ΑΘΗΝΑ
11:08
|
28.04.2024
Η Βραζιλία, η Ινδονησία και η ΛΔΚ φιλοξενούν το 52% των εναπομεινάντων πρωτογενών τροπικών δασών στον κόσμο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα τρία έθνη με τα μεγαλύτερα τροπικά δάση στον πλανήτη, η Βραζιλία, η Ινδονησία και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, βρίσκονται σε συνομιλίες για να σχηματίσουν μια στρατηγική συμμαχία για να συντονίσουν τη διατήρησή τους, η οποία έχει το ψευδώνυμο «OPEC για τα τροπικά δάση», όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα The Guardian.

Την εκλογή του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, γνωστού ως Λούλα, στην προεδρία της Βραζιλίας ακολούθησε ένας καταιγισμός δραστηριοτήτων για να αποφευχθεί η καταστροφή του Αμαζονίου, για τον οποίο οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι βρίσκεται επικίνδυνα κοντά σε σημείο καμπής μετά από χρόνια αποψίλωσης των δασών υπό τον Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης ομιλίας του ως εκλεγμένος πρόεδρος, ο Λούλα δεσμεύτηκε να αγωνιστεί για μηδενική αποψίλωση των δασών στον Αμαζόνιο, ενώ η Κολομβία πρότεινε τη δημιουργία ενός μπλοκ του Αμαζονίου στην Cop27, την ετήσια σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα, και ο υπουργός Περιβάλλοντος της Νορβηγίας κινείται για να επαναφέρει ένα ταμείο δισεκατομμυρίων δολαρίων για την προστασία του τροπικού δάσους αφού η χρηματοδότηση σταμάτησε υπό τον Μπολσονάρου.

Η Βραζιλία, η Ινδονησία και η ΛΔΚ φιλοξενούν το 52% των εναπομεινάντων πρωτογενών τροπικών δασών στον κόσμο, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή της κλιματικής καταστροφής, και οι συνομιλίες για τη διατήρηση εκπληρώνουν μια προεκλογική υπόσχεση του Λούλα.

Η συμμαχία θα μπορούσε να δει τις τρεις χώρες να κάνουν κοινές προτάσεις για τις αγορές άνθρακα και για χρηματοδότηση, ένα μακροχρόνιο σημείο τριβής στις συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα, ως μέρος μιας προσπάθειας να ενθαρρυνθούν οι τεχνολογικά αναπτυγμένες χώρες να χρηματοδοτήσουν τη διατήρησή τους, η οποία είναι το κλειδί για τον περιορισμό της παγκόσμιας θέρμανσης σε 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Οι τρεις χώρες, που φιλοξενούν τον Αμαζόνιο, τη λεκάνη του Κονγκό και τα δάση του Βόρνεο και της Σουμάτρας, τα οποία απειλούνται από την εμπορική υλοτομία, τις εξορύξεις και την παράνομη εκμετάλλευση, υπέγραψαν συμφωνία στην Cop26 στη Γλασκώβη για την ανάσχεση και την αντιστροφή της αποψίλωσης έως το 2030.

Ο Όσκαρ Σόρια, διευθυντής εκστρατείας του ακτιβιστικού ιστότοπου Avaaz, δήλωσε ότι η συμμαχία θα μπορούσε να είναι ένας «OPEC για τα τροπικά δάση», όπως το καρτέλ των παραγωγών πετρελαίου, το οποίο συντονίζει τα επίπεδα παραγωγής και την τιμή των ορυκτών καυσίμων. Πριν εκλεγεί, ο Λούλα είχε δηλώσει ότι οποιαδήποτε συμμαχία θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλες χώρες με τροπικά δάση, όπως το Περού και η Καμπότζη.

«Αυτή η συμφωνία θα μπορούσε να είναι ένα πολλά υποσχόμενο βήμα προς τα εμπρός, εφόσον οι αυτόχθονες λαοί και οι τοπικές κοινότητες γνωμοδοτούν πλήρως στη διαδικασία και γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα και η ηγεσία τους», δήλωσε ο Σόρια. «Αυτά τα τρία οικοσυστήματα είναι κρίσιμα για την οικολογική σταθερότητα του κόσμου και η απάντηση για να ευδοκιμήσουν αυτά τα δάση βρίσκεται στους ανθρώπους που ζουν σε αυτά».

Στην Cop26 στη Γλασκώβη πέρυσι, ξεκίνησαν τρεις μεγάλες πρωτοβουλίες για την προστασία των δασών του πλανήτη: η δέσμευση περισσότερων από 140 παγκόσμιων ηγετών να σταματήσουν και να αντιστρέψουν την αποψίλωση των δασών, η δημιουργία μιας ομάδας εργασίας παραγωγών και καταναλωτών βασικών προϊόντων που συνδέονται με την αποψίλωση των δασών και η δέσμευση των μεγάλων παραγωγών βασικών προϊόντων σόγιας, φοινικέλαιου, κακάο και βοοειδών να ευθυγραμμίσουν τις επιχειρηματικές τους πρακτικές με τον στόχο των 1,5 βαθμών Κελσίου.

Ωστόσο, παρά τη συμφωνία, τα στοιχεία από το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Δασών δείχνουν ότι η Βραζιλία, η ΛΔΚ και η Ινδονησία ήταν μεταξύ των πέντε κορυφαίων χωρών σε πρωτογενή απώλεια δασών το 2021, με παραπάνω από 1 εκατομμύριο τετραγωνικά χιλιόμετρα κάλυψης δέντρων να χάνονται στις τροπικές περιοχές συνολικά πέρυσι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δικαιωματισμὸς: ἡ μεταφυσικὴ οὐτοπία τοῦ ἀπόλυτου αὐτοπροσδιορισμοῦ

Τα Μισελ-άνοιους του Kosmo

Ο καιρός σήμερα: Λιακάδα με λίγες τοπικές νεφώσεις

Απεργία την 1η Μαΐου και εργασιακό θέατρο του παραλόγου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα