ΑΘΗΝΑ
06:28
|
26.04.2024
Ο πύραυλος Ghaem-100 «είναι ικανός να τοποθετεί δορυφόρους βάρους 80 κιλών σε τροχιά 500 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ιράν ανακοίνωσε την επιτυχή δοκιμαστική πτήση ενός πυραύλου ικανού να προωθήσει δορυφόρους στο διάστημα, τρεις μήνες μετά την εκτόξευση ενός δορυφόρου με τη βοήθεια της Ρωσίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επανειλημμένα εκφράσει ανησυχίες ότι τέτοιες εκτοξεύσεις θα μπορούσαν να ενισχύσουν την τεχνολογία βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν, αλλά το Ιράν επέμεινε ότι δεν επιδιώκει πυρηνικά όπλα και ότι οι εκτοξεύσεις δορυφόρων και πυραύλων του είναι μόνο για πολιτικούς ή αμυντικούς σκοπούς.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε την «επιτυχή υποτροχιακή εκτόξευση του εκτοξευτή δορυφόρου με το όνομα Ghaem-100». «Η δοκιμή πτήσης αυτού του εκτοξευτή χρησιμοποιώντας το όχημα στερεού καυσίμου Rafe ολοκληρώθηκε με επιτυχία», ανέφερε.

Ο Αμίρ Αλί Χατζιζαντέχ, επικεφαλής του τμήματος αεροδιαστημικής των Φρουρών της Επανάστασης που ανέπτυξε τον Ghaem 100, δήλωσε ότι ο πύραυλος θα χρησιμοποιηθεί για την εκτόξευση του δορυφόρου Nahid του Ιράν για το υπουργείο Τηλεπικοινωνιών, όπως μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο πύραυλος Ghaem-100 «είναι ικανός να τοποθετεί δορυφόρους βάρους 80 κιλών σε τροχιά 500 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης», σύμφωνα με αναφορές.

Το Ιράν έθεσε με επιτυχία τον πρώτο του στρατιωτικό δορυφόρο σε τροχιά τον Απρίλιο του 2020, προκαλώντας έντονη επίπληξη από την Ουάσινγκτον. Τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, ένας άλλος ιρανικός δορυφόρος, που ονομάζεται Khayyam, εκτοξεύτηκε από τη Ρωσία με πύραυλο Soyuz-2.1b από το Κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν.

Η διαστημική υπηρεσία του Ιράν δήλωσε ότι η συσκευή κατασκευάστηκε από τη Ρωσία υπό την επίβλεψη του Ιράν. Οι ΗΠΑ ισχυρίστηκαν τότε ότι ο Khayyam θα επέτρεπε «σημαντικές δυνατότητες κατασκοπείας» και ότι μια βαθύτερη συμμαχία Ρωσίας-Ιράν ισοδυναμούσε με «απειλή» για τον κόσμο.

Η διαστημική υπηρεσία του Ιράν απέρριψε αυτούς τους ισχυρισμούς, αντιτείνοντας ότι ο σκοπός του Khayyam ήταν να «παρακολουθεί τα σύνορα της χώρας» και να βοηθήσει στη διαχείριση των φυσικών πόρων και της γεωργίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

34 χρόνια από την εκτόξευση του τηλεσκοπίου Hubble

Το ρομπότ Emo μπορεί να μαντέψει πότε θα χαμογελάσεις…

Σύστημα κινητής τηλεφωνίας στη Σελήνη σχεδιάζει η NASA με τη Nokia

Επικοινωνία επιστημόνων με φάλαινα νοτιοανατολικά της Αλάσκας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα