρο, Εμπραχίμ Ραϊσι.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση, ο Ιρανός πρόεδρος δήλωσε ότι η Τεχεράνη είναι «ευαίσθητη» σε ό,τι αφορά την περιοχή του Καυκάσου, καθώς έχει υπάρξει μέρος της ιστορίας και του πολιτισμού του Ιράν, επομένως η ασφάλεια και η ειρήνη σε όλη την περιοχή είναι σημαντικές για τη χώρα του.

«Οι διαπραγματεύσεις μας με τον κ. Πασινιάν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η επίλυση των ζητημάτων της περιοχής πρέπει να γίνει μεταξύ των αξιωματούχων και των αρχών της περιοχής και οποιαδήποτε παρέμβαση ξένων μόνο θα δημιουργήσει προβλήματα, αντί να τα επιλύσει», είπε ο Ραϊσί.

Από τη μεριά του, ο Πασινιάν δήλωσε ότι συμφωνεί με τον Ραΐσι για την ικανότητα της περιοχής να επιτύχει βιώσιμη ειρήνη και ασφάλεια και πως επιθυμία του είναι οι ιρανικές αρχές να είναι πλήρως ενήμερες για το περιεχόμενο των συνομιλιών της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία για την επίμαχη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Στο πλαίσιο αυτό, είπε ο Πασινιάν, συζήτησε με τον Ιρανό πρόεδρο όσα συνέβησαν μια μέρα νωρίτερα στη ρωσική πόλη Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, όπου συζήτησε με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ.

Μετά τη συνάντηση της Δευτέρας, ο Πούτιν ανέφερε ότι οι συνομιλίες ήταν «πολύ χρήσιμες», αλλά και ότι οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν θα πρέπει να επιλύσουν ορισμένα σημεία διαφωνίας, τα οποία δεν προσδιόρισε.

Το Μπακού και το Γερεβάν «συμφώνησαν να μην χρησιμοποιήσουν βία» και να «επιλύσουν όλες τις διαφορές αποκλειστικά στη βάση της αναγνώρισης της αμοιβαίας κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας τους», αναφέρει κοινή δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συνάντηση στο Σότσι.

Οι δυο χώρες βρίσκονται για δεκαετίες σε σύγκρουση για τον θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ο οποίος είναι διεθνώς αναγνωρισμένος ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, αλλά κατοικείται από Αρμένιους.

Το Αζερμπαϊτζάν ανέκτησε τον έλεγχο σε μεγάλο μέρος της περιοχής, μετά από έναν αιματηρό πόλεμο έξι εβδομάδων το 2020, που έληξε με μια ειρηνευτική συμφωνία με τη μεσολάβηση της Ρωσίας.

Τον περασμένο μήνα, ωστόσο, ξέσπασαν και πάλι μάχες μεταξύ των δυνάμεων των δύο πρώην σοβιετικών χωρών, με περισσότερους από 200 στρατιώτες έχουν χάσει έκτοτε τη ζωή τους.


Η «κόκκινη γραμμή» του Ιράν

Το Ιράν, το οποίο έχει σύνορα και με τις δύο χώρες, ζητά τον τερματισμό των μαχών.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με θέμα τις εντάσεις στον Καύκασο με τον ομόλογό του από τη σύμμαχο του Αζερμπαϊτζάν, Τουρκία.

Ωστόσο, η Τεχεράνη έχει απορρίψει κατηγορηματικά τις κινήσεις του Μπακού και της Άγκυρας με στόχο τη δημιουργία μιας νέας συγκοινωνιακής σύνδεσης που θα συνδέει τον θύλακα του Ναχτσιβάν του Αζερμπαϊτζάν με την ηπειρωτική χώρα του Αζερμπαϊτζάν, μια διαδρομή που οι δύο χώρες ονομάζουν «διάδρομο Ζανζεγκούρ».

Η Τεχεράνη έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οποιεσδήποτε προσπάθειες αλλαγής των συνόρων του Ιράν ή των διαμετακομιστικών συνδέσεων με την Αρμενία θα συνιστούσαν υπέρβαση μιας «κόκκινης γραμμής» που το Ιράν δεν μπορεί να ανεχθεί.

Σε μια κίνηση προς υποστήριξη αυτού του ισχυρισμού, το Ιράν, στα τέλη Οκτωβρίου, έγινε η πρώτη χώρα που ίδρυσε διπλωματική αποστολή στη νοτιότερη αρμενική επαρχία Σιούνικ, ανοίγοντας γενικό προξενείο στο Καπάν, το οποίο το Μπακού και η Άγκυρα θέλουν να αποτελείσει κομμάτι του «διαδρόμου Ζανζεγκούρ».

Επιπλέον, το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) δημοσιοποίησε πλάνα από την κατασκευή μιας πλωτής γέφυρας πάνω από ένα τμήμα του ποταμού Αράξη (Αράς), η οποία θα χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά ιρανικών δυνάμεων και όπλων σε ιρανικό έδαφος βόρεια του ποταμού, παρότι σε άλλα σημεία του, το ποτάμι ορίζει τα σύνορα μεταξύ Ιράν και Αζερμπαϊτζάν.


Ενίσχυση των δεσμών Ιράν και Αρμενίας

Σύμφωνα με τον Πασινιάν, μεγάλο μέρος των συνομιλιών του με τον Ραϊσί αφορούσε την πρόοδο των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ των χωρών τους.

«Είχαμε συζητήσεις για την ενέργεια, τη γεωργία, τις υποδομές και τη διαχείριση των υδάτινων πόρων», είπε, ενώ κάλεσε και τον Ραϊσί να επισκεφθεί το Γερεβάν για περαιτέρω διαπραγματεύσεις.

Ο Ραΐσι, από την πλευρά του, είπε ότι το Ιράν επιθυμεί ο όγκος του ετήσιου διμερούς εμπορίου με την Αρμενία να αυξηθεί στα 3 δισ. δολάρια.

Ο όγκος του εμπορίου μεταξύ των δύο ανήλθε σε περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι, σύμφωνα με όσα δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο επικεφαλής του Κοινού Εμπορικού Επιμελητηρίου Ιράν-Αρμενίας, Χερβίκ Γιαριτζανιάν.

(Πηγή: Al Jazeera)

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα