Επιβεβαίωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τις πληροφορίες που διακινήθηκαν νωρίτερα, σήμερα Πέμπτη, από τον Ουκρανό υπουργό Υποδομών Αλεξάντρ Κουμπρακόφ, πως επήλθε συμφωνία για παράταση της συμφωνίας για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών.
«Με βάση την απόφαση που ελήφθη από τον ΟΗΕ, την Τουρκία, τη Ρωσία και την Ουκρανία, η συμφωνία για τον διάδρομο της Μαύρης Θάλασσας παρατείνεται από τις 19 Νοεμβρίου 2022 για 120 ημέρες», έγραψε ο Τούρκος πρόεδρος στο Twitter.
Ο Ερντογάν εξέφρασε, επίσης, την ευγνωμοσύνη του για τις προσπάθειες παράτασης της συμφωνίας στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ουκρανό Πρόεδρο Βλαντιμίρ Ζελένσκι. «Συγχαρητήρια σε όλους όσους συνέβαλαν σε αυτή τη διαδικασία», έγραψε.
Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο έως τώρα και από την έναρξη της συμφωνίας, έχουν εξαχθεί μέσω του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου, πάνω από 11 εκατομμύρια τόνοι αγροτικών προϊόντων.
«Η εφαρμογή αυτής της συμφωνίας έδειξε πόσο σημαντική και χρήσιμη είναι για τη διασφάλιση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας», τόνισε ο κ. Ερντογάν.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, από την πλευρά του δήλωσε σήμερα ότι χαιρετίζει τη συμφωνία όλων των πλευρών να παραταθεί η πρωτοβουλία για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα. «Χαιρετίζω τη συμφωνία όλων των πλευρών να συνεχίσουν την πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας προκειμένου να διευκολύνουν την ασφαλή ναυσιπλοΐα για τις εξαγωγές σιτηρών, τροφίμων και λιπασμάτων από την Ουκρανία», ανέφερε ο Γκουτέρες σε ανακοίνωσή του.
Ο γενικός γραμματέας επισήμανε ότι ο ΟΗΕ είναι «απολύτως δεσμευμένος στην άρση των εμποδίων που παραμένουν για την εξαγωγή τροφίμων και λιπασμάτων από τη Ρωσική Ομοσπονδία», ένα μέρος της συμφωνίας το οποίο η Ρωσία θεωρεί κρίσιμο.
Η συμφωνία που συνήφθη στην Τουρκία στις 22 Ιουλίου ρυθμίζει τη διαδικασία για την εξαγωγή σιτηρών από τα λιμάνια της Οδησσού, του Τσερνομόρσκ και του Γιούζνι που ελέγχονται από το Κίεβο και συντονίζεται από το Κοινό Κέντρο Συντονισμού στην Κωνσταντινούπολη, που δημιουργήθηκε από τη Ρωσία, την Τουρκία, την Ουκρανία και τον ΟΗΕ, με σκοπό την επιθεώρηση των πλοίων, προκειμένου να αποτρέπει το λαθρεμπόριο όπλων και να αποκλειστούν οποιεσδήποτε προκλήσεις.