ΑΘΗΝΑ
10:59
|
25.04.2024
11.568 τετραγωνικά χιλιόμετρα δασικής έκτασης καταστράφηκαν στον βραζιλιάνικο Αμαζόνιο από τον Αύγουστο του 2021 έως τον Ιούλιο του 2022.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα στοιχεία της Εθνικής Διαστημικής Υπηρεσίας της Βραζιλίας (INPE) που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα έδειξαν ότι 11.568 τετραγωνικά χιλιόμετρα δασικής έκτασης καταστράφηκαν στον βραζιλιάνικο Αμαζόνιο από τον Αύγουστο του 2021 έως τον Ιούλιο του 2022. Πρόκειται για μια έκταση μεγαλύτερη από αυτή της περιφέρειας Ηπείρου.

Η καταστροφή που καταγράφηκε τον τελευταίο χρόνο αφορά έκταση μόλις 11% μικρότερη από αυτή που καταγράφηκε την προηγούμενη χρονιά, όταν η αποψίλωση του Αμαζονίου υπό τον ακροδεξιό πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρου, κατέγραψε ρεκόρ δεκαπενταετίας.

«Είναι καλύτερο να έχουμε έναν χαμηλότερο αριθμό από έναν υψηλότερο αριθμό, αλλά εξακολουθεί να είναι ένας πολύ υψηλός αριθμός – ο δεύτερος υψηλότερος σε 13 χρόνια», δήλωσε ο Μάρτσιο Αστρίνι, επικεφαλής της περιβαλλοντικής ομάδας Climate Observatory.

Τα σημερινά στοιχεία υπογράμμισαν αυτό που οι περιβαλλοντολόγοι καταγγέλλουν ως καταστροφική διαχείριση του Αμαζονίου από τον Μπολσονάρου, ο οποίος κατηγορήθηκε πως αποδυνάμωσε τις υπηρεσίες προστασίας του περιβάλλοντος και των ιθαγενών υπέρ των συμφερόντων των αγροτοεπιχειρήσεων και των εξορυκτικών συμφερόντων.

Υπό τον Μπολσονάρου, η μέση ετήσια αποψίλωση των δασών αυξήθηκε κατά 59,5% συγκριτικά με τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια και κατά 75,5% σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία, σύμφωνα με τα στοιχεία του INPE.

«Η κυβέρνηση Μπολσονάρου ήταν μια μηχανή καταστροφής των δασών… Τα μόνα καλά νέα είναι ότι αυτό πρόκειται να τελειώσει», είπε ο Αστρίνι. «Η καταστροφή παραμένει εκτός ελέγχου. Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου θα παραδώσει στον διάδοχό του μια βρώμικη κληρονομιά αυξανόμενης αποψίλωσης των δασών και μια Αμαζονία στις φλόγες».

Ο Λούλα, που κέρδισε οριακά τις εκλογές τον περασμένο μήνα και θα αναλάβει την προεδρία την 1η Ιανουαρίου, έχει υποσχεθεί να εργαστεί για να πετύχει μηδενική αποψίλωση των δασών.

«Η Βραζιλία είναι έτοιμη να επανέλθει στον ηγετικό της ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης», είπε λίγο μετά την ανακήρυξη του σε νικητή στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της 30ης Οκτωβρίου.

Ο Λούλα, που υπήρξε πρόεδρος της Βραζιλίας από το 2003 έως το 2010, παρευρέθηκε τις προηγούμενες μέρες στη φετινή σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα, COP27, όπου δήλωσε ότι «η Βραζιλία επέστρεψε στον κόσμο».

Ο εκλεγμένος Βραζιλιάνος γερουσιαστής Φλάβιο Ντίνο, ο οποίος υπηρετεί ως επικεφαλής δημόσιας ασφάλειας στη μεταβατική ομάδα του Λούλα, δήλωσε σήμερα στο Reuters ότι η νέα κυβέρνηση θα δημιουργήσει μια νέα ομοσπονδιακή αστυνομική μονάδα επικεντρωμένη στα περιβαλλοντικά εγκλήματα.

Ο Ντίνο είπε ότι η προτεινόμενη μονάδα θα έχει μια ευρεία προσέγγιση για τα εγκλήματα στον Αμαζόνιο, όπου η αποψίλωση των δασών, η παράνομη εξόρυξη, η διακίνηση ναρκωτικών, το ξέπλυμα χρήματος και η βία συμμοριών συχνά συνδέονται μεταξύ τους.

«Υπάρχει πλέον μια ειδική πολυπλοκότητα σε ό,τι αφορά τα περιβαλλοντικά εγκλημάτα. Υπάρχει ένα είδος συνδυασμού εγκλημάτων στον Αμαζόνιο. Δεν έχουμε πλέον μεμονωμένα περιβαλλοντικά εγκλήματα», ανέφερε.

«Υπάρχει αυτή η πολυπλοκότητα και υπάρχει και μια διεθνικότητα, γιατί εμπλέκονται και άλλες χώρες στον Αμαζόνιο. Η ιδέα λοιπόν είναι μια εξειδικευμένη μονάδα για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και μεγαλύτερη συνεργασία με τις γειτονικές χώρες».

Υπό τον Μπολσονάρο, οι ιθαγενείς ηγέτες είχαν σημάνει συναγερμό για τις απειλές που αντιμετωπίζουν οι κοινότητές τους στον Αμαζόνιο της Βραζιλίας, ειδικά σε περιοχές με μικρή κυβερνητική επίβλεψη, τι οποίες οι αγρότες, οι ανθρακωρύχοι και οι λαθροκυνηγοί επιδιώκουν να ελέγξουν και να εκμεταλλευτούν.

Το Συμβούλιο των Ιθαγενών Ιεραποστολών κατέγραψε 305 περιπτώσεις «εισβολών, παράνομης εκμετάλλευσης πόρων και ζημιών σε περιουσίες» σε εδάφη ιθαγενών πέρυσι, οι οποίες επηρέασαν 226 περιοχές ιθαγενών σε 22 πολιτείες της Βραζιλίας.

Συγκριτικά, το 2018, το έτος πριν από την ανάληψη της προεδρίας από τον Μπολσονάρου, καταγράφηκαν 109 τέτοια περιστατικά. Πρόκειται για μια αύξηση κατά 180%.

Το Carbon Brief, ένας ιστότοπος για το κλίμα με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφερε σε έκθεσή του τον Σεπτέμβριο ότι μια νίκη στις εκλογές του Λούλα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της αποψίλωσης των δασών κατά 89% στον βραζιλιάνικο Αμαζόνιο την επόμενη δεκαετία και να αποτρέψει την καταστροφή 75.960 τετραγωνικών χιλιομέτρων του τροπικού δάσους έως το 2030.

Ωστόσο, ο Λούλα ενδέχεται να αντιμετωπίσει σκληρή πολιτική αντιπαράθεση σε περιοχές όπου αποψιλώνεται το δάσος, ενώ ζήτημα θα αποτελέσει επίσης η δυσκολία στην επιτήρηση τέτοιων τεράστιων και συχνά απομακρυσμένων περιοχών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανατόλι Αντόνωφ: Αδικαιολόγητη η μεταφορά ATACMS στην Ουκρανία

Μαδούρο: Η Μπολιβαριανή Συμμαχία υποστηρίζει τον πολυπολικό κόσμο

Στον Άρειο Πάγο μήνυση γονέα θύματος των Τεμπών

Ο Τοκάγιεφ για τους «εχθρούς του Καζακστάν»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα